Αμφιλοχία, το Aμφιλοχικό Άργος και ο Καρβασαράς.

Παραλιακή κωμόπολη της Αιτωλοακαρνανίας, η Αμφιλοχία, που φημίζεται για τα τυροκομικά προϊόντα της, είναι χτισμένη στο μυχό του Aμβρακικού κόλπου.

Τα εστιατόρια, τα μεζεδοπωλεία και τα καφέ της προκυμαίας συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη κίνηση της πολυσύχναστης κωμόπολης, που ήταν παλαιότερα γνωστή ως Καρβασαράς. Στην κυριότερη από τις μάχες που διεξήχθησαν στην περιοχή του Καρβασαρά κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, στις 28 Σεπτεμβρίου 1825, έχασαν τη ζωή τους περίπου 300 Τούρκοι.
Η Αμφιλοχία οφείλει την ονομασία της στο αρχαίο Aμφιλοχικό Άργος, αποικία των Aργείων, που βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή. Στην κορυφή πευκόφυτου λόφου πάνω από την Αμφιλοχία σώζονται τμήματα των τειχών της Λιμναίας, αρχαίας πόλης.
Ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Αθανασίου, το εκκλησάκι της Παναγίας της Ελευθερώτριας, με ωραία θέα στην Αμφιλοχία, και η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, στην αντικρινή πλαγιά, αξίζουν την προσοχή των ταξιδιωτών.
Στις ακρογιαλιές της περιοχής της Αμφιλοχίας συγκαταλέγονται ο Άγιος Γεώργιος, το Κουλούρι (φθάνετε από το χωριό Σπάρτο), το Βλυχό, το Λουτράκι, ο Αράπης και το Ανοιξιάτικο.
Η Μπούκκα, λιμανάκι του Αμβρακικού με ψαροταβέρνες, προσφέρει στους ταξιδιώτες ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα. Στην περιοχή της βρίσκεται το παλαιό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου.
Σε απόσταση 3 χιλιομέτρων βορειοδυτικά από το χωριό Βαρετάδα είναι χτισμένη η μεταβυζαντινή μονή της Αγίας Παρασκευής Σαρδινίων, με ανακαινισμένα κελιά. Το αξιόλογης αρχιτεκτονικής καθολικό της μονής φέρει σπάνιες τοιχογραφίες.
Εξάλλου, σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά από τη Βαρετάδα βρίσκεται η μεταβυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Βαρετάδας, άλλοτε καθολικό μονής.  in.gr