Εμπεσός Αιτωλοακαρνανίας, τόπος προσφιλής για τους λάτρεις του parapente

Ο Εμπεσός, ένα ορεινό κεφαλοχώρι της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας που λίγοι πιθανώς το γνωρίζουν (ανήκε άλλοτε στην ξακουστή επαρχία Βάλτου), είναι για τους λάτρεις του αλεξίπτωτου πλαγιάς (parapente) ένας ιδιαίτερα προσφιλής τόπος,
μια και οι πτητικές συνθήκες της περιοχής είναι άριστες τους περισσότερους μήνες του χρόνου.
Η θέση απογείωσης Καλάνα, μια από τις καλύτερες της χώρας μας, προσφέρει θαυμάσιες πτήσεις και αξέχαστες εμπειρίες σε όσους αγαπούν το άθλημα του parapente. Στην πίστα του Εμπεσού έχουν διεξαχθεί με μεγάλη επιτυχία αγώνες υψηλού επιπέδου για τους λάτρεις της ανεμοπορίας.
Όμως, και οι φυσιολάτρες θα ανακαλύψουν στον Εμπεσό έναν υπέροχο ταξιδιωτικό προορισμό, καθώς το φυσικό ανάγλυφο της ευρύτερης περιοχής είναι εντυπωσιακό. Επιβλητικά βουνά, πλούσια βλάστηση, πηγές, τρεχούμενα νερά και πλατάνια εκπλήσσουν ευχάριστα όλους όσοι φθάνουν σε αυτόν τον προικισμένο από τη φύση τόπο.
Στην κορυφή του χαρακτηριστικού κατάφυτου λόφου που δεσπόζει στην κοιλάδα του ποταμού Ινάχου (παραπόταμου του Αχελώου) σώζονται ερείπια αρχαίων και μεσαιωνικών οχυρώσεων («Κάστρο του Εμπεσού»).
Η μονή του Αγίου Θωμά (2,5 χλμ ΒΔ) και η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα (στην περιοχή όπου βρίσκεται το χωριό Πατιόπουλο) αποτελούν δύο ενδιαφέροντα εκκλησιαστικά μνημεία στην ευρύτερη περιοχή του Εμπεσού.
Τα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου Εμπεσού (έπιπλα, οικιακά σκεύη, κεντήματα, υφαντά, αργαλειός, είδη υφαντικής, αγροτικά εργαλεία, παλαιά νομίσματα κ.ά.) αποκαλύπτουν τη φυσιογνωμία της τοπικής κοινωνίας στο διάβα του χρόνου.
Τέλος, στις όχθες του ποταμού Αχελώου, βορειοανατολικά του Εμπεσού, βρίσκονται δύο αξιόλογα αρχιτεκτονικά δείγματα: η γέφυρα Τέμπλας (στα όρια Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας) και, μακρύτερα, η γέφυρα Αυλακίου (στα όρια Αιτωλοακαρνανίας, Καρδίτσας και Ευρυτανίας).    in.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με την αγορά ή με τους πολίτες;

Ρωσικό δημοσίευμα: Γιατί η Ελλάδα θα πληρώσει από τις πρώτες για τη ρωσοφοβία

Το μεγάλο… σορτάρισμα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ...Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες

ζώδια Πανσέληνος στον Τοξότη στις 14 Ιουνίου

«Φωτιά» τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Σχεδόν 1.000 ευρώ για να ταξιδέψει μια οικογένεια στη Ρόδο

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων