Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νέα προσφυγή των Δανών στην Ε.Ε. βλέπει… τρύπες, εισαγόμενο γάλα για φέτα

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Δανοί αμφισβητούν το νομικό καθεστώς της Φέτας στην Ε.Ε., ωστόσο για πρώτη φορά, θέτουν επ’ αμφιβόλω την τήρηση των κανόνων παρασκευής της Φέτας από την Ελλάδα. Εικάζεται μάλιστα ότι αυτή τη φορά γίνεται επίκληση στοιχείων βάσει των οποίων η ετήσια εγχώρια παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος δεν επαρκεί για να παρασκευασθούν και φθάσουν στην αγορά οι αντίστοιχες ποσότητες φέτας που εμπορεύονται κάθε χρόνο η χώρα μας. Υποστηρίζεται μ’ αυτό τον τρόπο ότι για την τυροκόμιση της Φέτας στην Ελλάδα γίνονται εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος από άλλες χώρες, πράγμα που σημαίνει ότι η παρασκευή του προϊόντος που φθάνει στην αγορά δεν πληροί τους κανόνες του ΠΟΠ, με ότι αυτό σημαίνει για το ευρωπαϊκό δίκιο και τον ανταγωνισμό.

Οι πληροφορίες θέλουν, πίσω απ’ αυτή τη νέα νομική πρωτοβουλία των Δανών να βρίσκεται μεγάλος πολυεθνικός όμιλος του κλάδου των γαλακτοκομικών προϊόντων, τα οικονομικά συμφέροντα το οποίου, όπως και πολλών άλλων, βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με την ζωηρή δραστηριότητα που αναπτύσσουν οι εγχώριες τυροκομικές επιχειρήσεις με αιχμή το προϊόν Φέτα.

Φημολογείται μάλιστα ότι η προετοιμασία της προσφυγής από την πλευρά των Δανών βρίσκεται τον τελευταίο καιρό σε γνώση των ελληνικών αρχών, οι οποίες αρχίζουν να «ξυπνούν» προκειμένου η χώρα να εξασφαλίσει τα απαραίτητα νομικά επιχειρήματα και να απαντήσει με ότι μέσα διαθέτει στις αιτιάσεις των Δανών.

Έτσι εξηγείται, θα μπορούσε να πει κανείς η κινητοποίηση εδώ και λίγο καιρό των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, η ανακοίνωση κάποιων ποινών για παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας, όπως και η ρητορική (το μαχαίρι θα φθάσει στο κόκκαλο) την οποία αναπτύσσει επίμονα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να αντλήσει εξ αυτού πολιτικά επιχειρήματα (εντός και εκτός).

Την ίδια στιγμή ωστόσο, σε επίπεδο ουσίας τουλάχιστον, δεν φαίνεται να γίνονται πολλά πράγματα. Τα περιθώρια κέρδους που αφήνει η δραστηριότητα στον κλάδο της Φέτας με τον τρόπο που αυτή υποστηρίζεται από ένα μεγάλο φάσμα επιχειρήσεων, δίνει τη δυνατότητα για έμμεση ή και άμεση χρηματοδότηση βουλευτών και κομμάτων, έτσι ώστε το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς να παραμένει χαλαρό και όλοι να μοιάζουν ευχαριστημένοι. Βεβαίως, ο δρόμος της «παρασπονδίας» δεν μπορεί να είναι μακρύς και σε κάθε περίπτωση ο λογαριασμός που ανοίγει πληρώνεται. Την τριετία 2015-2018 για παράδειγμα τον πλήρωσαν οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι με τις πολύ χαμηλές τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα. Πριν καλά –

καλά βρεθεί μια νέα ισορροπία μεταξύ παραγωγών και μεταποιητικών μονάδων, η υπονόμευση των κανόνων της Φέτας ενδεχομένως να αποβεί εκ νέου μοιραία. Τόσο για το λογαριασμό που θα κληθεί να πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος (πιθανός ένας νέος μεγάλος καταλογισμός από την Ε.Ε.) όσο και με την διάβρωση του ίδιου του θεσμικού πλαισίου, το οποίο κατά βάση επιδιώκει ο ανταγωνισμός.

