Ισοπεδωτικό τελεσίγραφο από τους δανειστές για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων 7 δισ. και όχι 4,5 δισ μετά το 2018!.

Στα 7 δισ. ευρώ από 4,5 δις. ευρώ ανέβασαν σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «bankingnews» οι θεσμοί τον λογαριασμό των μέτρων  που θα πρέπει να λάβει η Αθήνα μετά  το 2018 προκειμένου να διασφαλιστούν ο στόχος του 3,5% στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Το θέμα των μέτρων συζητήθηκε στις
κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους αξιωματούχους της ευρωζώνης (Γερούν Ντάισελμπλουμ, Βόλφανγκ Σόιμπλε) με το κλίμα για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να είναι ιδιαίτερα βαρύ όπως φάνηκε και μετά την συνεδρίαση του Eurogroup. 

Το χθεσινό 26/1/2017 συμβούλιο της ευρωζώνης έληξε χωρίς να οριστεί ημερομηνία επιστροφής των θεσμών για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων ενώ Ευρωπαίοι και ΔΝΤ ακολουθώντας ενιαία γραμμή, επέστρεψαν την μπάλα στο γήπεδο της Αθήνας ζητώντας να κλείσει τις εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και να ψηφίσει «εδώ και τώρα» τα πρόσθετα μέτρα που από την αρχή της διαπραγμάτευσης έχει στοχοποιήσει το ΔΝΤ και αφορούν τις νέες περικοπές σε αφορολόγητο ποσό και συντάξεις αλλά και την αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%. 

Βέβαια το «πακέτο» των προληπτικών μέτρων που ζήτησαν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ (Π. Τόμσεν), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Μ.Μπούτι), της ΕΚΤ (Μ. Κερέ) του ΕΜΣ (Κ. Ρέγκλινγκ) και της Ομάδας Εργασίας της ευρωζώνης (Τ.Βίζερ) να νομοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση είναι 7 δις. ευρώ από 4,5 δις. ευρώ που ήταν η αρχική τους πρόταση.

Αφού όπως υποστήριξαν έτσι θα μπορέσουν να καλυφθούν και οι απώλειες, το κομμάτι δηλαδή των εισπράξεων, που δεν θα κατευθυνθεί στα κρατικά ταμεία αλλά θα πάει στην μεγάλη «δεξαμενή» με τα ληξιπρόθεσμα χρέη. 

Μετά από αυτό το ισοπεδωτικό «τελεσίγραφο» η πρόταση Τσακαλώτου για τη λήψη μέτρων από το 2019 με τη χρήση του κόφτη, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν τα πλεονάσματα 3,5% για μία τριετία ( 2021) ή 3% για μία πενταετία (έως το 2023) δεν είχε καμία τύχη. 

Οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν πείσθηκαν με τα ελληνικά επιχειρήματα και το όλο θέμα πέρασε κατευθείαν στην υπουργική σύνοδο.

Αυτό που συμφωνήθηκε στο Eurogroup είναι να συνεχιστούν οι συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών πάνω στα ανοικτά ζητήματα της β΄αξιολόγησης, αλλά παραμένει στο τραπέζι η απαίτηση για νομοθέτηση από τώρα μέτρων για τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου.

Και φυσικά, τα εργασιακά και ο τομέας της ενέργειας.

Η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη πλέον να πάρει  πλέον δύσκολες αποφάσεις με το μεγαλύτερο «αγκάθι» να αποτελεί η προκαταβολική ψήφιση των μέτρων πράγμα που κάνει ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα και με τον χρόνο να γέρνει σε βάρος της Ελλάδας.

Η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να κλείσει μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου που είναι η επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup πριν αρχίσει επίσημα ο εκλογικός κύκλος στην Ολλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, που θα την μεταθέσουν για το Φθιβνόπωρο και η χώρα θα τα βρεί σκούρα με τις υποχρεώσεις των 7 δις. που θα πρέπει να πληρώσει μέσα στο καλοκαίρι.

Για απαιτήσεις που «παραγκωνίζουν τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των θεσμών, ενώ κυβερνητικές πηγές, αμέσως μετά τη συνεδρίαση τόνιζαν ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει μέτρα για μετά το 2018. 

Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο και κάθε άλλο σενάριο που διακινείται τις τελευταίες ώρες δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την πραγματικότητα» ήταν η κατηγορηματική αναφορά της ίδιας πηγής. 

Το Μαξίμου διέψευσε ότι η Αθήνα συμφώνησε με τη σκληρή γραμμή του ΔΝΤ.

Μ. Χριστοδούλου
Πηγή:  bankingnews.gr