Έλλειψη αίματος σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας

Έλλειψη αίματος παρατηρείται στις υπηρεσίες αιμοδοσίας των νοσοκομείων όλης της χώρας. Στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία από τις αιμοδοσίες 14 νοσοκομείων, τα αποθέματα αίματος ανέρχονται μόνο στο ένα με δύο πέμπτα των αποθεμάτων των «καλών» ημερών, ανάφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η διευθύντρια του
Κέντρου Αιμοδοσίας του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Ελένη Χασαποπούλου-Ματάμη.
«Στο ΑΧΕΠΑ γίνεται ο μοριακός έλεγχος αίματος από 29 υπηρεσίες αιμοδοσίας της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας. Ωστόσο στο Κέντρο Αιμοδοσίας τους ΑΧΕΠΑ έχουμε στοιχεία για τα αποθέματα μόνο 14 υπηρεσιών αιμοδοσίας και αυτά σήμερα ανέρχονται στο ένα με δύο πέμπτα των αποθεμάτων των καλών ημερών» επισήμανε η κ. Ματάμη.
Όπως εξήγησε η κ. Ματάμη, συνήθως κατά την περίοδο των εορτών και μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου σημειώνεται μείωση της προσέλευσης των αιμοδοτών, αλλά η αιμοδοσία ανακάμπτει μετά τις 15 Ιανουαρίου. Φέτος όμως, παρότι έχουν παρέλθει τα μέσα Ιανουαρίου, η έλλειψη εξακολουθεί να υφίσταται και αυτό μπορεί να αποδοθεί τόσο στις ιώσεις όσο και στον αποκλεισμό των αιμοδοτών λόγω κακοκαιρίας. Η κ. Ματάμη απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες, εφόσον δεν έχουν κάποια ίωση και προσέλθουν στο πλησιέστερο σε αυτούς νοσοκομείο και να δώσουν αίμα ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.
Έκκληση προς τους εθελοντές αιμοδότες απευθύνει η διευθύντρια της Αιμοδοσίας του Θεαγενείου, Άννα Λαζαρίδου, η οποία ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στο συγκεκριμένο νοσοκομείο αναβάλλονται αρκετά τακτικά χειρουργεία, ενώ πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς λόγω έλλειψης αίματος.
«Κάθε χρόνο, την περίοδο των γιορτών, σταματούν οι εξορμήσεις αιμοδοσίας. Φέτος η έλλειψη είναι μεγαλύτερη, καθώς λόγω της κακοκαιρίας πολλοί εθελοντές αιμοδότες αποκλείστηκαν και δεν μπόρεσαν να δώσουν αίμα. Επιπλέον αυτή την εποχή οι ιώσεις πλήττουν τους αιμοδότες καθιστώντας τους ακατάλληλους για αιμοδοσία. Απευθύνουμε έκκληση στους αιμοδότες να αιμοδοτήσουν απευθείας στο δικό μας νοσοκομείο, γιατί τα ψυγεία μας είναι στην κυριολεξία άδεια» ανέφερε η κ Λαζαρίδου.
Οι ανάγκες αίματος στο Θεαγένειο, σύμφωνα με την κ. Λαζαρίδου, ανέρχονται σε 50 μονάδες ημερησίως, δηλαδή σε 18.250 μονάδες ετησίως, και καλύπτονται από την αιμοδοσία εθελοντών ή συγγενών των ασθενών ή από άλλα νοσοκομεία. Το πρόγραμμα των τακτικών εξορμήσεων του Θεαγενείου περιλαμβάνει αιμοδοσίες δύο φορές μέσα στην εβδομάδα και όλα τα σαββατοκύριακα του χρόνου. http://www.newsbeast.gr