Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Freelancers: ΕΦΚΑ και Βρούτσης αποκαλύπτουν τον Χατζηδάκη...

Η κοινωνική κατακραυγή για την επιχειρούμενη βίαιη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, που αφορά 115 εργαζόμενους στην efood, καταβαραθρώνει την εταιρεία, οι παραγγελίες της οποίας μειώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο τουλάχιστον κατά 30%, και συμπαρασύρει την κυβέρνηση και κυρίως την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.


Ο κ. Χατζηδάκης, ευρισκόμενος από την... περασμένη Παρασκευή σε απεγνωσμένη άμυνα, επιτίθεται σε συνδικαλιστές, εργαζόμενους και, βέβαια, στην αξιωματική αντιπολίτευση. Την ίδια στιγμή όμως, αποκαλύπτεται η παρέμβαση που δρομολόγησε με το άρθρο 69 του Ν.4808/21, θεσπίζοντας ότι οι συμβάσεις εργασίας των παρόχων υπηρεσιών στις πλατφόρμες δεν είναι εξαρτημένης εργασία και καταργώντας έτσι το τεκμήριο της "εξαρτημένης εργασίας" των εργαζόμενων διανομέων, που έχει επιβεβαιώσει ο ΕΦΚΑ, αλλά και σχετική εγκύκλιο του προκατόχου του, κ. Βρούτση!

Η αποκάλυψη της απάντησης του ΕΦΚΑ (28.7.20) στο σχετικό αίτημα της Online Delivery, που παρουσιάζει σήμερα η ΑΥΓΗ, όσο και η επαναβεβαίωση, μέσω μάλιστα εγκυκλίου του πρώην υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, ότι η εργασία των διανομέων χαρακτηρίζεται "εξαρτημένης εργασίας" (ακόμα και με "μπλοκάκι"), δεν αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο στον υπουργό Εργασίας.

Τι απάντησε ο ΕΦΚΑ στην Οnline Delivery ΑΕ (efood.gr)

Ο ΕΦΚΑ, με το υπ’ αριθμ. πρωτοκόλλου 169770 της 28.7.20, απαντούσε στην efood και απέρριπτε το αίτημα μετατροπής των συμβάσεων εργασίας. Αναλυτικά, με το συγκεκριμένο έγγραφο, ο ΕΦΚΑ (Γενική Διεύθυνση Εισφορών, Διεύθυνση Ασφάλισης) -και σε απάντηση του από 9.7.2020 ερωτήματος της εταιρείας Οnline Delivery Α.Ε. (efood.gr)- αποφαίνεται ρητά ότι "οι όροι και οι προϋποθέσεις της εργασίας που παρέχουν οι διανομείς προϊόντων εστίασης έχουν όλα τα κριτήρια που την χαρακτηρίζουν εξαρτημένη εργασία... Τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να ασφαλίζονται σύμφωνα με το άρθρο 2 του ΑΝ 1846/51 του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και σε καμία περίπτωση δεν υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 55 του Ν.4509/17 περί τίτλου κτήσης".

Δηλαδή η απάντηση του ΕΦΚΑ είναι ότι η δουλειά του διανομέα έχει όλα τα χαρακτηριστικά της εξαρτημένης εργασίας, δεν μπορεί να γίνεται με τίτλο κτήσης και όταν γίνεται με μπλοκάκι, γίνεται για να μειώσει η πλατφόρμα το κόστος ασφάλισης και να απαλλαγεί από την ευθύνη των ενδεχόμενων εργατικών ατυχημάτων.


Βρούτσης: Τεκμήριο υπέρ της εξαρτημένης εργασίας

Λίγους μήνες αργότερα, με σχετική εγκύκλιο, ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης (ΑΠ οικ. 45628/414 - 4 Νοεμβρίου 2020) επιβεβαιώνει ότι, σε κάθε περίπτωση, η εργασία του διανομέα, σύμφωνα με το αρ. 2 του ν. 1846/1951, στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (πρ. ΙΚΑ), είναι παρόμοια με αυτές που συναντώνται στις περιπτώσεις εξαρτημένης εργασίας.

