Σταφιδόψωμο: Ένα υγιεινό σνακ για όλες τις ώρες!

Υλικά
  •     500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •     1 φλιτζάνι γάλα
  •     1 φλιτζάνι σταφίδες
  •     25 γρ. μαγιά φρέσκια
  •     2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
  •     3 κ.σ. βούτυρο φυτικό λιωμένο
  •     5 κ.σ. ζάχαρη (εναλλακτικά βάζουμε 100 γρ. μέλι)
  •     1 κ.σ. αλάτι
  •     1 κ.γ. κανέλα σκόνη
  •     1 ασπράδι αβγού (προαιρετικά)
  •     Μέλι (προαιρετικά)

   
Εκτέλεση
Καταρχάς ξεκινάμε από τη μαγιά μας. Παίρνουμε ένα μεγάλο μπωλ ή λεκάνη και βάζουμε μέσα λίγο χλιαρό νερό (το ένα τέταρτο του φλιτζανιού) και διαλύουμε μέσα τη μαγιά. Την αφήνουμε για 10 λεπτά να αφρίσει καλά.
Έπειτα, προσθέτουμε στο μπωλ το αλεύρι, το γάλα, το αλάτι, την κανέλα, τη ζάχαρη και το λιωμένο βούτυρο. Αν δεν θέλουμε ζάχαρη, μπορούμε να βάλουμε 100 γρ. μέλι. Το ίδιο πράγμα είναι...
Ανακατεύουμε, προσθέτοντας σιγά-σιγά λίγο χλιαρό νερό όταν χρειάζεται.
Στη συνέχεια ζυμώνουμε το μείγμα στο μίξερ για 15 λεπτά. Θέλουμε να ενωθούν όλα τα υλικά μας σε μια ελαστική ζύμη, η οποία να μην κολλάει στα τοιχωματα.
Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη του σταφιδόψωμου, είναι ώρα να προσθέσουμε και τις σταφίδες. Τι σταφιδόψωμο θα φτιάξουμε χωρίς σταφίδες βρε παιδιά;
Ανακατεύουμε ξανά, και κοιτάμε οι σταφίδες να πάνε παντού παντού στη ζύμη, δηλαδή μην μαζευτούν σε ένα σημείο μόνο.
Αλευρώνουμε λίγο τον πάγκο μας (ή ότι άλλο έχουμε για να δουλέψουμε) και μεταφέρουμε τη ζύμη εκεί.
Ζυμώνουμε λίγο τη ζύμη και φτιάχνουμε μια μπάλα.
Τέλος βάζουμε την ζύμη σε ένα μεγάλο μπωλ. Κοιτάμε η λεία επιφάνειά της να είναι προς τα πάνω.
Σκεπάζουμε το μπωλ με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει καλά, για 1-2 ώρες, μέχρι να γίνει ο όγκος της διπλάσιος. Ετσι θα έχουμε στο τέλος αφράτα σταφιδόψωμα!
Μόλις φουσκώσει αρκετά η ζύμη μας, την μεταφέρουμε σε μία αλευρωμένη επιφάνεια.
Κόβουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια και πλάθουμε μεγάλες φρατζόλες.
Βάζουμε κάθε φρατζόλα του σταφιδόψωμου σε μακρόστενη φόρμα (έχει η Tupperware κάτι ωραίες φόρμες σιλικόνης) και τις αφήνουμε πάλι για 30 λεπτά να φουσκώσουν πάλι. Αν δεν έχουμε φόρμες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απλά λαδόκολλα.
Τέλος, αλείφουμε τα σταφιδόψωμά μας με χτυπημένο ασπράδι αυγού και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου.  Αν δεν θέλουμε να βάλουμε καθόλου αυγό, δεν βάζουμε! Σε αυτήν την περίπτωση, αφού ψηθούν τα σταφιδόψωμα τα αλείφουμε με αραιωμένο μέλι για να γυαλίσουν.
Μετά, χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία και ψήνουμε τα σταφιδόψωμα για ακόμα 15 λεπτά.
Το σταφιδόψωμο είναι έτοιμο! Το αφήνουμε λίγη ώρα να κρυώσει και μετά κόβουμε σε φέτες. Ξέρω θα σας είναι δύσκολο να περιμένετε, αλλά προσπαθήστε να μην το φάτε όλο έτσι ζεστό που θα είναι! www.govastileto.gr