Ακολουθεί η τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που υποδηλώνει απλά τις άτσαλες κινήσεις με τις οποίες η εγχώρια πολιτική αρχή επιχειρεί να δημιουργήσει το απαραίτητο άλλοθι και να βγάλει από τους ώμους της την ευθύνη για τον πλημμελή έλεγχο εφαρμογής των κανόνων του ΠΟΠ στη Φέτα και το εν γένει χαλαρό πλαίσιο μέσα στο οποίο ασκείται η εν λόγω δραστηριότητα.

Νέες παραπομπές επιχειρήσεων από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα για παρατυπίες στην παραγωγή φέτας

Για 13 νέες παραβάσεις παραπέμπονται από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα επιχειρήσεις στις οποίες διαπιστώθηκαν παρατυπίες στην παραγωγή φέτας.

Με χθεσινές αποφάσεις του ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ απεστάλη στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠ.Α.Α.Τ. κατάλογος επιχειρήσεων γάλακτος και παραγωγής τυροκομικών προϊόντων, για τις οποίες προτείνεται η επιβολή διοικητικών κυρώσεων (προστίμων). (ΚΥΑ 838/51008/14-03-2019)

Οι εισηγήσεις αφορούν δύο κατηγορίες επιχειρήσεων:

1. Επτά (7) επιχειρήσεις στις οποίες, κατά τους επιτόπιους ελέγχους κλιμακίων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (Απρίλιος – Ιούλιος 2021), διαπιστώθηκαν παραβάσεις (μη ακριβής Μηνιαία Δήλωση Ισοζυγίου Εισροών / Εκροών Γάλακτος)

2. Έξι (6) επιχειρήσεις στις οποίες, μετά από διοικητικούς ελέγχους των υπηρεσιών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (Αύγουστος 2021), διαπιστώθηκε ότι προέβησαν σε ουσιώδεις τροποποιήσεις των Μηνιαίων Δηλώσεων Ισοζυγίου Εισροών / Εκροών Γάλακτος, μετά την προβλεπόμενη καταληκτική προθεσμία υποβολής τους

Ο ΕΛΓΟ Δήμητρα υλοποιεί την απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού για ελέγχους σε προϊόντα με ετικέτες ΠΟΠ/ΓΕΠ, με στόχο την προστασία των συνεπών παραγωγών και την ασφάλεια και ενημέρωση τω καταναλωτών.

Η διασφάλιση της διαφάνειας και της νομιμότητας αποτελεί κορυφαία στρατηγική πολιτική του ΥΠΑΑΤ, η ηγεσία του οποίου, έχει δεσμευτεί ότι οι έλεγχοι όχι μόνο θα συνεχισθούν αλλά και θα ενταθούν ώστε το «μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο».                                 www.agronews.gr

 

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πώς οι ανατιμήσεις αλλάζουν την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Επιστρεπτέες προκαταβολές – Έρχεται ο λογαριασμός.Μέσω myAADE η ενημέρωση για ποσά επιστροφής

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ενημερωθούν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν λάβει Επιστρεπτέες Προκαταβολές για τα ποσά που οφείλουν και πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο.

σουφλέ σοκολάτας η πιο εύκολη συνταγή.

Υλικά: 125gr κουβερτούρα 1 κουταλιά βούτυρο 1 κουταλιά καστανή ζάχαρη 1 κουταλιά αλεύρι 1 κουταλιά κακάο 1 αυγό 1 πρέζα γαρίφαλο

ΗΠΑ – Για πρώτη φορά στον κόσμο γιατροί συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο νεφρό από χοίρο

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς το δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.