Καζατιέλο: Το αλμυρό ψωμί της Νάπολι

Υλικά

  • Για την ζύμη
  • 500 γρ. αλεύρι
  • 40 γρ. φρέσκια μαγιά μπύρας
  • 100 γρ. βούτυρο πρόβειο
  • 400 γρ. χλιαρό νερό
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. πιπέρι
  • αλάτι
  • για τη γέμιση:
  • 120 γρ. σαλάμι
  • 120 γρ. πανσέτα
  • 80 γρ. πεκορίνο
  • 80 γρ. γκούντα
  • 20 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • για το ψήσιμο
  • 4 αυγά με το κέλυφος
  • λίγο βούτυρο
  • 1 αυγό
  • μισό φλ. γάλα 

    Εκτέλεση

    Βήμα 1
    Διαλύουμε την μαγιά με την ζάχαρη μέσα σε 100 ml χλιαρό νερό και αφήνουμε το προζύμι για 40 λεπτά μέχρι να φουσκώσει.
    Βήμα 2
    Στο αλεύρι σχηματίζουμε μια μικρή τρύπα και ρίχνουμε εκεί το προζύμι, το βούτυρο, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη. Τοποθετούμε σε ένα σκεύος και την αφήνουμε για δυο ώρες.
    Βήμα 3
    Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της συνταγής για τη γέμιση.
    Βήμα 4
    Μόλις φουσκώσει η ζύμη την αδειάζουμε σε ταψί. Κόβουμε από την ζύμη ένα κομμάτι σε μέγεθος αυγού και το βάζουμε στην άκρη για τα κορδόνια που θα συγκρατούν τα αυγά.
    Βήμα 5
    Την ζύμη που απέμεινε, την ανοίγουμε σε φύλλο 40×60 εκ. ή μικρότερο. Ρίχνουμε τα τυριά σε κύβους και τα αλλαντικά και τρίβουμε την παρμεζάνα από πάνω.
    Βήμα 6
    Τυλίγουμε το φύλλο της ζύμης από την φαρδιά του πλευρά σε ένα ρόλο. Ενώνουμε τις άκρες μέχρι να σχηματιστεί μια κουλούρα. Τοποθετούμε σε μια στρογγυλή φόρμα αλειμμένη με βούτυρο.
    Βήμα 7
    Πλένουμε τα αυγά και τα τοποθετούμε συμμετρικά γύρω από την κουλούρα. Με το κομμάτι σε μέγεθος αυγού φτιάχνουμε κορδονάκια και τα βάζουμε σταυρωτά.
    Βήμα 8
    Αλείφουμε το ψωμί με αυγό και γάλα, αφού πρώτα τα έχουμε χτυπήσει καλά. Ψήνουμε στους 220 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για περίπου μία ώρα.                                               www.newsbeast.gr