"Εάν ενόψει των συνθηκών κάθε συγκεκριμένης περίπτωσης είναι πράγματι δυσχερής η διάκριση μεταξύ εξαρτημένης ή μη εργασίας, τυγχάνει εφαρμογής το από την παραπάνω διάταξη προβλεπόμενο μαχητό τεκμήριο υπέρ της εξαρτημένης εργασίας και της υπαγωγής του προσφέροντος την εργασία αυτή στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (πρ. ΙΚΑ). Προς ανατροπή του τεκμηρίου αυτού πρέπει να αποδεικνύεται κάθε φορά, κατά τρόπο βέβαιο και σαφή, ότι η εργασία προσφέρεται υπό καθεστώς ελευθέρων ενεργειών του παρέχοντος αυτήν, κατά τη σχετική πλήρως αιτιολογημένη κρίση της Διοίκησης και, τελικά, του Διοικητικού Δικαστηρίου (ΣτΕ 2265/1994, 1458/1991 κ.ά.)" αναφέρει η σχετική εγκύκλιος, καταλήγοντας:

"Πιο συγκεκριμένα, στο υπό εξέταση θέμα, λαμβάνοντας υπόψη και την απάντηση του Δικαστηρίου της Ε.Ε., το είδος της σύμβασης εργασίας όσων απασχολούνται στη διανομή προϊόντων (εστίασης) προσιδιάζει στη φύση και τα χαρακτηριστικά της εξαρτημένης σχέσης εργασίας και πάντως δεν είναι συμβατή με την αμοιβή των εν λόγω εργαζόμενων με Παραστατικό Παρεχόμενων Υπηρεσιών (πρώην τίτλος κτήσης), το οποίο ενδείκνυται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, εντελώς ευκαιριακού και περιστασιακού χαρακτήρα"...

Ο Κ. Χατζηδάκης και το άρθρο 69

Η ανατροπή δρομολογείται με το άρθρο 69 του νόμου Χατζηδάκη (ν.4808/21), που θεσπίζει τεκμήριο ότι οι συμβάσεις εργασίας των παρόχων υπηρεσιών στις πλατφόρμες δεν είναι εξαρτημένης εργασίας.

Με άλλα λόγια, η efood οχυρώνεται πίσω από το άρθρο 69 του τελευταίου εργασιακού νόμου Χατζηδάκη (4808/21), που εισάγει τη freelancer απασχόληση στον κλάδο ταχυμεταφορών και, ουσιαστικά, επιτρέπει στις εταιρείες να προχωρήσουν με ωμό και εκβιαστικό τρόπο στη μετατροπή της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας (αορίστου ή ορισμένου χρόνου - π.χ. τρίμηνες συμβάσεις) σε αυταπασχόληση με τη μορφή συνεργασίας freelancer...

Ανδρέας Πετρόπουλος

ΑΥΓΗ


 

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πώς οι ανατιμήσεις αλλάζουν την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Επιστρεπτέες προκαταβολές – Έρχεται ο λογαριασμός.Μέσω myAADE η ενημέρωση για ποσά επιστροφής

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ενημερωθούν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν λάβει Επιστρεπτέες Προκαταβολές για τα ποσά που οφείλουν και πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο.

σουφλέ σοκολάτας η πιο εύκολη συνταγή.

Υλικά: 125gr κουβερτούρα 1 κουταλιά βούτυρο 1 κουταλιά καστανή ζάχαρη 1 κουταλιά αλεύρι 1 κουταλιά κακάο 1 αυγό 1 πρέζα γαρίφαλο

ΗΠΑ – Για πρώτη φορά στον κόσμο γιατροί συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο νεφρό από χοίρο

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς το δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.