Υπέρβαρος σκύλος, υπέρβαρο αφεντικό λένε οι επιστήμονες


Τα κιλά των σκύλων με το βάρος των αφεντικών τους συνδέει μια νέα μελέτη του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Preventive Veterinary Medicine.
Βάσει της μελέτης, το ποσοστό των υπέρβαρων σκύλων ήταν κατά τουλάχιστον δύο φορές υψηλότερο όταν οι ιδιοκτήτες τους ήταν
υπέρβαροι ή παχύσαρκοι (35%) σε σχέση με τους ιδιοκτήτες εκείνους που ήταν είτε αδύνατοι, είτε φυσιολογικού βάρους (14%).
Κατά τους ερευνητές, ένα από τα ευρήματα της μελέτης ήταν πως, ενώ οι ιδιοκτήτες που έχουν φυσιολογικό βάρος τείνουν να χρησιμοποιούν τις λιχουδιές για λόγους εκπαίδευσης, οι υπέρβαροι ιδιοκτήτες προτιμούν να τις χρησιμοποιούν χωρίς κάποιον συγκεκριμένο λόγο.
Οι ερευνητές μελέτησαν 268 σκύλους από κτηνιατρικές κλινικές και από αυτούς το 20% ήταν υπέρβαροι.
Στις ανεπτυγμένες χώρες το ποσοστό των παχύσαρκων σκύλων κυμαίνεται από 34 ως 59%, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την υγεία τους και να μειώσει το προσδόκιμο ζωής τους.
Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι, κατά μέσον όρο, οι παχύσαρκοι σκύλοι ζουν κατά 1,3 χρόνια λιγότερο σε σχέση με σκύλους που ακολουθούν μια περιοριστική δίαιτα.
Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι οι αρσενικοί στειρωμένοι σκύλοι κινδυνεύουν τρεις φορές περισσότερο να είναι παχύσαρκοι σε σχέση με τους μη στειρωμένους. Από την άλλη, η έρευνα φαίνεται να μην επηρεάζει το βάρος των θηλυκών σκύλων.
ΑΜΠΕ