Παραδοσιακή τυρόπιτα με τα 7 φύλλα

ΥΛΙΚΑ για ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί διαμέτρου 37-40 εκ.

Για το φύλλο

750 γρ. αλεύρι
2 κουτ. σούπας ξίδι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας αλάτι

750 ml χλιαρό προς ζεστό νερό

Για την γέμιση

¾ φλιτζ. τσαγιού τραχανάς γλυκός + 1 φλιτζ. τσαγιού βραστό νερό
1 κιλό φέτα σκληρή (ή 750 γρ. φέτα και 250 ανθότυρο μαλακό ή ένα κεσεδάκι γιαούρτι πρόβειο χωρίς την πέτσα)
8+ 1αυγά
120 ml ελαιόλαδο ( μισό για την γέμιση και μισό για να αλείψουμε το ταψί και την πίτα πριν το ψήσιμο)

Διαδικασία

Φτιάχνουμε το φύλλο:
Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ξίδι, το λάδι και σιγά σιγά το νερό ζυμώνοντας συνεχώς. Προσέχουμε να μην ρίξουμε όλο το νερό μονομιάς, αλλά σιγά σιγά μέχρι να πάρουμε μια ζύμη πολύ μαλακή αλλά που να μην κολλάει στα χέρια.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 7 μπαλλάκια. Το ένα μπαλάκι θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από τα άλλα γιατί από αυτό θα ανοίξουμε το πρώτο φύλλο που πρέπει να καλύπτει όλο το ταψί και να εξέχει από το πλάι. Ανοίγουμε όλα τα φύλλα με βέργα, όσο πιο λεπτά μπορούμε.
Φτιάχνουμε την γέμιση:
Προσθέτουμε το βραστό νερό στον τραχανά και αφήνουμε να το πιεί και να μαλακώσει. Μπορούμε αυτό να το κάνουμε πριν αρχίσουμε να ζυμώνουμε τη ζύμη έτσι ώστε να είναι έτοιμος. Αφού φουσκώσει και μαλακώσει τον σουρώνουμε καλά πιέζοντάς τον σε σουρωτήρι για να φύγει όλο το υγρό. Σε μια μεγάλη σαλατιέρα ρίχνουμε τον στεγνό τραχανά και τρίβουμε μέσα την φέτα (και το ανθότυρο αν το επιλέξουμε).. Χτυπάμε τα αυγά με τον αυγοδάρτη για 5-6 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν, αλλοιώς τα κτυπάμε στον πολυκόφτη. Προσθέτουμε τα κτυπημένα αυγά και το μισό ελαιόλαδο (60 ml) στο μείγμα φέτας /τραχανά. Αν επιλέξουμε το γιαούρτι το προσθέτουμε μαζί με τα αυγά και ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
Για την πίττα
Λαδώνουμε καλά ένα ταψί διαμέτρου 37-40 εκ. Στρώνουμε μέσα το πρώτο μεγάλο φύλλο που πρέπει να εξέχει αρκετά από τα τοιχώματα του ταψιού. Βάζουμε από πάνω ένα δεύτερο φύλλο. Ρίχνουμε λίγη γέμιση και συνεχίζουμε εναλλάξ, φύλλο- γέμιση μέχρι να εξαντληθούν τα υλικά μας. Τελειώνουμε με φύλλο.
Φτιάχνουμε τον κόθρο (την πλεξίδα ζύμης γύρω από την τυρόπιτα) φέρνοντας προς τα μέσα το φύλλο που εξέχει και τυλίγοντάς το ελαφρώς. Δεν το « σφίγγουμε» για να ψηθεί καλά και στο εσωτερικό του.
Χτυπάμε το αυγό με το υπόλοιπο λάδι και αλοίφουμε την τυρόπιτα. Την τρυπάμε μ’ ένα πηρούνι σε δυό-τρεις μεριές.
Ψήνουμε στους 200⁰C, σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου.    www.tovima.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ποτάμια της Ευρυτανίας: Ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης και ο Ταυρωπός

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Νοεμβρίου 2022 με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας

«Καίνε» τα επιτόκια των δανείων – Παγωμένα των καταθέσεων

Δραματική υποχώρηση έως 40% στην αγοραστική δύναμη...

«Φωτιά» η τιμή στο ψωμί - Είδος πολυτελείας και η φέτα

Γερμανική κατάρρευση: Η Uniper ανακοίνωσε ζημιές 40 δισ. ευρώ – Την ακολουθούν στην άβυσσο άλλες… 375 εταιρείες

Καίγεται επί 14 μέρες το βουνό στη Ροδόπη, αλλά το κράτος απουσιάζει...Έχει λήξει, λένε, η αντιπυρική περίοδος

Απολύσεις τεχνικών στον ΑΝΤ1...«Μας πετάτε στον δρόμο με φτηνές δικαιολογίες»

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων