Handelsblatt: Ο Αλέξης Τσίπρας έγινε κι αυτός «Μερκελιστής»

«Ανοιξη» στις ελληνογερμανικές σχέσεις «βλέπει» η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, που τονίζει ότι η προσφυγική κρίση
έφερε κοντά τις δύο χώρες.
«Go back, Mrs. Merkel», φώναζε προεκλογικά Αλέξης Τσίπρας υπό τις επευφημίες των οπαδών του. Λόγω του προσφυγικού, όμως, το κλίμα έχει αλλάξει, σημειώνει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα.
Αλλαγή στάσης διαπιστώνει η εφημερίδα του Ντίσελντορφ και στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος υποστήριζε ότι η καγκελάριος έχει «μυστικό» σχέδιο για την «υποταγή ολόκληρης της Ευρώπης».
Όσον αφορά ωστόσο στην προσφυγική πολιτική της Α. Μέρκελ ο Γ. Βαρουφάκης μόνο καλά λόγια έχει να πει: «Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις ένα τέτοιο μήνυμα ανθρωπιάς από έναν πολιτικό αντίπαλο».
Και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δηλώνει ότι η Α. Μέρκελ «διέσωσε την ευρωπαϊκή αξιοπρέπεια», χαρακτηρίζοντας τη Γερμανία «φωνή της λογικής».
Η επαναπροσέγγιση Γερμανίας-Ελλάδας είναι αμοιβαία. Μετά από έξι χρόνια αντιπαράθεσης με αφορμή την οικονομική κρίση Βερολίνο και Αθήνα ανακαλύπτουν τα κοινά τους συμφέροντα. Ακόμα και ο αυστηρός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαπιστώνει μια «τρομακτική απουσία αλληλεγγύης» των ευρωπαίων εταίρων έναντι της Ελλάδας και διακρίνει περιθώρια χαλάρωσης στην μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και στους στόχους του προϋπολογισμού λόγω της «δύσκολης κατάστασης».
Αλληλένδετα ελληνική κρίση και προσφυγικό
Για μεγάλο χρονικό διάστημα το Βερολίνο θεωρούσε την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και το προσφυγικό δύο απολύτως διακριτά ζητήματα.
Στο μεταξύ όμως είναι σαφές σε πολλούς ότι τα ζητήματα αυτά είναι αλληλένδετα. Ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει ότι το Βερολίνο θα του δώσει περιθώρια στην εφαρμογή του συνταξιοδοτικού και της λιτότητας. Στο ενδεχόμενο αυτό συνηγορεί ότι η καγκελάριος δεν επιθυμεί παράλληλα στη δημόσια συζήτηση για το προσφυγικό στη Γερμανία και ένα πιθανό Brexit να έχει να αντιμετωπίσει και μια αναζωπύρωση της ελληνικής οικονομικής κρίσης.
Στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης ο Αλέξης Τσίπρας εξαρτάται από την Α. Μέρκελ όσο ποτέ άλλοτε.
Οι συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων προσφύγων στην Ειδομένη και τον Πειραιά δείχνουν την αδυναμία κυβέρνησης και δημοσίων υπηρεσιών να ανταποκριθούν στις προκλήσεις. Το κλείσιμο των συνόρων και η δημόσια συζήτηση για έναν αποκλεισμό της Ελλάδας από τη ζώνη Σέγκεν δείχνουν πόσο απομονωμένη είναι πολιτικά η ελληνική κυβέρνηση. Στην Ευρώπη ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε ποτέ πολλούς φίλους. Με την πολιτική της προώθησης προσφύγων προς τη δυτική Ευρώπη έχασε και τους λίγους υποστηρικτές που του είχαν απομείνει. Συνεπώς, η στήριξη από την Α. Μέρκελ είναι, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, ευπρόσδεκτη.
Στα μάτια πολλών Ελλήνων η γερμανίδα καγκελάριος μετατράπηκε από ψυχρή «θηριοδαμάστρια» σε υποστηρικτή της χώρας τους.
Συνεχής επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ
«Η στροφή του Α. Τσίπρα έναντι της Α. Μέρκελ είναι παραπάνω από εμφανής. Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήριζε τους τότε κυβερνητικούς πολιτικούς ως “Μερκελιστές” και τώρα έγινε ο ίδιος ένας από αυτούς. Σύμφωνα με πρωθυπουργικούς κύκλους, ο Α. Τσίπρας “επικοινωνεί συχνά με την καγκελάριο”» σημειώνει η Γερμανική εφημερίδα.
Από την πλευρά της Α. Μέρκελ επιβεβαιώνει ότι υπάρχει «μόνιμος δίαυλος επικοινωνίας» με τον Α. Τσίπρα.
Στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star ο Α. Τσίπρας υπερασπίστηκε μάλιστα την κριτική στην προσφυγική πολιτική της καγκελαρίου χαρακτηρίζοντάς την «άδικη». Παράλληλα φιλοκυβερνητική εφημερίδα, η οποία μέχρι πριν από ένα χρόνο παρουσίαζε τον υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε ως διοικητή στρατοπέδου συγκέντρωσης που θέλει να κάνει από τους Έλληνες «σαπούνια», χαρακτήριζε την καγκελάριο ως «φύλακα άγγελο των προσφύγων», παρατηρεί η Handelsblatt.
Πηγή: Deutsche Welle