5 ευρώ για αγουρέλαια, προπωλήσεις με 4 και ώθηση από σπορέλαια

Αυτά, σε μια παγκόσμια συγκυρία ενισχυμένης ζήτησης κατά την οποία ούτε τα ανταγωνιστικά σπορέλαια μπορούν να δώσουν τελικά τόσο ανταγωνιστικές τιμές στην αγορά.

Για τους παραγωγούς που ακολουθούν το δρόμο της πρώιμης συγκομιδής, ήδη γίνεται η επιλογή των διχτυών και των ραβδιστικών με το μάζεμα να προγραμματίζεται για το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Αυθημερόν και η ελαιοποίηση των καρπών, με τα πρώτα αγουρέλαια της νέας εμπορικής περιόδου να βγαίνουν φέτος στην αγορά με αξιώσεις. «Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Τα 4 ευρώ είναι πολύ λίγα φέτος» αναφέρει εκ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θερμασία Δήμητρα στην Ερμιόνη Αργολίδας, ο Κωνσταντίνος Στάικος, αντιπρόεδρος αυτού του νέου και ευέλικτου σχήματος ελαιοκαλλιεργητών.

Άλλωστε εκεί οι παραγωγοί μετρούν μείωση της παραγωγής που μπορεί να αγγίξει το 50%, εξαιτίας των ζημιών από τον παγετό και στη συνέχεια τον καύσωνα και την ανομβρία. Όμως και νοτιότερα, στους Αγ. Αποστόλους της Λακωνίας τα λιόδεντρα δεν έχουν αγγίξει το μέγιστο των δυνατοτήτων τους όπως περίμεναν φέτος τα μέλη του δυναμικού συνεταιρισμού που ανοίγει κάθε χρόνο τη νέα εμπορική περίοδο με τις υψηλότερες κατά κανόνα τιμές της αγοράς.

Να σημειωθεί ότι με τις τιμές στον ηλίανθο και το καλαμπόκι στα ύψη, εξασφαλίζεται για τη φετινή ελαιοκομική περίοδο ένας ακόμα παράγοντας ανόδου που έλειπε από την εξίσωση των τελευταίων δύο ετών.

Τα σπορέλαια ακολουθούν ανοδική πορεία, κάτι που παραδοσιακά παρασέρνει την τιμή των πυρηνέλαιων, τα οποία με τη σειρά τους αφήνουν περισσότερα περιθώρια στις τιμές παραγωγού έξτρα παρθένου ελαιολάδου ώστε να διαμορφώσουν υψηλότερα επίπεδα.

Ήδη από τον περασμένο Αύγουστο οι οργανωμένοι παραγωγοί αναμένουν πως η χρονιά θα ξεκινήσει με τιμές υψηλότερες από τις αντίστοιχες περσινές των 3,80 ευρώ το κιλό, τα οποία πληρώθηκαν τα αγουρέλαια του 2020. Άνθρωποι της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επιστρέψουν οι τιμές σε ένα εύρος πέριξ των 4,50 ευρώ το κιλό με το εκρηκτικό μείγμα χαμηλής παραγωγής, υψηλής ζήτησης και ανατιμήσεων να ωθεί το εμπόριο στη διαμόρφωση νέων υψηλότερων κορυφών αντί της διόρθωσης. Υπό αυτή την έννοια, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η δυναμική ανόδου της αγοράς θα κορυφωθεί στην επόμενη εμπορική περίοδο του 2022/23, αφού η φετινή παραγωγή θα εξαντληθεί με ορίζοντα το επόμενο καλοκαίρι.

