Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Την υψηλότερη τιμή διεθνώς το τυποποιημένο ελληνικό extra ελαιόλαδο

Την εδραιωμένη πεποίθηση ότι το ελληνικό ελαιόλαδο μπορεί να ανταγωνιστεί στα ίσια τις πιο premium εκφράσεις του καθιερωμένου ιταλικού έρχονται να επιβεβαιώσουν τα τελευταία στοιχεία εξαγωγών του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), που δείχνουν ότι οι εξαγωγές τυποποιημένου της χώρας εξασφαλίζουν την υψηλότερη προστιθέμενη αξία μεταξύ των υπόλοιπων ανταγωνιστών της Μεσογείου.

 Με την Ελλάδα να διαμορφώνει μέση τιμή εξαγωγής στα 4,42 ευρώ το κιλό σε Τρίτες Χώρες και την Ιταλία στα 4,33, ο μύθος του ακριβού ιταλικού ελαιολάδου αρχίζει να καταρρίπτεται, αφού φαίνεται πως ήδη οι αγορές προστιθέμενης αξίας εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι διατεθειμένες να πληρώσουν κάτι παραπάνω για το ελληνικό προϊόν.  

Τα ίδια στοιχεία μαρτυρούν ταυτόχρονα και μια σημαντική παθογένεια της αλυσίδας αξίας του εγχώριου προϊόντος, που αφορά στις ποσότητες. Συγκεκριμένα, το μέσο τονάζ προς εξαγωγή για την Ελλάδα αδυνατεί να υπερβεί τους 2.000 τόνους το μήνα και μένει περιορισμένο κοντά στους 1.800 τη στιγμή που Ιταλία και Ισπανία εξάγουν 21.000 και 39.000 τόνους αντίστοιχα. Μάλιστα ακόμα και η Πορτογαλία με μια μέση τιμή εξαγωγής στα 3,84 ευρώ, καταφέρνει να εξασφαλίσει πωλήσεις πλέον των 5.000 τόνων το μήνα σε αγορές εκτός μπλοκ.

 Οι τέσσερεις χώρες μαζί ελέγχουν το 70% των παγκόσμιων εξαγωγών ελαιολάδου, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να στέλνει σε Τρίτες Χώρες 820.663 τόνους με αξία κοντά στα 2,7 δισ. ευρώ κατά την εμπορική περίοδο 2019/20 από την οποία αντλούνται τα στοιχεία του IOC. Τα αντίστοιχα νούμερα για το ενδοκοινοτικό εμπόριο διαμορφώνονται σε 1.056.941 τόνους με αξία 2.66 δισ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή η αξία εξαγωγών ευρωπαϊκού ελαιολάδου ανέρχεται σε 5,3 δισ. ευρώ περίπου, με τα ήμισυ του ποσού αυτού να το καρπώνεται η Ισπανία, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία του IOC.

 Ανά χώρα, οι ισπανικές εξαγωγές ελαιολάδου έφτασαν τους 1.118.074 τόνους την εμπορική περίοδο 2019/20 με εκτιμώμενη αξία 2,7962 δισεκατομμυρίων ευρώ, τοποθετώντας την στην πρώτη θέση και ακολουθεί η Ιταλία με 355.358 τόνους και 1,3574 δισεκατομμύρια ευρώ. Έπεται η Πορτογαλία με 208.919 τόνους και 588,9 εκατομμύρια ευρώ και στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ελλάδα με 160.856 τόνους και 450,7 εκατομμύρια ευρώ.

 

Με 3,18 ευρώ εξάγει η Ισπανία στον κόσμο

Η μοναδιαία αξία των εξαγωγών της Ισπανίας εκτός ΕΕ ανήλθε σε 318 € ανά 100 κιλά ( +13,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους ή +1,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα), ενώ ο όγκος των εξαγωγών ανήλθε σε 39.286 τόνους (-15,1% σε σύγκριση την ίδια περίοδο της προηγούμενης καλλιεργητικής χρονιάς ή -3,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα).

 Οι ισπανικές εξαγωγές πήγαν κυρίως στην Αυστραλία (-52,7%), τη Βραζιλία (+65,5%), τον Καναδά (-41%), την Κίνα (-6%), την Ιαπωνία (-14,8%), τη Δημοκρατία της Κορέας (+99,4%), τη Ρωσία Ομοσπονδία (+43,6%), Ηνωμένο Βασίλειο (-40,8%), Ηνωμένες Πολιτείες (-27%), σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.

