Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συστράτευση μικρών ελαιοπαραγωγών για την αύξηση τιμών.

Ζητούμενο γίνεται η αντιπροσώπευση του παραδοσιακού ελαιώνα στην αλυσίδα αξίας και η διεκδίκηση καλύτερων τιμών αλλά και μιας περίοπτης θέσης στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όσο παράλληλα οι ίδιοι οι παραγωγοί αναλαμβάνουν επικουρικά τον ρόλο του ελεγκτή, επιτηρώντας την πιάτσα για τυχόν φαινόμενα απάτης.

Η Ιταλική Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Ελαιουργών είναι ήδη μια ομάδα παραγωγών που δουλεύει προς αυτήν την κατεύθυνση και επιδιώκει να προωθήσει την κουλτούρα των μικρών και μεσαίων καλλιεργητών και των γηγενών ποικιλιών ελιάς.

Οι μικρού και μεσαίου μεγέθους αγρότες και παραγωγοί έξτρα παρθένου ελαιολάδου ενώθηκαν στην Ιταλία για να σχηματίσουν μια νέα ομοσπονδία που  επικεντρώνεται στη διατήρηση της κουλτούρας του παραδοσιακού ελαιώνα.

Η Ιταλική Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Ιδρυτών Ελαιουργών (FIOI) δήλωσε ότι θα είναι το σπίτι για καλλιεργητές και ελαιοπαραγωγούς που θεωρούνται « Τεχνίτες στο λάδι ελιάς».

Τα ελαιόλαδα από αυτούς τους παραγωγούς σπάνια φτάνουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ και οι παραγωγοί ισχυρίζονται ότι υποεκπροσωπούνται σε έναν τομέα που πιστεύουν ότι κυριαρχείται από μεγαλύτερες εταιρείες και παραγωγούς.

«Είμαστε μια ανεξάρτητη ομοσπονδία που διοικείται από τους ίδιους τους ελαιοπαραγωγούς. από ελαιουργεία που δεν έχουν τίποτα να μοιραστούν με τον κόσμο της βιομηχανίας ελαιολάδου », δήλωσε ο Paolo Di Gaetano, επικεφαλής του Fonte di Foiano με έδρα την Τοσκάνη και νέος πρόεδρος της FIOI.

« Είμαστε αγρότες που με τις δραστηριότητές μας διατηρούμε και προστατεύουμε τη γη εξασφαλίζοντας αυστηρή παρακολούθηση ολόκληρης της αλυσίδας παραγωγής», πρόσθεσε.

Η υφιστάμενη δυναμική της αγοράς ελαιολάδου έχει αποδειχθεί ότι είναι δύσκολη για τους μικρούς παραγωγούς ελαιόλαδου, παραδέχονται οι ιδρυτές της Ομοσπονδίας.

Υποστηρίζουν ότι το παραδοσιακό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το μαζικής παραγωγής ελαιόλαδο πρέπει να εξετάζονται και να αξιολογούνται διαφορετικά, καθώς είναι ξεχωριστά προϊόντα με τα δικά τους οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, τιμές πώλησης και πελατειακές βάσεις.

«Οι τεχνίτες του ελαιολάδου πρέπει να ξεχωρίζουν από τους παραγωγούς ελαιολάδου, των οποίων το προϊόν πωλείται στην αγορά σε χαμηλότερες τιμές», δήλωσε η Antonella Titone, αντιπρόεδρος της FIOI που παράγει ελαιόλαδο στη Σικελία. «Διεκδικούμε το δικαίωμα να υπάρχουμε και να εκφράζουμε την ταυτότητά μας στις ετικέτες και στα ράφια των καταστημάτων.»

Σύμφωνα με τον Pietro Intini, τον δεύτερο αντιπρόεδρο που παράγει ελαιόλαδο στην Απουλία , οι τεχνίτες του ελαιολάδου είναι διασκορπισμένοι σε όλη την Ιταλία. Υποστήριξε ότι η χώρα είναι τόσο διαφορετική που πρέπει να ληφθούν υπόψη οι μεμονωμένες γεωγραφικές και καιρικές συνθήκες που συμβάλλουν στη διαμόρφωση του ελαιολάδου κάθε περιοχής.

«Η Ιταλία βασίζεται στην κληρονομιά της με περισσότερες από 580 ποικιλίες ελιάς,  ποικιλία γεωργικών εκτάσεων και διαφορετικά μικροκλίματα, τα οποία είναι πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να χαθούν», είπε.

Εν τω μεταξύ, η Caterina Mazzolin, η γενική γραμματέας της FIOI, εξήγησε ότι της ομοσπονδίας « Στόχος μας είναι να κάνουμε τους παραγωγούς να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον και να σχηματίσουν μια συγκεκριμένη αγορά, που ελπίζουμε να φτάσει πολύ πέρα από τα εθνικά μας σύνορα, όπου ο υψηλής ποιότητας πράσινος χρυσός μας είναι συχνά πιο ευπρόσδεκτος».

« Αυτό είναι κάτι που έχουμε δει να συμβαίνει στον κόσμο του κρασιού, όπου στο παρελθόν η προστιθέμενη αξία και η αναζήτηση της ποιότητας προωθούνταν από τους ξένους πελάτες του», πρόσθεσε.

« Μπορούμε να προσφέρουμε απαράμιλλη ποιότητα , πληθώρα γεύσεων και αρωμάτων», κατέληξε ο Intini. «Γι' αυτό θέλουμε να σας ανακοινώσουμε και να διαδώσουν τα καλά νέα που θα θέσουν την ιταλική κουλτούρα του ελαιολάδου στην καρδιά αυτής της έρευνας, πολιτιστικό και οικονομικό σχέδιο.»    www.agronews.gr

 

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πώς οι ανατιμήσεις αλλάζουν την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Επιστρεπτέες προκαταβολές – Έρχεται ο λογαριασμός.Μέσω myAADE η ενημέρωση για ποσά επιστροφής

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ενημερωθούν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν λάβει Επιστρεπτέες Προκαταβολές για τα ποσά που οφείλουν και πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο.

σουφλέ σοκολάτας η πιο εύκολη συνταγή.

Υλικά: 125gr κουβερτούρα 1 κουταλιά βούτυρο 1 κουταλιά καστανή ζάχαρη 1 κουταλιά αλεύρι 1 κουταλιά κακάο 1 αυγό 1 πρέζα γαρίφαλο

ΗΠΑ – Για πρώτη φορά στον κόσμο γιατροί συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο νεφρό από χοίρο

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς το δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.