Γερμανία: Τα παίρνει όλα και φεύγει...

Η Γερμανία, εφαρμόζοντας τη γνωστή ρήση “το σαλάμι τρώγεται φέτα-φέτα”, επικράτησε κατά κράτος στην τηλε-Σϋνοδο Κορυφής, παίρνοντας σχεδόν και τα...

“σώβρακα” από τους μέτριους και ψοφοδεείς ηγέτες του Νότου, οι οποίοι έμοιαζαν περισσότερο με επαίτες στη Σύνοδο, παρά με αποφασισμένες ηγεσίες χωρών που διαθέτουν εναλλακτική πρόταση για μια Ευρώπη της δικαιοσύνης χωρίς γκαουλάιτερ.

Κατά τη Σύνοδο έγινε σαφές ότι όπως επιθυμούσε η Γερμανία πετάχτηκε περιφρονητικά στον κάλαθο των αχρήστων κάθε ιδέα περί ευρωομολόγων και οποιασδήποτε μορφής αμοιβαιοποίησης του χρέους.

Το Ταμείο Ανάπτυξης που αποφασίστηκε, μαζί με τα 540 δις που συνομολόγησε το Eurogroup και θα είναι διαθέσιμα από 1ης Ιουνίου, μπορεί να φτάσει γύρω στα 1,8 τρις και θα προικοδοτηθεί αποκλειστικά από τον ενισχυμένο κοινοτικό προϋπολογισμό, με άλλοθι ελάχιστες επιχορηγήσεις για τα μάτια του κόσμου.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη Σύνοδο της 6ης Ιουνίου μετά από επεξεργασία και πρόταση της Κομισιόν.

Είναι σαφές ότι η ροή κεφαλαίων προς το Νότο θα είναι σχεδόν αποκλειστικά δάνεια, πράγμα που θα οδηγήσει τον Ευρωπαϊκό Νότο στην υπερχρέωση, στην επιβολή Μνημονίων και στη νεοαποικιοποίησή του.

Οι αποφάσεις αυτές δεν θα είναι η αρχή του τέλους της κρίσης αλλά η αφετηρία μιας βασανιστικής πορείας αποσύνθεσης και διάλυσης της Ε.Ε. Αυτό που όφειλε να γίνει τώρα θα γίνει αργότερα και με μεγάλο κόστος.

iskra.gr