Οι εισφορές των αγροτών ρίχνουν... λάδι στη φωτιά

«Λάδι στη φωτιά» των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν οι αγρότες βάζει ο κυβερνητικός σχεδιασμός για αναγκαστική είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών και υποχρεώσεων των αγροτών προς τον ΟΓΑ. Τη μεθόδευση καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (Βαγγέλης Μπούτας),
τονίζοντας ότι μετά τον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών, τώρα η κυβέρνηση δρομολογεί την είσπραξή τους με αναγκαστικά μέτρα.
Η κατάσταση παραμένει έκρυθμη σε πολλά σημεία της χώρας, με αστυνομικές δυνάμεις να επιχειρούν να εμποδίσουν τη μετακίνηση των τρακτέρ στα σημεία συγκέντρωσης. Ήδη, χθες το μεσημέρι τουλάχιστον 400 τρακτέρ καταμετρούσε το μπλόκο του Βαγγέλη Μπούτα στον κόμβο της Νίκαιας, ενώ ικανοποίηση εκφράζεται από την πλευρά των οργανωτών που περιμένουν ενίσχυση των δυνάμεων τις επόμενες μέρες.
Την ίδια ώρα οι αγρότες των Σερρών, υπό την απειλή των ΜΑΤ, επιχειρούν να φτάσουν στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.
Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και μέσα σε ψιλό χιόνι, άρχισαν να φθάνουν μετά τις 2 το μεσημέρι τα πρώτα τρακτέρ από Καρδίτσα, Τρίκαλα και Λάρισα στον κόμβο της Νίκαιας, παίρνοντας θέση στις άκρες του δρόμου, χωρίς καμιά διάθεση να αποκλείσουν τη συγκοινωνία. Ωστόσο, μέχρι να τακτοποιηθούν τα οχήματα των διαμαρτυρομένων η αστυνομία φρόντισε να διακόψει για λίγη ώρα τη διέλευση των αυτοκινήτων στο σημείο, ενώ η κίνηση αποκαταστάθηκε μετά από λίγη ώρα.
«Την πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. που μας ξεκληρίζει δεν θα την αφήσουμε σε χλωρό κλαρί» όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας, τονίζοντας πως «ήδη, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, είναι στημένα αγροτικά μπλόκα. Όλοι επιμένουμε πως τα αιτήματά μας είναι δίκαια και θα συνεχίσουμε να τα διεκδικούμε γιατί πρέπει να ζήσουμε».
Από την Τετάρτη οι αγρότες των Σερρών έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους, που συνεχώς πολλαπλασιάζονται, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Προμαχώνα, στο ύψος του Σιδηροκάστρου. Εκεί όμως βρίσκονται ήδη και κλούβες και διμοιρίες των ΜΑΤ, που κρατούν κλειστή την πρόσβαση των τρακτέρ στην εθνική. Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, ο αγροτοσυνδικαλιστής Στέργιος Λίτος καταγγέλλει ότι οι αστυνομικές δυνάμεις «απείλησαν με ξυλοδαρμό» και προσθέτει πως οι δυνάμεις τους θα ενισχυθούν και θα επιχειρήσουν εκ νέου να φτάσουν στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.
Κινητοποιήσεις
Επ' αόριστον παραμένει κλειστός ο κόμβος Αγίου Δημητρίου της Ιονίας Οδού στην Άρτα, από τα τρακτέρ των αγροτών. Αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Κομπότι, ξεκίνησαν την Τετάρτη και θα συνεχίζουν τους δίωρους αποκλεισμούς, καθημερινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, σε παράδρομο όπου η τροχαία κάνει εκτροπή της κυκλοφορίας, λόγω του μπλόκου του Αγίου Δημητρίου, με αποτέλεσμα για δύο ώρες να διακόπτεται η συγκοινωνία στην εθνική οδό Ιωαννίνων - Αντίρριου. Το μπλόκο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας στο Λούρο έχει ενισχυθεί και σύμφωνα με τον πρόεδρος Σπύρο Κλινάκη βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία, με το πανελλαδικό συντονιστικό. Οι αγρότες του νομού Ιωαννίνων, έπειτα από σύσκεψη των συλλόγων τους για την οργάνωση και τον σχεδιασμό των κινητοποιήσεών τους, αποφάσισαν τον συμβολικό αποκλεισμό της εφορίας την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου, ενώ αμέσως μετά θα καθοριστεί η μορφή συνέχισης του αγώνα τους. Οριστικές αποφάσεις θα πάρουν οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας την Παρασκευή σε νέα γενική συνέλευση στο Πολύκαστρο Κιλκίς. http://www.imerisia.gr