Προειδοποίηση κτηνιάτρων Μην απολυμαίνετε τα κατοικίδιά σας με χλωρίνη

Ούτε απολυμαντικά, ούτε υδροαλκοολικά τζελ για σκύλους και γάτες: ο κτηνιατρικός σύλλογος Γαλλίας προειδοποίησε σήμερα τους ιδιοκτήτες μικρών ζώων ότι θα ήταν επικίνδυνο να χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα για να «απολυμάνουν» τους πιστούς συντρόφους τους.
Εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού, ο φόβος ότι θα προσβληθούν οδηγεί σε επικίνδυνες
πρωτοβουλίες ορισμένους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς.   

Χλωρίνες και αντισηπτικά τζελ επικίνδυνα για τα κατοικίδια

Εδώ και αρκετές ημέρες, σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν φωτογραφίες σκύλων με πατούσες καμένες από υδροαλκοολικά τζελ ή χλωρίνη.
«Είναι παράξενο να απολυμαίνεις το ζώο σου με αυτά τα είδη, ενώ γνωρίζουμε ότι το σαπούνι ή τα ειδικά σαμπουάν για σκύλους δουλεύουν πολύ καλά», είπε η Κριστίν Ντεμπόβ, μια εκπρόσωπος του κτηνιατρικού συλλόγου στο Ιλ ντε Φρανς (περιοχή του Παρισιού).
Οι γάτες και οι σκύλοι γλείφονται και τα προϊόντα αυτά «μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στους βλεννογόνους και οξείες αντιδράσεις», υπενθύμισε.
Η κτηνίατρος τόνισε ότι αν ένας σκύλος ή μια γάτα απορροφήσει αλκοόλ μέσω του γλειψίματος, οι επιπτώσεις θα είναι πολύ πιο έντονες σε σύγκριση με τους ανθρώπους επειδή τα ζώα δεν το αφομοιώνουν με τον ίδιο τρόπο.

Ποια είναι τα σωστά μέτρα προστασίας για τα κατοικίδια

Είπε επίσης ότι αρκεί να πλένει κανείς τα πόδια του σκύλου του με νερό και σαπούνι όταν επιστρέφει στο σπίτι από τη βόλτα του.
Υπογράμμισε όμως ότι είναι αναγκαίο επίσης «να τηρείται απόσταση μεταξύ ανθρώπου και ζώου, να πλένουμε πολύ συχνά τα χέρια μας όταν παίζουμε μαζί του και να μην αφήνουμε να μας γλείφει τα χέρια και το πρόσωπο».
Εκτός από αυτούς τους βασικούς κανόνες υγιεινής, συμβούλευσε «όταν συναντούμε έναν σκύλο ή μια γάτα που δεν μας ανήκει να μην τον χαϊδεύουμε, ούτε να τον αφήνουμε να μας πλησιάσει».
Μολονότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι ο νέος κοροναϊός μπορεί να μεταδοθεί από τα ζώα συντροφιάς, ο Ιατρικός Σύλλογος κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τους ιδιοκτήτες να εφαρμόζουν τα στοιχειώδη προληπτικά μέτρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