Δίλημμα «ή τα αξιοποιείς ή τα χάνεις» φτάνει στους αγρότες για τα δικαιώματα

Σε ελάχιστα ποσά ανάµεσα σε 3.000 και 5.000 ευρώ οικονοµικών συναλλαγών επικεντρώνεται το σχέδιο για τον ορισµό του ενεργού αγρότη στην Ελλάδα στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ, σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda. Όπως έχει γίνει γνωστό και επίσηµα από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, αναµένεται να είναι υποχρεωτική η απόδειξη αγροτικής δραστηριότητας µε τιµολόγια (αγοράς εισροών, πώλησης παραγωγής κ.λπ), ώστε να µπορεί ο αγρότης να είναι δικαιούχος βασικής ενίσχυσης αλλά και άλλων βοηθηµάτων, όπως η εξισωτική αποζηµίωση. Σ’ αυτό το πλαίσιο το ρεπορτάζ θέλει το υπουργείο να εξετάζει ως ελάχιστη οικονοµική συναλλαγή ένα ποσό ανάµεσα σε 3.000 και 5.000 ευρώ ώστε να θεωρείται κάποιος ενεργός αγρότης και οπωσδήποτε να είναι ενταγµένος στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων.

Για την ένταξη στο ΜΑΑΕ θα αποτελέσει προϋπόθεση η ύπαρξη των οικονοµικών συναλλαγών αγροτικού ενδιαφέροντος. Αξίζει πάντως να σηµειωθεί εδώ πως ο κοινοτικός κανονισµός προβλέπει και ένα παράθυρο ώστε να ενεργοί όσοι θεωρούνται αυτόµατα ενεργοί αγρότες όσοι λαµβάνουν έως 5.000 ευρώ άµεσες ενισχύσεις. Κάτι τέτοιο αν τελικά προβλεφθεί, θα καταστήσει τον νέο ορισµό ουσιαστικά «ανενεργό» καθώς µία πολύ µεγάλη πλειοψηφία δικαιούχων ενισχύσεων δεν ξεπερνά το παραπάνω ποσό. Σε γενικές γραµµές:

  •   Ενεργοί γεωργοί µπορεί να οριστούν φυσικά ή νοµικά πρόσωπα που ασκούν τουλάχιστον ένα ελάχιστο επίπεδο γεωργικής δραστηριότητας, χωρίς απαραίτητα να αποκλείονται οι πολύ-ενεργοί ή µερικά απασχολούµενοι (multi active & part time farmers).
  •   Ο ορισµός δύνεται µε χρήση αντικειµενικών και αµερόληπτων κριτηρίων, όπως δοκιµές εισοδήµατος, εισροές εργασίας, αντικείµενο εταιρείας, συµπερίληψη γεωργικών δραστηριοτήτων σε εθνικό ή περιφερειακό µητρώο.
  •   ∆υνατότητα: ενεργοί όσοι λαµβάνουν έως 5.000 ευρώ άµεσες ενισχύσεις.     

    Τα µισθωµένα δικαιώµατα, οι συνταξιούχοι και τα παχυλά τσεκ σε µη αγροτικές εταιρείες

    Πανευρωπαϊκά πάντως έχει ξεκινήσει να απασχολεί έντονα το τι θα γίνει µε τον «ενεργό αγρότη» µε τα κράτη-µέλη να προσπαθούν µεν να ικανοποιήσουν τους εκπροσώπους των αγροτών που θέλουν να πηγαίνει η ενίσχυση µόνο σε όσους παράγουν. Αλλά, ταυτόχρονα, δεν θέλουν µ’ αυτόν τον τρόπο να φύγουν από το σύστηµα δικαιώµατα που θα στοιχίσουν ευρωπαϊκά κονδύλια.

    Σ’ αυτή τη λογική η Γερµανία και η Ολλανδία αποφάσισαν να καταργήσουν πλήρως τα δικαιώµατα, φέρνοντας τις ενισχύσεις µόνο βάση της επιλέξιµης γης. Από την άλλη στην Ιρλανδία, οι αρχές εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόµενο να υπάρξει πλαφόν στα έτη που µπορεί κάποιος να µισθώνει δικαιώµατα που έχει στην κατοχή του. Ή ακόµα και να υπάρχει συνεχής απώλεια της αξίας των µισθωµένων δικαιωµάτων, ώστε τελικά να συµφέρει καλύτερα τους κατόχους τους που δεν τα χρησιµοποιούν να τα πουλήσουν-µεταβιβάσουν σε νεαρούς αγρότες και επαγγελµατίες του χώρου.

    Σ’ αυτή τη λογική διευκόλυνσης της κινητικότητας της γης, η Γαλλία κοιτά να περιορίσει τις ενισχύσεις προς τους συνταξιούχους αγρότες, ενώ, στην Ισπανία, ο όρος για 25% αγροτικό εισόδηµα σε σχέση µε το συνολικό, φαίνεται να έχει γίνει δεκτός παρά τις αρχικές αντιδράσεις, από τις περισσότερες περιφέρειες της χώρας. Άλλωστε, αυτή είναι µία ΚΑΠ όπου υποχρεώνει τα κράτη-µέλη να ορίσουν τον ενεργό αγρότη µε τέτοιο τρόπο ώστε να µην εµφανίζονται πάλι πολύ µεγάλες εταιρείες άσχετες µε τον χώρο, να λαµβάνουν ενισχύσεις.    www.agronews.gr