Τηλεργασιακός μεσαίωνας στο σπίτι...

Η περίφημη τηλεργασία, ή αλλιώς η εργασία από το σπίτι, δεν είναι κάποια ξαφνική ανακάλυψη την εποχή του κορονοϊού. Εφαρμοζόταν τα τελευταία χρόνια σε σοβαρές εταιρείες της βόρειας Ευρώπης. Ο στόχος, προφανής.
Μια δουλειά γραφείου που απαιτεί απλά τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή ή/και τηλεφώνου μπορεί να γίνει από...
 
οπουδήποτε.

Επομένως, μερικές ημέρες τον μήνα ο εργαζόμενος μπορεί να εργάζεται εξίσου αποδοτικά από το σπίτι, προκειμένου να βρίσκεται σε ένα πιο οικείο περιβάλλον και κοντά στην οικογένειά του.

Η πανδημία του κορονοϊού επιτάχυνε την επέκταση της τηλεργασίας σε όλες τις χώρες και σχεδόν όλους τους εργασιακούς χώρους. Αναρίθμητες εταιρείες στην Ελλάδα, μεγάλες ή μικρές, έχουν το σύνολο ή μεγάλο μέρος του προσωπικού τους να εργάζεται από την «καραντίνα» του σπιτιού.

Στη σοβαρή εκδοχή της τηλεργασίας, ο εργαζόμενος δουλεύει κανονικά το ωράριό του και στη συνέχεια ασχολείται και με την ιδιωτική του ζωή. Στην ελληνική εκδοχή που εφαρμόζουν ορισμένοι εργοδότες η τηλεργασία είναι ένα ολοήμερο «κάτεργο» στο σπίτι, χωρίς ωράριο και με μηδενικό προσωπικό χώρο και χρόνο. Δουλειά χωρίς σταματημό και ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή, πρωί ή βράδυ, για βιντεοκλήσεις και συσκέψεις. Φαινόμενο που ανθεί τόσο σε μικρές όσο και σε κάποιες μεγάλες εταιρείες, σε πολυεθνικές, ελεγκτικές κ.λπ.

Ποιο συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να κάνει παρεμβάσεις από το σπίτι; Πώς η Επιθεώρηση Εργασίας θα πραγματοποιήσει ελέγχους; Ερωτήματα χωρίς απαντήσεις σήμερα. Το ζήτημα είναι τι μπορεί να κάνει στην πράξη το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας για να βάλει φρένο στις αυθαιρεσίες.

Εκτός αν το «Μένουμε σπίτι» σημαίνει εγκατάλειψη του ξεχασμένου «Μένουμε Ευρώπη», που το κυβερνών κόμμα είχε κάνει σημαία του κάποτε...

Χάρης Ιωάννου
Πηγή: efsyn.gr