Εικονικά διαζύγια από έλληνες φορολογούμενους για να… πληρώνουν λιγότερα

Η οικονομική κρίση «χτυπά» και τις σχέσεις των ζευγαριών καθώς, τα τελευταία χρόνια, τα διαζύγια
καταγράφουν κατακόρυφη αύξηση. Η φτώχια φέρνει γκρίνια και τα ζευγάρια καταλήγουν στο γραφείο του δικηγόρου.
Της Μαρίας Ζαχαροπούλου
Ωστόσο, είναι κοινό μυστικό πως σε πολλές περιπτώσεις ζευγάρια χωρίζουν μόνο στα χαρτιά για να ξεφύγουν από την εφορία, τις τράπεζες ακόμη και για να εισπράξουν προνοιακά επιδόματα!
Τα στοιχεία του Πρωτοδικείου Αθηνών «δείχνουν» πως η πλειονότητα των ζευγαριών επιλέγει το συναινετικό και όχι το κατ’ αντιδικία διαζύγιο. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους καθώς κατά την περσινή χρονιά κατατέθηκαν 7.057 συναινετικά διαζύγια, αριθμός που το 2014 ήταν στο 6.047, ενώ το 2013 στο 4.738.
Από μια πρώτη ανάγνωση προκύπτει πως τα ζευγάρια επιλέγουν το συναινετικό διαζύγιο γιατί την περίοδο της κρίσης είναι πιο οικονομικό και γρήγορο, αφού χρειάζονται περίπου τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Παράλληλα, καταγράφονται και περιπτώσεις εικονικών διαζυγίων για οικονομικούς λόγους. Πολλά ζευγάρια επιλέγουν την εικονική λύση του γάμου τους προκειμένου να υποβάλλουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις για να φορολογούνται αυτοτελώς.
Σε πολλές περιπτώσεις καταφέρνουν να περάσει στο όνομα του ενός συζύγου το υγιές κομμάτι επιχείρησης η οποία έχει χρεοκοπήσει ή ακίνητο που κινδυνεύει με κατάσχεση από την τράπεζα. Αν και εξακολουθούν να μοιράζονται την ίδια στέγη, μπορεί ο ένας από τους δυο, δηλώνοντας μικρό ή μηδενικό εισόδημα, να εισπράττει επίδομα της πρόνοιας ή να απολαμβάνει τα ευεργετήματα που έχουν οι μονογονεϊκές οικογένειες. Ακόμη, ένα διαζύγιο-μαϊμού μπορεί να ανοίξει την πόρτα στα παιδιά για εγγραφή στον παιδικό σταθμό ή σε μια υποτροφία.

Μειώθηκαν τα διαζύγια με αντιδικία

Πτώση παρατηρείται στα κατ’ αντιδικία διαζύγια. Οι αγωγές και τα ασφαλιστικά μέτρα την τελευταία διετία έχουν μειωθεί τόσο λόγω της κρίσης, όσο και των εξόδων που απαιτούνται για μια δικαστική διαμάχη.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 2015 κατατέθηκαν 24.142 αγωγές και 14.527 αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, όταν το 2013 είχαν κατατεθεί 29.794 και 20.623 αντίστοιχα. Ο δικηγόρος Δημήτρης Μπόλης εξηγεί πως το κόστος τόσο της έκδοσης ενός κατ’ αντιδικία διαζυγίου, όσο και της ζωής μετά από αυτό, είναι τόσο μεγάλο που σε πολλές περιπτώσεις μπλοκάρει τα σχέδια για μια νέα αρχή σε δυο ξεχωριστά σπίτια.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ζευγαριού, όπως λέει, το οποίο είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες έκδοσης διαζυγίου όταν ο ένας από τους δυο έχασε τη δουλειά του. Το διαζύγιο, όμως, «πάγωσε» όταν υπολόγισαν πόσα χρήματα χρειάζονταν για τη διατροφή των παιδιών και τη συντήρηση δυο σπιτιών. Έτσι, αποφάσισαν να συνεχίσουν να ζουν στο ίδιο σπίτι και να μοιράζονται τα έξοδα.
Πάντως, από τις έρευνες προκύπτει ότι διαχρονικά βασικές αιτίες διαζυγίων εκτός από τα οικονομικά προβλήματα που οδηγούν και σε ασυμφωνία χαρακτήρα, είναι η διάψευση των προσδοκιών από το έτερον ήμισυ, η ανδρική απιστία, η ανία και η ζήλια.http://www.newsbeast.gr