Το φρούριο του Αγίου Γεωργίου, η οχυρή πόλη της Κεφαλλονιάς.

Στην ενδοχώρα της Κεφαλλονιάς, στη διαδρομή από το Αργοστόλι προς το νότιο τμήμα του νησιού, βρίσκεται το χωριό Περατάτα, που είναι χτισμένο στα ριζά ενός λόφου στον οποίο δεσπόζει το ονομαστό Κάστρο του Αγίου Γεωργίου.
Ο λόφος του Αγίου Γεωργίου, ύψους περίπου 320 μ., θέση στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο της
ευρύτερης περιοχής, οικοδομήθηκε εν πρώτοις κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους, όταν κατασκευάστηκε στην κορυφή του φρούριο μικρής έκτασης.
Κατά τους Μεσαιωνικούς Χρόνους ιδρύθηκε στον ίδιο χώρο, στη θέση του ερειπωμένου βυζαντινού φρουρίου, βενετσιάνικο φρούριο, που ήταν γνωστό ως Κάστρο Κεφαλληνίας ή Κάστρο του Αγίου Γεωργίου.
Το πολυγωνικού σχήματος μεσαιωνικό φρούριο, με τρεις προμαχώνες, αποτέλεσε το διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο της Κεφαλλονιάς, την πρωτεύουσα του νησιού έως το 1757.
Στο διάβα των αιώνων, το φρούριο του Αγίου Γεωργίου, η οχυρή πόλη της Κεφαλλονιάς, αντιστάθηκε άλλοτε επιτυχώς και άλλοτε ανεπιτυχώς σε διάφορους επιδρομείς, γνώρισε περιόδους ακμής, αλλά και τις φθορές των σεισμών και του πανδαμάτορος χρόνου.
Αξίζει να προσθέσουμε ότι οι επισκέπτες των Περατάτων, πέραν του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν δύο σημαντικά θρησκευτικά μνημεία: τη μονή του Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς με τις βυζαντινές τοιχογραφίες και την εκκλησία της Ευαγγελίστριας (1580), χαρακτηριστικό δείγμα επτανησιακού μπαρόκ.
Εξάλλου, λίγο μακρύτερα βρίσκεται το μεγαλύτερο μυκηναϊκό νεκροταφείο της Κεφαλλονιάς, το νεκροταφείο Μαζαρακάτων, με υπόγειους, λαξευμένους στο φυσικό βράχο θαλαμοειδείς τάφους.in.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γέμισαν οι πάγκοι βαφτισμένες «ελληνικές» ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης

Απαράδεκτο σχόλιο Πορτοσάλτε με αφορμή τον θάνατο του ντελιβερά – Υπάρχει θέμα με τη συμπεριφορά των διανομέων

Τι προβλέπει το σχέδιο για τις 120 δόσεις...

Θεσσαλονίκη: Άδεια τα καταστήματα – «Σε λίγο θα μας πουν να υψώσουμε και συρματοπλέγματα», λέει για τα μέτρα ο πρόεδρος του ΕΣΘ

Πού χάθηκε το ραδιόφωνο...Η εξάρτηση από το κινητό

Στις Βρυξέλλες «ράβουν» νέα μνημόνια

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων