Κατσικάκι στη γάστρα με μανιτάρια και πατάτες

1½ κιλό κατσικάκι σπάλα μπούτι ή χεράκι
3/4 φλ. ελαιόλαδο
Χυμός και ξύσμα από 2 ακέρωτα λεμόνια
1 κ.σ. (κοφτή) ξερό εστραγκόν
2 κ.σ. (γεμάτες) μουστάρδα
5 μεγάλες πατάτες
5 μεγάλα πορτομπέλο, καθαρισμένα
2 σκελίδες σκόρδου
2 κλαδάκια θυμάρι
1 φλ. νερό

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Μπορούμε να βάλουμε ολόκληρο το κατσίκι ή να το κόψουμε σε μερίδες (αν θέλουμε ζητούμε από τον κρεοπώλη μας να το κόψει).
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, τον χυμό και ξύσμα λεμονιού, το εστραγκόν, τη μουστάρδα και αλατοπίπερο. Τα χτυπάμε με έναν αβγοδάρτη, να γίνουν σαν κρέμα.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε κυδωνάτες τις πατάτες, τα μανιτάρια στα 4 και τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τα υγρά. Ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε τις πατάτες και τα μανιτάρια σε μια μεγάλη γάστρα ή σε ένα βαθύ ταψί. Προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου με τη φλούδα και τα κλαδάκια θυμαριού.
Κάνουμε χαρακιές στη σπάλα του κατσικιού με ένα μαχαίρι και ρίχνουμε εκεί, με τα δάχτυλα, μπόλικο αλατοπίπερο. Βάζουμε το κρέας πάνω από τις πατάτες και τα μανιτάρια. Περιχύνουμε με το μείγμα που αλείψαμε τις πατάτες. Ρίχνουμε στη γάστρα ή στο ταψί το νερό.
Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι ή, αν χρησιμοποιήσουμε ταψί, σκεπάζουμε µε λαδόκολλα και σφραγίζουμε καλά με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 1 ώρα.
Ξεσκεπάζουμε τη γάστρα ή το ταψί, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ψηθεί το κρέας, να ροδίσει η πέτσα και να μελώσουν οι πατάτες, απορροφώντας όλα τα υγρά της γάστρας ή του ταψιού. Στο τέλος πρέπει να μείνει με το λάδι του.       www.in.gr