Η διαδικασία αίτησης συνταξιοδότησης απαιτεί γνώση του αντικειμένου

Του εξήγησα τότε ότι τη διαδικασία αυτή δεν µπορώ την κάνω εγώ, διότι δεν ασχολούµαι µε συνταξιοδοτικά θέµατα αφενός, αλλά κι επειδή το θέµα «σύνταξη» -όπως όλα τα θέµατα- απαιτεί εξειδικευµένη γνώση αφετέρου. Και θα πρέπει να ασχοληθεί κάποιος που γνωρίζει το αντικείµενο και ασχολείται, προκειµένου να τύχει της καλύτερης δυνατής αντιµετώπισης. Πράγµατι, το θέµα το ανέλαβε γραφείο διεκπεραίωσης συνταξιοδοτικών υποθέσεων και η σύζυγός του σε πολύ σύντοµο χρονικό διάστηµα άρχισε να πληρώνεται από τη σύνταξη της. 

 

 Πληροφοριακά να πω ότι επρόκειτο για την πιο απλή περίπτωση συνταξιοδότησης: η σύζυγός του ήταν ασφαλισµένη όλα τα χρόνια και µόνο στον ΟΓΑ. Άλλαξαν αρκετά από τότε και βρισκόµαστε στο σήµερα: «η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά µε ένα κλικ», έτσι λένε. Ποιοι;; Ας ξετυλίξουµε το κουβάρι της παραπληροφόρησης. Τα πάντα ξεκινάνε από ένα βασικό λάθος: όλοι θεωρούν ότι, αφού µε τους κωδικούς taxis γίνονται τα πάντα, τότε πρέπει να τα κάνει ο λογιστής. Και κάπου εκεί χάνεται η µπάλα. 

 

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2020, υποψήφιος για συνταξιοδότηση ζήτησε από το λογιστή του να του υποβάλλει την ηλεκτρονική αίτηση. Ο λογιστής του (το γραφείο του οποίου ασχολείται µε συνταξιοδοτικά θέµατα -δεν γνωρίζω αν ασχολείται ο ίδιος ο συνάδελφος ή να συνεργάζεται µε νοµικό γραφείο) τον ενηµέρωσε ότι η διαδικασία αυτή στοιχίζει ένα Α’ ποσό. Του είπε επίσης ότι, θα µπορούσε να απευθυνθεί στον ανταποκριτή της περιοχής του και να ζητήσει να του κάνει την αίτηση εκείνος, χώρια που θα ήταν δωρεάν.  

Πράγµατι ο αγρότης πήγε στον ανταποκριτή του ΟΓΑ, του εξήγησε τη συνοµιλία που είχε µε το λογιστή και του ζήτησε να υποβάλλει την αίτηση. Και τότε συνέβη το εξής απίστευτο: ο ανταποκριτής, αντί να του πει «οκ, θα σου κάνω την αίτηση», ή «όχι, δεν θα σου υποβάλλω την αίτηση διότι δυστυχώς δεν έχω το δικαίωµα», άρχισε να βάλλει κατά του λογιστή του αγρότη µε θέµα αναφοράς τα χρήµατα που ζήτησε για την υποβολή της αίτησης. Μάλιστα σε µια έξαρση επαναστατικής διάθεσης, πήρε τηλέφωνο το λογιστή του αγρότη και του την είπε κιόλας, γιατί χρεώνει τόσα χρήµατα για κάτι τόσο απλό. 

 

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΩΡΑ: η αναφορά στο συγκεκριµένο παράδειγµα γίνεται για τη συµπεριφορά του ανταποκριτή. Ο οποίος αντί να ασχοληθεί µε τον ασφαλισµένο του ταµείου στο οποίο εργάζεται, θέλησε να υποδείξει σε ελεύθερο επαγγελµατία πως θα κάνει τη δουλειά του. ∆ηλαδή έχουµε ξεφύγει εντελώς. Γνωρίζω ανταποκριτές ΟΓΑ οι οποίοι ασχολούνται νυχθηµερόν µε τα θέµατα των αγροτών, δίνουν την ψυχή τους και βοηθάνε όσο δεν παίρνει. Οι ελάχιστοι ανάποδοι, αν δεν τους αρέσει, µπορούν απλά να πάνε στα σπίτια τους και να µην ταλαιπωρούν τον κόσµο. Και υποδείξεις να κάνουν όταν θα γίνουν αυτοί ελεύθεροι επαγγελµατίες. 

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ, θα ήθελα να πω ότι τις περισσότερες φορές το φθηνό σου βγαίνει ακριβό. Έχουν υπάρξει άπειρες περιπτώσεις κατά τις οποίες, πολλοί παρασύρθηκαν από το «γείτονα» που τα ήξερε όλα και «..έλα µωρέ δεν είναι τίποτε…» και τους βγήκε ο κούκος αηδόνι. Και ξέρετε κάτι; Όταν θα βγει ο λογαριασµός, ο κακός λογαριασµός, θα βγει στον ΑΦΜ το δικό σας. Ο έξυπνος «γείτονας» δεν φαίνεται πουθενά.  

 

Έκανε το κοµµάτι του κι άµα πας να τον αρπάξεις θα σου πει «εγώ να βοηθήσω ήθελα, εσύ γιατί µε άκουσες;» και θα βγείτε µε πλευρά σπασµένα. Το θέµα τη σύνταξης είναι πάρα πολύ σηµαντικό για να το προσπεράσετε έτσι απλά. Πρέπει να είστε προσεκτικοί και τα βήµατα σας να είναι σταθερά, για κάθε τι που σας αφορά. Φυσικά και θα συµβουλευτείτε το λογιστή σας, πάντα να το κάνετε, δεν πρέπει να ξεχνάτε όµως ότι, δεν κάνουµε τα πάντα. Το έντιµο είναι το εξής: δεν γνωρίζω κάτι; δε θα το κάνω, δεν θα ασχοληθώ µαζί σου όσα χρήµατα κι αν µου δώσεις, γιατί µπορεί από το πράγµα που θα µου ζητήσεις να σου υλοποιήσω να προκύψει στο µέλλον ζηµιά µη αναστρέψιµη 

∆ηλώσεις µε ρυθµό χελώνας Μέχρι την Πέµπτη 8/7 και ώρα 17:00, είχαν υποβληθεί στη ∆.Ο.Υ. Καρδίτσας 16.575 φορολογικές δηλώσεις. Λιγότερες από τις µισές κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστηµα. Αν νοµίζουν κάποιοι στο Υπουργείο και την ΑΑ∆Ε, ότι µε ψεύτικα δηµοσιεύµατα σε πολιτικές εφηµερίδες ότι δεν θα δοθεί παράταση, πως θα φοβηθούµε, είναι πολύ µακριά νυχτωµένοι. 

 

Με νόµο οι αιτήσεις από πιστοποιηµένους λογιστές και δικηγόρους Εγκρίθηκε η διαδικασία υλοποίησης των αιτήσεων συνταξιοδότησης από λογιστές και δικηγόρους. Οι ενδιαφερόµενοι, αφού υποβάλλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα πιστοποιηθούν από τον ΕΦΚΑ και θα έχουν πλήρως την ευθύνη για η σύνταξη και υποβολή των αιτήσεων συνταξιοδότησης.     
Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας      www.agronews.gr