Ζήτηση, ελλείψεις και νεα σπίτια,oι καταλύτες ανόδου της αγοράς

Οι τελευταίες πράξεις για ελαιόλαδα της περσινής παραγωγής καθιέρωσαν ξανά την τιμή παραγωγού στη Λακωνία στα 3,50 ευρώ το κιλό, με τα διαθέσιμα αποθέματα να εξαντλούνται, όσο παράλληλα οι εκτιμήσεις για την επερχόμενη παραγωγή θέλουν μια καταλυτική μείωση της δυναμικής. Αντίστοιχη είναι η πραγματικότητα και στα υπόλοιπα παραγωγικά κέντρα της Μεσογείου, με τις πληροφορίες να θέλουν τις προπωλήσεις πορτογαλικού ελαιολάδου σε Ιταλούς μεσίτες να κλείνονται με συμβόλαια των 4 ευρώ το κιλό. Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη την κατακόρυφη αύξηση της τιμής στα σπορέλαια (ενδεικτικά +43% για ηλιέλαιο), οι προσδοκίες των παραγωγών για τη νέα εμπορική περίοδο είναι μεγάλες, ενώ ήδη ακούγονται συζητήσεις για 4,50 ευρώ το κιλό στα αγουρέλαια. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό ελαιόλαδο αποκτά πέρα από μια προοπτική για καλύτερες τιμές χύμα πρώτης ύλης στον παραγωγό και μια καλύτερη τιμολόγηση ως προς την αξία των εξαγωγών τυποποιημένου ελαιολάδου. Τα τελευταία στοιχεία του IOC υπολογίζουν στα 4,42 ευρώ το κιλό την τιμή εξαγωγής σε Τρίτες χώρες και στα 3,60 ευρώ το κιλό την τιμή εξαγωγής στις ευρωπαϊκές αγορές. Μάλιστα η Ελλάδα διαμορφώνει την υψηλότερη τιμή εξαγωγής σε Τρίτες χώρες, έναντι των 4,30 ευρώ το κιλό που εξάγουν οι Ιταλοί και των 3,18 ευρώ το κιλό που εξάγουν οι Ισπανοί. Βασικό ζητούμενο πλέον είναι η αύξηση του τονάζ, το οποίο περιορίζεται σε κάτι λιγότερο από 2.000 τόνους το μήνα εκτός μπλοκ.

Μικρή παραγωγή  και άδειες δεξαμενές

Μείον 150.000 τόνους γράφει ήδη το ισοζύγιο παραγωγής και πωλήσεων της Ισπανίας για το 2021, με τη χώρα να έχει ρίξει στην αγορά μέχρι τα τέλη Αυγούστου 1.507.000 τόνους ελαιολάδου, τη στιγμή που η παραγωγή περιορίστηκε στους 1.387.8000 τόνους. Με δεδομένο ότι η εμπορική περίοδος διανύει τον τελευταίο της μήνα και κατά κανόνα δραστήριο Σεπτέμβριο, όλοι αναμένουν ότι το κλείσιμο της χρονιάς θα δει τις πωλήσεις του ισπανικού ελαιολάδου να ξεπερνούν άνετα τους 1.520.300 τόνους της χρονιάς ρεκόρ για την Ιβηρική 2013/14. Άλλωστε ένα μέσο μηνιαίο τονάζ πωλήσεων για την Ισπανία υπερβαίνει τους 100.000 τόνων και όλα δείχνουν ότι το φετινό φθινόπωρο οι παραγγελίες θα αυξηθούν.   Ήδη η μέση τιμή παραγωγού κέρδισε 10 λεπτά τις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, υπερβαίνοντας τα 3,30 ευρώ το κιλό και όλα δείχνουν ότι το νέο επίπεδο τιμών διαμορφώνει ισχυρό στήριγμα για τις διακυμάνσεις της νέας σεζόν. Να σημειωθεί ότι οι ισπανικοί συνεταιρισμοί ελαιολάδου υπολογίζουν τη νέα παραγωγή της χώρας για την περίοδο 2021/22 μειωμένη κατά 3%, κάτι που σημαίνει πως 1.345.000 τόνοι φρέσκου ελαιολάδου θα μπουν στις μισοάδειες δεξαμενές.     www.agronews.gr

 

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ποτάμια της Ευρυτανίας: Ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης και ο Ταυρωπός

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Νοεμβρίου 2022 με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας

Απολύσεις τεχνικών στον ΑΝΤ1...«Μας πετάτε στον δρόμο με φτηνές δικαιολογίες»

Δραματική υποχώρηση έως 40% στην αγοραστική δύναμη...

«Φωτιά» η τιμή στο ψωμί - Είδος πολυτελείας και η φέτα

Ανεργία στην Ελλάδα: Δραματικά τα ποσοστά για τους νέους

Γερμανική κατάρρευση: Η Uniper ανακοίνωσε ζημιές 40 δισ. ευρώ – Την ακολουθούν στην άβυσσο άλλες… 375 εταιρείες

Καίγεται επί 14 μέρες το βουνό στη Ροδόπη, αλλά το κράτος απουσιάζει...Έχει λήξει, λένε, η αντιπυρική περίοδος

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων