Μακαρονόπιτα Ηπειρώτικη

Συστατικά:

300 γραμμάρια μακαρόνια (περίπου 2/3 ενός πακέτου), σε οποιοδήποτε σχήμα θέλετε
300 γραμμάρια φέτα (σκέτη ή ανακατεμένη με άλλα τριμμένα τυριά)
4 αυγά χτυπημένα
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
8 φύλλα κρούστας

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο και λιωμένο βούτυρο αναμιγμένα
2 αυγά και ½ φλιτζάνι γάλα για επικάλυψη

Οδηγίες:

Βράζουμε τα μακαρόνια μέχρι να μαλακώσουν λίγο και όχι να παραβράσουν και τα σουρώνουμε. Ανακατεύουμε σε αυτά τα 3 κουτάλια της σούπας βούτυρο, τα αυγά και το τυρί. Απλώνουμε σε ένα λαδωμένο ταψί 3 φύλλα αλειμμένα με το λάδι-βούτυρο ανάμεσα. Απλώνουμε το μισό από το μείγμα μακαρονιών πάνω στο φύλλο και τοποθετούμε άλλα 2 φύλλα πάνω από τα μακαρόνια αλειμμένα ανάμεσα με το λάδι-βούτυρο. Απλώνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια πάνω από αυτή τη στρώση και τα υπόλοιπα 3 φύλλα πάνω από τα μακαρόνια. Κόβουμε τις επάνω στρώσεις φύλλου σε μερίδες. Χτυπάμε τα υπόλοιπα 2 αυγά και το γάλα μαζί και τα περιχύνουμε πάνω από την πίτα. Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40-45 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε και τη σερβίρουμε.

Για μια διαφορετική πρόταση σερβιρίσματος: τοποθετούμε τα υλικά με τον ίδιο τρόπο χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί με κενό στη μέση (τύπου σωσίβιο ή δαχτυλίδι). Τοποθετούμε το φύλλο με τέτοιο τρόπο ώστε να κρέμεται στα πλάγια. Κόβουμε την πάνω στρώση φύλλων ώστε να χωρούν πάνω στα μακαρόνια και σκεπάζουμε με το φύλλο που κρέμεται στα πλάγια το επάνω μέρος. Κάνουμε εγκοπές στις επάνω στρώσεις και περιχύνουμε το μείγμα αυγών – γάλατος. Ψήνουμε όπως αναφέρεται παραπάνω και πριν το σερβίρισμα αναποδογυρίζουμε την πίτα σε στρογγυλή πιατέλα. Για την ποσότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται εδώ χρειάζονται δύο στρογγυλά ταψιά. http://www.govastileto.gr