Χωρίς φως το πότε θα αποδοθούν οι 86.500 επικουρικές συντάξεις και τα 18.000 εφάπαξ

Προτεραιότητα μεν αλλά χωρίς δέσμευση για το πότε θα αποδοθούν οι 86.500 επικουρικές συντάξεις και τα περίπου 18.000 εφάπαξ που είναι σε εκκρεμότητα, από το νέο διοικητή του ..
Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.), Ευάγγελο – Απόστολο Κωνσταντίνου.

Ο νέος διοικητής του ΕΤΕΑΕΠ κατά την διαδικασία ακρόασής του από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής προκειμένου να εγκριθεί η τοποθέτησή του, επανέλαβε ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί προς το παρόν για το χρόνο που χρειάζεται για την εκκαθάριση αυτών των αιτήσεων που εκκρεμούν. Βουλή: Ο Ευάγγελος-Απόστολος Κωνσταντίνου ο νέος διοικητής του ΕΤΕΑΕΠ
Όπως είπε χαρακτηριστικά και ο προκάτοχός του, που έκανε μια πολύ σοβαρή δουλειά στο Ταμείο, παρέλαβε ίδιο περίπου αριθμό εκκρεμουσών αιτήσεων και παραδίδει έναν ανάλογο, αυτό «δείχνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα που δεν έχει ξεπεραστεί… και μέχρι να έχω πλήρη γνώση του προβλήματος και το πώς αυτό μπορεί να επιλυθεί δεν θα ήθελα να πω κάτι προς το παρόν…».
Τόνισε όμως, ότι αυτή η εξομάλυνση και η απονομή στους δικαιούχους των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ αποτελούν πρώτο του στόχο.Το Ταμείον είναι… οριακά συν
Ο κ. Κωνσταντίνου, κάνοντας μια «χαρτογράφηση» του ΕΤΕΑΕΠ ανέφερε ότι αυτή την στιγμή καλύπτει 2,8 εκατ. εργαζομένους και 1,3 εκατ. συνταξιούχους, ενώ ο προϋπολογισμός του Ταμείου είναι οριακά πλεονασματικός.
Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι περίπου 7 δισ. ευρώ και επαρκούν για να καλύψουν τις πληρωμές των επικουρικών συντάξεων δύο ετών.
Ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης Νότης Μηταράκης που δέχθηκε πολιτικές ερωτήσεις και κριτική από την αντιπολίτευση για όσα σχεδιάζονται για την επικούρηση και τα εφάπαξ, είπε ότι όταν η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη θα παρουσιάσει ολοκληρωμένη και κοστολογημένη την πρότασή της από το Γενικό Λογιστήριο, το Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά και την Αναλογιστική Αρχή.
Τόνισε ότι ο στόχος δεν είναι η κατάργηση του ΕΤΕΑΕΠ αλλά αντίθετα η ενίσχυσή του και οι όποιες αλλαγές με τον ανταποδοτικό σύστημα θα ισχύσουν για τους νέους ασφαλισμένους από 1.1. 2021 και μετά.
Επεσήμανε ότι με το σημερινό σύστημα το εφάπαξ που λαμβάνει ένας ασφαλισμένος είναι μηδενικής απόδοσης, δηλαδή απλά λαμβάνει πίσω και άτοκα αυτά που έχει καταβάλει στον εργασιακό του βίο.
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλοί εργοδοτικοί και εργατικοί εταίροι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν σε τέτοια σχήματα Ταμείων, όπως και ότι ακόμα και σήμερα ήδη υπάρχουν επαγγελματικά ταμεία επικούρησης που λειτουργούν με ανάλογο τρόπο με αυτό που προτείνει η κυβέρνηση.
Υπέρ της τοποθέτησης του κ. Ευαγγέλου – Αποστόλου Κωνσταντίνου ως νέου διοικητή του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης, κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, ενώ παρών δήλωσαν του ΚΙΝΑΛ και του ΜέΡΑ 25.
Πηγή: www.newsit.gr