 

Με 3,81 ευρώ το κιλό πουλά η Ιταλία στην Ευρώπη

Τα στοιχεία του IOC για την Ιταλία από τον Μάιο του καλλιεργητικού έτους 2020/2021 τοποθετούν στα 433 ευρώ ανά 100 κιλά (+12,9% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο της προηγούμενης καλλιεργητικής χρονιάς ή+2,1% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα) την τιμή εξαγωγών εκτός μπλοκ, ενώ ο όγκος των εξαγωγών ανήλθε σε 21.010,6 τόνους (+4,7% σε σύγκριση την ίδια περίοδο της προηγούμενης καλλιεργητικής χρονιάς ή -6,5% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα).

 Οι εξαγωγές εκτός ΕΕ κατευθύνθηκαν κυρίως στην Αυστραλία (+27%), τη Βραζιλία (+81,9%), τον Καναδά (-4,9%), την Κίνα (-14,5%), την Ιαπωνία (+43,2%), τη Δημοκρατία της Κορέας (-27,1%) , Ρωσική Ομοσπονδία (+26,7%), Ηνωμένο Βασίλειο (-13%), Ηνωμένες Πολιτείες (+0%), σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους. Στην Ευρώπη η Ιταλία πουλά με 3,81 ευρώ το κιλό.

 

Στα 3,60 ευρώ το κιλό και διπλάσιες πωλήσεις το ελληνικό ελαιόλαδο στις αγορές της ΕΕ

 Για την Ελλάδα η μοναδιαία αξία των εξαγωγών εκτός ΕΕ ανήλθε σε 442 ευρώ ανά 100 κιλά τον Μάιο, ήτοι  +7,1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο της προηγούμενης καλλιεργητικής χρονιάς ή +7,8% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Ο όγκος των εξαγωγών ανήλθε σε 1.869,4 τόνους (-2% σε σύγκριση την ίδια περίοδο της προηγούμενης καλλιεργητικής χρονιάς ή -35,4% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα). Ο όγκος που εξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν -16,2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.

 Η μοναδιαία αξία των ενδοκοινοτικών εξαγωγών ανήλθε σε 360 ευρώ ανά 100 κιλά (+27,3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο της προηγούμενης καλλιεργητικής χρονιάς ή+4,9% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα), ενώ ο όγκος των εξαγωγών ανήλθε σε 14.350,5 τόνους (+100,7% σε σύγκριση την ίδια περίοδο της προηγούμενης καλλιεργητικής χρονιάς ή +21,5% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα).

 

Πιο φθηνή η Πορτογαλία

Στην περίπτωση της Πορτογαλίας, η μοναδιαία αξία των εξαγωγών εκτός ΕΕ ανήλθε σε 384 ευρώ ανά 100 κιλά (+10,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους ή+2,2% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα), ενώ ο όγκος των εξαγωγών ανήλθε σε 5.357,6 τόνους (+42,2% σε σύγκριση την ίδια περίοδο της προηγούμενης καλλιεργητικής χρονιάς ή +3,5% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα). Ο όγκος που εξήχθη στη Βραζιλία ήταν +46,2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους. Η μοναδιαία αξία των ενδοκοινοτικών εξαγωγών της Πορτογαλίας ανήλθε σε 282 ευρώ ανά 100 κιλά (+20% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο της προηγούμενης καλλιεργητικής χρονιάς ή+7,7% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα), ενώ ο όγκος των εξαγωγών ανήλθε σε 10 349,1 τόνους (+12,7% σε σύγκριση την ίδια περίοδο της προηγούμενης καλλιεργητικής χρονιάς ή +18,8% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα).     www.agronews.gr

 

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πώς οι ανατιμήσεις αλλάζουν την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Επιστρεπτέες προκαταβολές – Έρχεται ο λογαριασμός.Μέσω myAADE η ενημέρωση για ποσά επιστροφής

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ενημερωθούν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν λάβει Επιστρεπτέες Προκαταβολές για τα ποσά που οφείλουν και πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο.

σουφλέ σοκολάτας η πιο εύκολη συνταγή.

Υλικά: 125gr κουβερτούρα 1 κουταλιά βούτυρο 1 κουταλιά καστανή ζάχαρη 1 κουταλιά αλεύρι 1 κουταλιά κακάο 1 αυγό 1 πρέζα γαρίφαλο

ΗΠΑ – Για πρώτη φορά στον κόσμο γιατροί συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο νεφρό από χοίρο

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς το δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.