Τυροκομικές μονάδες άρχισαν να χρηματοδοτούν κτηνοτρόφους για αγορά ζωικού κεφαλαίου

Σε άλλο επίπεδο έχει πάει η ζήτηση για πρόβειο γάλα, με σκοπό την παρασκευή κυρίως Φέτας και τα τυροκομεία επιστρατεύουν πολλά μέσα για να εξασφαλίσουν πρώτη ύλη.

Κίνητρα για αγορά ζωικού κεφαλαίου αρχίζουν και παρέχουν ολοένα και πιο μαζικά και...

συστηματοποιημένα τυροκομικές μονάδες ανά την χώρα σε κτηνοτρόφους, προκειμένου να εξασφαλίσουν πρώτη ύλη (γάλα) για τα επόμενα χρόνια, καθώς διαφαίνεται μεγάλη ζήτηση σε εσωτερικό και εξωτερικό για τυροκομικά προϊόντα και ιδίως Φέτα. Σημειώνεται πως και στο παρελθόν κάποια τυροκομεία έκαναν τέτοιες κινήσεις, οι οποίες αφορούσαν περιορισμένο κόσμο όμως. Τώρα, η πρακτική αυτή φαίνεται πως κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, λόγω και της έντονης ζήτησης που καταγράφεται στα γαλακτοκομικά και ιδίως στη Φέτα.

Ένας από τους τυροκόμους που κάνει κάτι τέτοιο είναι ο ιδιοκτήτης - διευθυντής της εταιρείας Ολυμπία Φέτα από το Καπελέτο Ηλείας, κ. Γιάννης Λιανάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζει πρώτη ύλη, αλλά και ο εκάστοτε κτηνοτρόφος, καταφέρνει με αλλότρια κεφάλαια να προχωρήσει στην επένδυση που έχει στο μυαλό του και στην προκειμένη περίπτωση, σε αγορά ζωικού κεφαλαίου. Όπως εξηγεί ο ίδιος, τα χρήματα αυτά τα επιστρέφει τμηματικά στον τυροκόμο τα επόμενα χρόνια ο παραγωγός που ενισχύθηκε και μάλιστα σε βάθος χρόνου.

Το συγκεκριμένο κίνητρο σε κτηνοτροφικές μονάδες φαίνεται πως έχουν επιστρατεύσει και στο παρελθόν κάποια τυροκομεία. Ένα από αυτά, είναι το τυροκομείο Παπαθανασίου, με έδρα λίγο έξω από το Αγρίνιο. Όπως μας είπαν από το συγκεκριμένο τυροκομείο, «δεν έχουμε σχηματοποιήσει ένα συγκεκριμένο και μαζικό μοντέλο ενίσχυσης κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών, πλην όμως υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις που το κάνουμε, ιδίως για μονάδες με μεγάλο τονάζ, που μας τροφοδοτούν».

Σημειωτέον ότι η μεγαλύτερη σφαγή κοπαδιών λόγω των εξευτελιστικών τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα σημειώθηκε με βάση επίσημα, αλλά και ανεπίσημα στοιχεία την περίοδο από το 2015 έως το 2019. Όμως λίγα χρόνια μετά, με την εντατικοποίηση των ελέγχων και τη μεγάλη ζήτηση ιδίως για Φέτα, έρχεται η ίδια η αγορά να ανταμείψει και να ενθαρρύνει τους παραγωγούς, να αυξήσουν τα κοπάδια τους. Η τάση μάλιστα αυτή φαίνεται πως έχει ήδη ανεβάσει και τις τιμές των ζώων.

Μπίκας Αλέξανδρος
www.agrotypos.gr