Ζυμώσεις για λόμπι μικρών παραγωγών και ανερχόμενων εταιρειών στο ελαιόλαδο

Έχοντας καταγράψει τεράστια πρόοδο την τελευταία δεκαετία οι παραγωγοί που έχουν χαρακτηριστεί ως «μοντέρνα σπίτια» από το Ελαίας Καρπός, διατηρούν έναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ τους, ανταλλάσσοντας ιδέες, εμπειρίες και προβληματισμούς. «Ίσως ήρθε η ώρα, αυτή η διαπροσωπική συνεργασία να αποκτήσει έναν πιο θεσμικό ρόλο, αφού λίγοι από εμάς διαθέτουμε το μέγεθος και σχεδόν κανείς μας την προσέγγιση παραγωγής που έχουν τα μέλη του ΣΕΒΙΤΕΛ» λέει ο Σπύρος Δαφνής, εκ του ελαιολάδου Governor από την Κέρκυρα.

Όλοι μαζί στην Κρήτη

Η κουλτούρα της συστράτευσης έχει ήδη μετουσιωθεί σε συνέργειες, με πιο χτυπητό παράδειγμα την Κρητών Ένωση, τον φορέα κάτω από την σημαία του οποίου ενώθηκαν οι παλιοί Συνεταιρισμοί της Κρήτης, αφού πρώτα πέτυχαν από κοινού να εξασφαλίσουν ότι το ελαιόλαδο ΠΓΕ Κρήτη θα εμφιαλώνεται αποκλειστικά μέσα στα όρια του νησιού. Ήδη από φέτος η Κρητών Ένωση θα ανακοινώσει τιμές και θα παραλάβει ποσότητες από παραγωγούς για την συσκευασία 500 φιαλών (βλ. σελ. 31).

∆εν εκφράζει ο ΣΕΒΙΤΕΛ την premium παραγωγή

Αφορµή γι’ αυτήν την τοποθέτηση οι κινήσεις διαµόρφωσης ενός κοινού µετώπου µικρών και µεσαίων παραγωγών ελαιολάδου που έχουν ήδη ξεκινήσει σε παραγωγικά κέντρα της Μεσογείου, µε στόχευση σε πρώτη φάση την προώθηση και προστασία της ταυτότητας παραδοσιακών ελαιώνων και την οικονοµική εξασφάλιση αυτών, µέσω της ενίσχυσης των τιµών.

Η νεοσύστατη Ιταλική Οµοσπονδία Ανεξάρτητων Ελαιουργών είναι ήδη µια οµάδα παραγωγών που δουλεύει προς αυτήν την κατεύθυνση και επιδιώκει να προωθήσει την κουλτούρα των µικρών και µεσαίων καλλιεργητών και των γηγενών ποικιλιών. Συγκεκριµένα, οι µικρού και µεσαίου µεγέθους αγρότες και παραγωγοί έξτρα παρθένου ελαιολάδου ενώθηκαν στην Ιταλία για να σχηµατίσουν µια νέα οµοσπονδία που  επικεντρώνεται στη διατήρηση της κουλτούρας του παραδοσιακού ελαιώνα.

Μια ανάλογη κίνηση θα είχε ενδιαφέρον και ενδεχοµένως να βοηθούσε και την ελληνική πραγµατικότητα στον χώρο της παραγωγής και εµπορίας ελαιολάδου, αποτιµούν από την πλευρά τους Έλληνες παραγωγοί σχολιάζοντας στο Ελαίας Καρπός την εξέλιξη αυτή. Ιδιαίτερα υποστηρικτικός προς την κίνηση αυτή, στάθηκε ο Σπύρος ∆αφνής. «Εκτιµώ ότι αυτή η πρωτοβουλία έχει περάσει από το µυαλό των περισσότερων συναδέλφων µου» αναφέρει ο ίδιος, λέγοντας πως ίσως θα ήταν το επόµενο βήµα µιας γενιάς ελαιοπαραγωγών που δεν έµεινε στάσιµη την προηγούµενη δεκαετία, διεκδίκησε αγορές, έχει στο νου της την εξωστρέφεια και δεν εκφράζεται από τον ΣΕΒΙΤΕΛ.

Ζητούµενο γίνεται η αντιπροσώπευση του παραδοσιακού ελαιώνα στην αλυσίδα αξίας και η διεκδίκηση καλύτερων τιµών αλλά και µιας περίοπτης θέσης στα ράφια των σούπερ µάρκετ, όσο οι ίδιοι οι παραγωγοί αναλαµβάνουν επικουρικά τον ρόλο του ελεγκτή, επιτηρώντας την πιάτσα για τυχόν φαινόµενα απάτης.

Περισσότερο επιφυλακτικός ως προς τις προθέσεις του «συνδικάτου» αυτού, ο Ευτύχης Ανδρουλάκης του Pamako. «Έχουν φοβερά ελαιόλαδα οι Ιταλοί, όµως έχουν και ακόµα καλύτερο µάρκετινγκ» σχολιάζει ο συνοµιλητής µας, λέγοντας πως ναι µεν µια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ευχής έργο και για την ελληνική πραγµατικότητα, ωστόσο η ανάµνηση του συνεταιριστικού κινήµατος των προηγούµενων δεκαετιών επιδρά αποθαρρυντικά.

Σπάνια στο ράφι τα ελαιόλαδα των μικρών

Τα ελαιόλαδα μικρών παραγωγών σπάνια φτάνουν στα σούπερ μάρκετ και οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι υποεκπροσωπούνται σε τομέα που πιστεύουν ότι κυριαρχούν μεγαλύτερες εταιρείες και παραγωγοί. Η υφιστάμενη δυναμική της αγοράς ελαιολάδου είναι δύσκολη για τους μικρούς επιμένουν οι ιδρυτές της Ομοσπονδίας. «Είμαστε ανεξάρτητη ομοσπονδία που διοικείται από τους ελαιοπαραγωγούς, από ελαιουργεία που δεν έχουν να μοιραστούν κάτι με τον κόσμο της βιομηχανίας» δήλωσε ο Paolo Di Gaetano, παραγωγός του Fonte di Foiano.      www.agronews.gr