Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ιδιοκτήτες απειλούν ενοικιαστές με εξώσεις αν καταβάλουν μειωμένο ενοίκιο

Η αντίδραση των ιδιοκτητών ακινήτων στο μέτρο της κυβέρνησης για πληρωμή του 60% του συμφωνημένου ενοικίου από τους ενοικιαστές που εντάσσονται στους πληττώμενους κλάδους από τον κοροναϊό ήταν άμεση.
Σημείωναν πως θα πληρώσουν οι ίδιοι την κρίση και ζητούσαν από το υπουργείο Οικονομικών να δεσμευτεί για μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν. Από πλευράς κυβέρνησης όμως, το αίτημα αυτό μεταφέρθηκε για μελλοντικές
συζητήσεις, καθώς τονίστηκε πως ο ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσει να πληρώνεται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.                  

Στο στόχαστρο οι ενοικιαστές

Με την κυβέρνηση να μην λαμβάνει κανένα μέτρο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αυτοί που βρέθηκαν στο στόχαστρο των τελευταίων ήταν οι ενοικιαστές.
Δεκάδες είναι οι καταγγελίες για εξώσεις σε περίπτωση που γίνει χρήση του μέτρου για την καταβολή του 60% του ενοικίου, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν ήδη προαναγγείλει το αίτημα για αύξηση ενοικίου έως και 50%.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών, Άγγελος Σκιαδάς στο tvxs.gr, «ήδη έχουμε δεκάδες καταγγελίες από ενοικιαστές, ότι ζητούν αύξηση οι ιδιοκτήτες εν μέσω πανδημίας που φτάνει και το 50%. Φοβόμαστε, ότι μόλις ανοίξουν τα δικαστήρια, θα έχουμε τσουνάμι εξώσεων, καθώς μέσα σε αυτή τη συγκυρία δεν μπορούν οι άνθρωποι να ανταποκριθούν».
Επιπλέον τόνισε ότι το μέτρο για καταβολή μειωμένου ενοικίου δεν λύνει το πρόβλημα αν δεν συνδυαστεί με αναβολή εξώσεων για έξι μήνες και σημειώνει ότι αυτό είναι που ζητάει επίμονα ο ΠΑ.ΣΥ.Π.Ε. από το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να λάβει απάντηση.
«Είναι ένα ερώτημα πόσος κόσμος θα καταφέρει τελικά να κάνει χρήση του μέτρου», αναφέρει ο κ. Σκιαδάς και συμπληρώνει: «Αυτή τη στιγμή αρκετός κόσμος έχει καταβάλει χαμηλότερο ενοίκιο, αλλά έχουμε και ένα φαινόμενο απειλών από τη μεριά ιδιοκτητών απέναντι σε ενοικιαστές. Τους λένε δηλαδή ότι αν κάνουν χρήση του μέτρου, στη συνέχεια θα τους κάνουν αγωγή εξώσεως. Δεν ξέρουμε λοιπόν σε τελική ανάλυση πόσοι θα καταφέρουν να επωφεληθούνε».

Αγκάθι οι μισθώσεις αορίστου χρόνου

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΥ.Π.Ε υπογραμμίζει ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα με τις μισθώσεις αορίστου χρόνου. «Η πλειοψηφία των μισθώσεων αυτή τη στιγμή είναι αορίστου χρόνου τόσο στην κατοικία όσο και στους επαγγελματικούς χώρους. Ο λόγος είναι ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, πολλοί εκμισθωτές δεν κάνανε καινούργια συμβόλαια, αφήνανε τον ενοικιαστή με μίσθωση αορίστου χρόνου, ούτως ώστε να μπορέσουν κάποια στιγμή να τον πιέσουν να δεχτεί μεγάλες αυξήσεις. Αυτή τη στιγμή, το 80% των μισθώσεων, είναι αορίστου χρόνου. Μπορεί δηλαδή ανά πάσα στιγμή ο ιδιοκτήτης να ζητήσει αύξηση. Και αυτό κάνουν πολλοί» συμπλήρωσε.
«Επειδή λοιπόν αυτή τη στιγμή έχουμε πολλές μισθώσεις αορίστου χρόνου, πολύ φοβάμαι ότι θα υπάρξουν και πολλοί εκβιασμοί και επ’ αυτού του ζητήματος. Ακόμη δηλαδή κι αν καταβάλει κάποιος μειωμένο ενοίκιο για 2-3 μήνες, στη συνέχεια μπορεί ο ιδιοκτήτης να του πει “Ή μου δίνεις τώρα τη διαφορά που έχασα ή σου κάνω έξωση, αφού έχει λήξει το συμβόλαιό σου”. Κι αυτό γιατί το αορίστου χρόνου δίνει τέτοια δυνατότητα, έξωσης δηλαδή χωρίς δικαιολογία» τόνισε ο κ. Σκιαδάς.
Τέλος, αναφορικά με τις καταγγελίες υπογράμμισε ότι «ήταν πάρα πολλές το προηγούμενο διάστημα και πολύ φοβάμαι πως θα γίνουν ακόμη περισσότερες, με πολλούς ιδιοκτήτες να προσπαθούν το επόμενο διάστημα να πάρουν πίσω το 40% του ενοικίου που τους έκοψαν. Αυτός είναι κι ο λόγος που εμείς σαν σύλλογος ζητήσαμε εκτός από τα υπόλοιπα μέτρα, να υπάρξει και μια αναστολή εξώσεων τουλάχιστον για έξι μήνες μετά την άρση των μέτρων. Ακριβώς για να μη βρεθούμε μπροστά σε τέτοια φαινόμενα».         www.in.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γέμισαν οι πάγκοι βαφτισμένες «ελληνικές» ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης

Μεγάλες ποσότητες ντομάτας και πιπεριάς Φλωρίνης εισάγονται τον τελευταίο καιρό από την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία στην ελληνική αγορά και συγκεκριμένα στις λαχαναγορές της χώρας μέσω των Τελωνείων. Αυτές οι ποσότητες από ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης,

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Παπαρδέλες με αυγοτάραχο

Υλικά (για 4 άτομα) 250 γρ. παπαρδέλες (το μεγάλο αυτό ζυμαρικό εξισορροπεί την ένταση από το αυγοτάραχο, ενώ δίνει «σώμα» στη συνταγή) 80 γρ. βούτυρο 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Διπλάσιος έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ στους αγρότες με την ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με την κατανάλωση

Διπλάσιος ο λογαριασμός της ΔΕΗ που φτάνει στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με τους παραγωγούς να καλούνται να πληρώσουν ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωσή τους ακόμα και μετά την έκπτωση ενέργειας 30%.   

Καρέ χοιρινής μπριζόλας

ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)  1 καρέ χοιρινής μπριζόλας (περίπου 4 κιλά ενωμένα) Αλάτι, πιπέρι Για την επικάλυψη 4 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. μέλι 2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη

Οι Βίκινγκς ανακάλυψαν την Αμερική περίπου 4,5 αιώνες πριν από τον Κολόμβο

Οι Σκανδιναβοί Βίκινγκς είχαν διασχίσει τον Ατλαντικό και είχαν «κατακτήσει» την Αμερική τουλάχιστον από το 1021 μ.Χ., δηλαδή ακριβώς πριν 1.000 χρόνια και περίπου 4,5 αιώνες νωρίτερα από ό,τι την ανακάλυψε ο Κολόμβος.

ΗΠΑ – Για πρώτη φορά στον κόσμο γιατροί συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο νεφρό από χοίρο

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς το δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.