Είναι θέμα χρόνου η στάση πληρωμών

Τα εντυπωσιακά στοιχεία της έρευνας του ΣΕΒ αλλά και οι αριθμοί που δίνουν οι τράπεζες αποτυπώνουν την ελληνική πραγματικότητα στα χρόνια της κρίσης αλλά και το μέλλον της οικονομίας.
Χάθηκαν περί τα 200 δισ. ευρώ από την περιουσία των Ελλήνων,
εξανεμίστηκαν οι αποταμιεύσεις τους, τα λεφτά στα βιβλιάρια ή όσα βρίσκονται κάτω από τα στρώματα έχουν αρχίσει και τελειώνουν.
Η υπερφορολόγηση των τελευταίων ετών έχει αδειάσει τις τσέπες, όχι μόνο των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων. Οπως έδειξαν τα στοιχεία του προϋπολογισμού, τον Δεκέμβριο πληρώθηκαν φόροι 5,1 δισ. ευρώ, ενώ σε σύγκριση με το 2015 η φορολογία ήταν αυξημένη τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ.
Είναι φανερό ότι στα χρόνια της κρίσης οι πολίτες, τουλάχιστον αυτοί που συνεχίζουν να πληρώνουν τους φόρους τους, επέδειξαν αξιοσημείωτη αντοχή. Και συνέπεια, κόβοντας πολλές φορές από βασικά έξοδα για να πληρώσουν την εφορία.
Την περίοδο της ευφορίας, όπου το χρήμα, κανονικό ή μαύρο, έρεε άφθονο, οι περισσότεροι Ελληνες έκαναν περιουσίες. Το μαρτυρούν τα στοιχεία για τις αποταμιεύσεις που είχαν ξεπεράσει τα 230 δισ. ευρώ, το μαρτυρά και η εντυπωσιακή αύξηση της ακίνητης περιουσίας, η οποία είχε αξία άνω του 1 τρισ. ευρώ, προτού ξεκινήσει η κρίση.
Ομως, και τα ακίνητα απαξιώνονται και τα μετρητά στερεύουν. Είναι δε θέμα χρόνου να ξεκινήσει μια γενικευμένη στάση πληρωμών. Και τα τέσσερα και πλέον εκατομμύρια των φορολογούμενων που πληρώνουν (και για τους υπόλοιπους που δεν έχουν να πληρώσουν ή δεν θέλουν) θα σταματήσουν να το κάνουν. Θα πρέπει, λοιπόν, ενόψει της τελικής διαπραγμάτευσης, κυβέρνηση και δανειστές να αντιληφθούν ότι η συνέχιση της υπερφορολόγησης για τα επόμενα χρόνια θα έχει τραγικά αποτελέσματα για τη χώρα.
Η στάση πληρωμών είναι προ των πυλών και η κατάρρευση του προϋπολογισμού θέμα χρόνου επειδή ακριβώς τα μετρητά τελειώνουν, η «φούσκα» έσκασε για τα καλά, η εξαθλίωση μεγάλου μέρους του πληθυσμού ολοκληρώθηκε. Και θα ξεκινήσει η φάση του «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». http://www.imerisia.gr