Βαριά σκιά ντόπινγκ πάνω από το πρωτάθλημα

Ένα ακόμη χτύπημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μια βαριά σκιά ντόπινγκ πάνω από το πρωτάθλημα. Ένα μεγάλο θέμα που απειλεί ανοικτά το ποδόσφαιρο μας πόσο δε μάλιστα από την στιγμή που οι έλεγχοι απουσιάζουν και οι αρμόδιοι φορείς δεν πράττουν τα προβλεπόμενα.
Ένα θέμα που παίρνει τεράστιες διαστάσεις από την στιγμή που δεν περιορίζεται σε φήμες και ενδείξεις
αλλά έχει πέσει στο «τραπέζι» μέσω επίσημων καταγγελιών.
Η επιστολή της ΑΕΛ προς την Σούπερ Λιγκ και τους προέδρους όλων των ομάδων φέρνει στον αφρό το θέμα.
«Η ΑΕΛ έχει βάσιμες πληροφορίες ότι σε ξενοδοχείο μεγάλης πόλης της περιφέρειας ήταν εγκατεστημένο επί 15 ημέρες πρόσωπο του οποίου το επώνυμο αρχίζει από «Φ» και το οποίο είναι γνωστό ότι εδώ και χρόνια συνεργάζεται με πρόσωπο του οποίου το επώνυμο αρχίζει από «Ζ» και τα οποία πρόσωπα αυτά είναι γνωστά ότι συνδέονται με κυκλώματα αναβολικών ενισχυτικών» αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή της η ΠΑΕ ΑΕΛ.
Την ίδια ώρα που οι καταγγελίες ρίχνουν βαριά την σκιά τους πάνω από το πρωτάθλημα, οι επιδόσεις ομάδας του Βόλου θυμίζουν… Μπαρτσελόνα! Ποδοσφαιριστές χαμηλής δυναμικότητας, που βρίσκονταν εκτός ποδοσφαιρικού χάρτη… πετάνε!
Οι έλεγχοι που όπως τονίζει και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Παναγιώτης Κελεσίδης είναι απαραίτητοι για να μην υπάρχουν… παράξενα πράγματα.
Γιατί δεν έχουν ήδη αναλάβει δράση οι αρμόδιοι φορείς; Επί της ουσίας, το ΕΣΚΑΝ. Το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ έχει τη δυνατότητα να κάνει ελέγχους στους ποδοσφαιριστές των ομάδων ανά πάσα στιγμή, απροειδοποίητα. Το ΕΣΚΑΝ που με βάση τον ανανεωμένο Πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ έχει δικαίωμα να παίρνει εκτός από δείγματα ούρων και δείγματα αίματος όπου τα αποτελέσματα είναι πιο ασφαλή.
Στην Ελλάδα όμως οι ξαφνικοί έλεγχοι από το ΕΣΚΑΝ είναι μια σπάνια διαδικασία. Το ζητούμενο όμως είναι τώρα, μετά και τις επίσημες καταγγελίες για το ντόπινγκ πως θα δράσει το ΕΣΚΑΝ;
Η καταπολέμηση του ντόπινγκ αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει η Κυβέρνηση στον αθλητισμό όπως αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.
Ο Λευτέρης Αυγενάκης προχώρησε στην εφαρμογή των προβλεπόμενων από τον παγκόσμιο κώδικα διαδικασιών, καθώς κληρονόμησε αρκετές «μη συμμορφώσεις», με βασικότερη αυτή που αφορά τον μη ικανοποιητικό αριθμό ελέγχων εκτός αγώνων. Όπως δηλαδή θα έπρεπε να γίνεται και στο ποδόσφαιρο.            www.in.gr/2019/09/13/sports/football/varia-skia-ntopingk-pano-apo-protathlima/