Ε.Ε.: Οι καταναλωτές δεν υποχρεούνται να πάρουν κουπόνια για ακυρωμένα ταξίδια

Οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να δέχονται κουπόνια (voucher) ως επιστροφή των χρημάτων τους για ταξίδια που ακυρώνονται λόγω του κορονοϊού, παρά μόνο εάν έχουν την εγγύηση ότι μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν αργότερα, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς. Όπως είπε, μιλώντας στην Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Ευρωπαϊκού
Κοινοβουλίου, τα δικαιώματα των καταναλωτών πρέπει να γίνονται σεβαστά παρά τις εξαιρετικές περιστάσεις που πλήττουν τον τουριστικό τομέα.
Ορισμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκ των οποίων η Γερμανία, επιτρέπουν στους ταξιδιωτικούς πράκτορες ή στις αεροπορικές εταιρίες να επιστρέφουν με κουπόνια την αξία των ταξιδιών που ακυρώνονται, αντί της άμεσης επιστροφής χρημάτων, κάτι που αντιβαίνει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.
«Είναι δικαίωμα των καταναλωτών να έχουν επιστροφή των χρημάτων τους», σημείωσε ο επίτροπος Δικαιοσύνης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πως στην παρούσα συγκυρία είναι δυνατό για τους τουριστικούς φορείς ή τις αεροπορικές εταιρίες να το κάνουν με κουπόνια. Και αυτό χωρίς να χρειάζεται να αλλάξει ο κανονισμός.
«Σε αυτό το στάδιο, δεν φαίνεται ενδεδειγμένο να τροποποιηθεί η οδηγία», δήλωσε.
Σύμφωνα με τον Ντιντιέ Ρέιντερς, για να γίνονται δεκτά τα κουπόνια από τους καταναλωτές, πρέπει να τηρούνται τρεις προϋποθέσεις:
  • η επιστροφή των χρημάτων σε μετρητά πρέπει να παραμείνει δυνατή σε περίπτωση μη χρησιμοποίησης του κουπονιού μέσα στις καθορισμένες προθεσμίες, 
  • πρέπει να είναι η επιλογή του καταναλωτή 
  • και η φερεγγυότητα του κουπονιού πρέπει να διασφαλίζεται σε περίπτωση χρεοκοπίας ενός από τους εμπλεκόμενους φορείς στο ταξίδι.
«Πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων των καταναλωτών και της βιωσιμότητας των οργανισμών που συνδέονται με τον τουρισμό», επέμεινε ο επίτροπος.
Σύμφωνα με τον Ντιντιέ Ρέιντερς, κάθε ευελιξία έχει δοθεί στα κράτη μέλη για να στηρίξουν τους ταξιδιωτικούς φορείς, μέσω των διαφορετικών οικονομικών λύσεων στην κρίση υπό την αιγίδα της Ε.Ε., κυρίως τις κρατικές ενισχύσεις και την στήριξη στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Μάλιστα είπε ότι «δεν είναι κακό» το παράδειγμα της Δανίας, όπου υπάρχει ένα «ταμείο εγγυήσεων για τα ταξίδια».
Στις αρχές Απριλίου, η Κομισιόν είχε δώσει το «πράσινο φως» για ένα δάνειο 200 εκατομμυρίων ευρώ που προέβλεπε η Δανία για το ταμείο αυτό, βάσει του προσωρινού πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων και προκειμένου οι τουριστικοί φορείς να «συνεχίσουν να διαθέτουν επαρκή ρευστότητα».       www.efsyn.gr