Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σε ιδιώτες η πλειοψηφία των μετοχών της ΔΕΗ

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ημέρα γεμάτη σημαντικές ειδήσεις ήταν η χθεσινή για τη ΔΕΗ, ΔΕΗ-3,11% καθώς η εταιρεία με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α' εξαμήνου -που κινήθηκαν εντός στόχων- δημοσιοποίησε την απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου να δρομολογήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ.

Αύξηση, η οποία -όπως όλα δείχνουν- θα συνδυαστεί με μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου από το 51% που ελέγχει στη ΔΕΗ (Υπερταμείο 34%, ΤΑΙΠΕΔ 17%), σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority), στα επίπεδα του 34%. Μοντέλο που ακολουθήθηκε και κατά την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και των Ελληνικών Πετρελαίων, με τους φορείς του Δημοσίου να σημειώνουν ότι «απώτερος στόχος είναι να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και να τοποθετηθούν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, την εταιρεία, τους εργαζόμενους και την κοινωνία».

Η ΔΕΗ από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση -που θα λάβει χώρα στις 19 Οκτωβρίου και θα κληθεί να επικυρώσει και την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στους Αυστραλούς της Macquarie-, η αύξηση να γίνει με τη διαδικασία βιβλίου προσφορών και οι μετοχές να διατεθούν με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και ιδιωτική τοποθέτηση σε θεσμικούς επενδυτές στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, προηγήθηκε εμπιστευτική διαδικασία βολιδοσκόπησης αγοράς (σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», η ΑΜΚ προετοιμαζόταν εδώ και μήνες, αλλά είχε κρατηθεί επτασφράγιστο μυστικό υπό τον φόβο διαρροής που θα επηρέαζε αρνητικά τη μετοχή της επιχείρησης), από την οποία προέκυψαν ενδείξεις για σημαντικό ενδιαφέρον συμμετοχής στην αύξηση. Υπό την αίρεση της έγκρισης των μετόχων, η ΑΜΚ αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου (διαδικασία book building και τιμολόγηση των νέων μετοχών) και να ολοκληρωθεί στις αρχές Νοεμβρίου, με την έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου.

Οι βασικοί στόχοι 

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν -τα οποία θα προστεθούν στο «ζεστό χρήμα» 1,3 δισ. ευρώ που θα εισπράξει η ΔΕΗ από τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ με την ολοκλήρωση της συναλλαγής- θα επιτρέψουν στη ΔΕΗ να επιταχύνει και να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε 8,4 δισ. ευρώ έως το 2026, επιδιώκοντας:
* Την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ σε 9,1 GW, συμπεριλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών. 
* Την ανοδική αναθεώρηση του στόχου για κέρδη EBITDA σε 1,7 δισ. ευρώ (έναντι 1,3 δισ. ευρώ που προέβλεπε το προηγούμενο business plan της περιόδου 2020-2024).
* Τη διερεύνηση της επιλεκτικής και λελογισμένης επέκτασής της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως αυτές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. 
* Την αυξημένη ευελιξία σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο μέσω μιας πιο αποτελεσματικής και βιώσιμης λειτουργικής δομής. 
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, «η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα δώσει την ευκαιρία στη ΔΕΗ να ολοκληρώσει το φιλόδοξο σχέδιο μετασχηματισμού που ξεκίνησε το 2019 και έχει ήδη αρχίσει να αποφέρει απτά αποτελέσματα, επιταχύνοντας τον μετασχηματισμό της σε μια οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, σύγχρονη ψηφιακή εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας. Με την κίνηση αυτή η ΔΕΗ θα μπορέσει να επιταχύνει το επενδυτικό της πλάνο σε ΑΠΕ με στόχο τη σημαντική αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας του ομίλου και να αξιοποιήσει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μονοπώλησε την τηλεδιάσκεψη της διοίκησης της ΔΕΗ με 120 αναλυτές που έλαβε χώρα μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων εξαμήνου. Πηγές της επιχείρησης αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη χρονική στιγμή της κίνησης, με τη διοίκηση να απαντά ότι «τώρα είναι η ευκαιρία για τη ΔΕΗ» -καθώς μετασχηματίζεται από μια εταιρεία εξαρτημένη από τον λιγνίτη, υπερδανεισμένη, με ελλιπείς επενδύσεις και εγχώριο πεδίο δραστηριότητας, σε έναν όμιλο επικεντρωμένο στην πράσινη ενέργεια, πελατοκεντρικό, με υψηλή αποδοτικότητα, υγιή ισολογισμό, ενισχυμένη κερδοφορία και με στόχο να επεκταθεί στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων. Τονίστηκε επίσης ότι η χρονική στιγμή συμπίπτει και με την ανάγκη της Ελλάδας να έχει τη νέα ΔΕΗ ως πυλώνα του ενεργειακού συστήματος στο «κάδρο» της μετάβασης σε καθαρές πηγές ενέργειας. 

Αποτελέσματα εξαμήνου 

 Χθες, εξάλλου, η ΔΕΗ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα α' εξαμήνου, τα οποία επιβεβαίωσαν την ανθεκτικότητα του ομίλου στο δυσμενές περιβάλλον της ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων ρύπων, που είχε αρχίσει να φαίνεται από την άνοιξη. Τα επαναλαμβανόμενα EBITDA της επιχείρησης ανήλθαν σε 471,5 εκατ. ευρώ (από 457 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020), ενώ ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 2,19 δισ. ευρώ, με οριακή μείωση που συνδέεται με τη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στην προμήθεια, κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες την περίοδο Ιούνιος 2020-Ιούνιος 2021. Ο κ. Στάσσης επανέλαβε τον στόχο για επανάληψη της λειτουργικής κερδοφορίας του 2020 παρά την αύξηση του ενεργειακού κόστους, τονίζοντας ότι «για τον σκοπό αυτό έχουμε λάβει και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα». Ανέδειξε δε ως σημαντικά ποιοτικά στοιχεία των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας τη σημαντική μείωση του δανεισμού κατά 30% περίπου σε ετήσια βάση (σε 2,89 δισ. ευρώ από 3,45 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2020) και την αύξηση των επενδύσεων σε 190 εκατ. ευρώ (από 160 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2020), με αιχμή του δόρατος τα έργα ΑΠΕ και το δίκτυο διανομής.    www.naftemporiki.gr


 

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πώς οι ανατιμήσεις αλλάζουν την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Επιστρεπτέες προκαταβολές – Έρχεται ο λογαριασμός.Μέσω myAADE η ενημέρωση για ποσά επιστροφής

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ενημερωθούν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν λάβει Επιστρεπτέες Προκαταβολές για τα ποσά που οφείλουν και πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο.

σουφλέ σοκολάτας η πιο εύκολη συνταγή.

Υλικά: 125gr κουβερτούρα 1 κουταλιά βούτυρο 1 κουταλιά καστανή ζάχαρη 1 κουταλιά αλεύρι 1 κουταλιά κακάο 1 αυγό 1 πρέζα γαρίφαλο

ΗΠΑ – Για πρώτη φορά στον κόσμο γιατροί συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο νεφρό από χοίρο

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς το δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.