Πώς να αγαπήσει ο σκύλος του κλουβί του

Για να εκπαιδεύσεις το σκύλο σου έτσι ώστε να αγαπήσει το κλουβί του είναι σημαντικό να τον βοηθήσεις να το συνδέσει με ευχάριστες εμπειρίες. Καλό είναι, για παράδειγμα, να αρχίσεις να τον ταΐζεις μέσα στο κλουβί. Μπορείς, ακόμα, να προσθέσεις μέσα στο κλουβί διάφορα παιχνίδια, κάποια από τα οποία θα κρύβουν λιχουδιές στο εσωτερικό τους.

Αν το κουταβάκι που μόλις υιοθέτησες αναγκάστηκε να αποχωριστεί τη μαμά ή τα αδέρφια του, μπορείς να εφοδιάσεις το κλουβί του με μια κουβέρτα ή ένα παιχνίδι που έχει τη μυρωδιά τους, που θα το ανακουφίζει από τη μοναξιά των πρώτων ημερών στο καινούριο του σπίτι.

Τον πρώτο καιρό, φρόντισε να μην αφήνεις το σκύλο σου για περισσότερα από μερικά λεπτά μέσα στο κλουβί. Αν δεν στρεσάρεται, μπορείς αργά και σταδιακά να αυξήσεις το χρόνο παραμονής του.  

Η θέση του κλουβιού στο σπίτι μετράει: Απόφυγε να το τοποθετήσεις σε κάποιο δωμάτιο με έντονη δραστηριότητα, π.χ. στο σαλόνι, γιατί εκεί ο σκύλος σου θα βομβαρδίζεται με υπερβολικά πολλά ερεθίσματα. Αν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις το κλουβί του σαν το σπιτάκι όπου θα κοιμάται, τοποθέτησέ το δίπλα στο κρεβάτι σου ώστε σε περίπτωση που ξυπνήσει μέσα στη νύχτα να είσαι δίπλα του για να τον καθησυχάσεις με την παρουσία του.

Ταυτόχρονα όμως φρόντισε να του εξασφαλίσεις την απαραίτητη απομόνωση. Μην αφήνεις παιδιά ή άλλα σκυλιά να τον πλησιάζουν όσο είναι μέσα στο κλουβί και μην επιτρέπεις σε κανέναν να βάζει τα χέρια του ανάμεσα στα κάγκελα. Θα διαταράξεις το αίσθημα ασφάλειάς του και θα τον κάνεις νευρικό, οδηγώντας τον ίσως ακόμα και σε μια επίθεση.

Ο ελεύθερος χρόνος που περνάτε μαζί επίσης μετράει: Στη διάρκεια της ημέρας προσπάθησε να προσφέρεις στο σκύλο σου όσο το δυνατόν περισσότερες σωματικές και πνευματικές προκλήσεις που θα του δώσουν την ευκαιρία να μαθαίνει και να εκτονώνεται. Είναι πολύ πιο εύκολο να περιορίσεις στο κλουβί του έναν κουρασμένο σκύλο.

Επιπλέον, ποτέ μη χρησιμοποιείς τον περιορισμό του στο κλουβί ως ένα μέσο τιμωρίας. Προσπάθησε, τέλος, να μη γίνεσαι υπερβολικά συναισθηματικός όταν, για παράδειγμα, τον βάζεις στο κλουβί του για ύπνο. Θα κάνεις την όλη διαδικασία πιο δύσκολη και για τους δυο σας.

Εκπαιδεύοντας ένα σκύλο μεγαλύτερης ηλικίας

Η εκπαίδευση και σε αυτή την περίπτωση είναι εφικτή, αρκεί να ακολουθήσεις τους ίδιους κανόνες: να αυξήσεις σταδιακά το χρόνο παραμονής του στο κλουβί, να τον ταΐζεις στο εσωτερικό του και να γεμίσεις τον προσωπικό του χώρο με λιχουδιές και παιχνίδια. Τα περισσότερα ζώα κάθε ηλικίας ανταποκρίνονται θετικά στη σταδιακή εκπαίδευση, ακόμα και ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν βρεθεί περιορισμένα σε ένα μικρό χώρο.           www.govastileto.gr

 

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ποτάμια της Ευρυτανίας: Ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης και ο Ταυρωπός

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Νοεμβρίου 2022 με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας

Απολύσεις τεχνικών στον ΑΝΤ1...«Μας πετάτε στον δρόμο με φτηνές δικαιολογίες»

Δραματική υποχώρηση έως 40% στην αγοραστική δύναμη...

«Φωτιά» η τιμή στο ψωμί - Είδος πολυτελείας και η φέτα

Ανεργία στην Ελλάδα: Δραματικά τα ποσοστά για τους νέους

Γερμανική κατάρρευση: Η Uniper ανακοίνωσε ζημιές 40 δισ. ευρώ – Την ακολουθούν στην άβυσσο άλλες… 375 εταιρείες

«Καίνε» τα επιτόκια των δανείων – Παγωμένα των καταθέσεων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων