ΟΜΟΛΟΓΙΑ Ευρωπαίος αξιωματούχος: Ναι, θέλουμε τα ελληνικά νησιά να γίνουν «νήσοι Έλις»

Σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη, προχώρησε ο απεσταλμένος του Mega στις Βρυξέλλες, εκεί όπου εκτιμούν ότι δύσκολα οι προσφυγικές ροές θα μειωθούν.

Ευρωπαίος αξιωματούχος εξήγησε στον ανταποκριτή του MEGA, Μανώλη Σπινθουράκη, ότι στόχος είναι η δημιουργία πολλών "Ellis Island", εννοώντας το αμερικανικό νησί όπου οι μετανάστες προς τις ΗΠΑ περίμεναν για να μάθουν εάν τελικά μπορούν να μπουν στη χώρα.
«Δηλαδή, θέλετε να μετατρέψετε τα ελληνικά νησιά σε Ellis island χωρίς το άγαλμα της Ελευθερίας;», ήταν η ερώτηση; «Ναι» ήταν η μονολεκτική και κυνική απάντηση του εν λόγω αξιωματούχου.
Το νησί Ellis βρίσκεται δίπλα από το Μανχάταν και έχει συνδεθεί με τους μετανάστες. Από το 1892, ξεκίνησε τη λειτουργία του ως κέντρο υποδοχής μεταναστών και συνέχισε μέχρι το 1954. Από εκεί πέρασαν 12.000.000 εκατομμύρια νεοαφιχθέντες στις ΗΠΑ μετανάστες οι οποίοι ανέμεναν στη νήσο Ελις να μάθουν αν θα πάρουν την πολυπόθητη βίζα για τις ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών χιλιάδες Ελληνες μετανάστες που έφυγαν από την Ελλάδα για να βρουν μια καλύτερη ζωή στις ΗΠΑ.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι προσφυγικές ροές δεν μειώνονται παρά τη συμφωνία.Την Κυριακή έφτασαν στη χώρα μας περισσότεροι από 800 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ σήμερα ο αριθμός τους έφτασε τους 1.662. Εξ αυτών 698 έφτασαν στη Λέσβο, 830 στη Χίο, 21 στη Σάμο, 26 στην Κω και 87 στο Καστελόριζο.
Συνολικά στον ελλαδικό χώρο βρίσκονται 50.411 πρόσφυγες και μετανάστες με την πλειοψηφία να συγκεντρώνεται σε Ειδομένη και Πειραιά. Στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας οι Τούρκοι έστειλα ήδη 25 αστυνομικούς σε ελληνικά νησιά, ενώ αντίστοιχα μεταβαίνουν 5 Έλληνες αστυνομικοί που μιλούν Αγγλικά και Τουρκικά στο Δικελί και το Τσεσμέ, ενώ αναμένεται να μετακινηθούν και άλλοι μόλις η Τουρκία χαρακτηρίσει και άλλες περιοχές της ως λιμάνια επανεισδοχής.
Την ίδια στιγμή πάντως στη Λέσβο τα πλοία βρίσκονται σε αναμονή για να επιβιβάσουν πρόσφυγες και μετανάστες προς την ηπειρωτική Ελλάδα ωστόσο παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις εξαιτίας της άρνησής τους να εγκαταλείψουν το νησί.
Βλέποντας η Αθήνα ότι η Τουρκία δεν τηρεί τη συμφωνία ζήτησε την παρέμβαση του ειδικού συντονιστή για το Προσφυγικό.
Η κυβέρνηση ζήτησε την παρέμβαση από τον Μάαρτεν Φερβέι να παρέμβει προς την Τουρκία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές ροές που είναι αυξημένες και σήμερα, παρά τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής.
Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που συνάντησε την Δευτέρα τον κ. Φερβέι στο Μαξίμου μαζί με τον Επίτροπο Μετανάστευσης της ΕΕ Δημήτρη Αβραμόπουλο, επεσήμανε στον συντονιστή της Κομισιόν ότι υπάρχουν 3 πράγματα που πρέπει να γίνουν:
«Το ένα είναι που πρέπει να κάνουμε εμείς: Να πάρουμε ότι μας αναλογεί σε σχέση με τη συμφωνία. Και τα άλλα δυο, που πρέπει να κάνετε εσείς: Να μας στείλετε την τεχνική βοήθεια που χρειαζόμαστε και να πιέσετε την Τουρκία να περιορίσει τις ροές». http://www.imerisia.gr