Διασχίζοντας το εντυπωσιακό σχίσμα της κρητικής γης

Σχεδόν δεκαεφτά απολαυστικά χιλιόμετρα, που σε ορισμένα σημεία του σε κάνουν να συνειδητοποιείς τη μεγαλοπρέπεια και την επιβλητικότητα της φύσης και την κλίμακά της σε σχέση με την ανθρώπινη ύπαρξη.
Αυτό είναι το φαράγγι της Σαμαριάς, ο Φάραγγας όπως το αποκαλούν περήφανοι οι Κρητικοί,
που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες οι οποίοι διασχίζουν το άνοιγμα αυτό της γης από τον Ομαλό μέχρι την Αγία Ρούμελη.
Το φαράγγι πιστεύεται πως είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μήκος στην Ευρώπη. Δεκατρία χιλιόμετρα αποτελούν το βασικό μονοπάτι ενώ το όριο του Εθνικού Δρυμού αρχίζει στα 14,3 χιλιόμετρα από τη βόρεια είσοδο και η παραλία στα 16,7 χιλιόμετρα.
Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού Χανίων και χωρίζει τα Λευκά Όρη από τον Βολακιά, στα δυτικά. Έχει δύο φυσικές εισόδους, το Ξυλόσκαλο στα βόρεια, σε υψόμετρο 1.227 μέτρων στον Ομαλό. Η νότια είσοδος είναι στο χωριό Αγία Ρούμελη, στην παραλία.
Το στενότερο- και πιθανώς επιβλητικότερο- σημείο του φαραγγιού είναι οι λεγόμενες Πόρτες, με πλάτος τριών μέτρων και ύψος εκατό. Το πέρασμα αυτό είναι από τις πιο ξεχωριστές στιγμές του μονοπατιού, είναι όμως και επικίνδυνο λόγω κατολισθήσεων αλλά και των κρι-κρι που περνούν από τα βράχια. Συχνά το νερό καλύπτει όλο το πλάτος του σημείου αυτού.
Το φαράγγι είναι ο πυρήνας του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς, θεσμοθετημένου από το 1962. Εκτός από το γνωστό κρι-κρι ή αίγαγρο, φιλοξενεί πολλά ενδημικά είδη ζώων και πουλιών. Λειτουργεί από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο και εδώ και τρεις δεκαετίες έχει ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO.
ΣΑΜΑΡΙΑ ΣΑΜΑΡΙΑ ΣΑΜΑΡΙΑ ΣΑΜΑΡΙΑ ΣΑΜΑΡΙΑ ΣΑΜΑΡΙΑ ΣΑΜΑΡΙΑ ΣΑΜΑΡΙΑ ΣΑΜΑΡΙΑ
http://www.newsbeast.gr/