Μενού... vegan στα πανεπιστήμια του Βερολίνου για την προστασία του περιβάλλοντος

Οι καντίνες στα πανεπιστήμια του Βερολίνου θα προσφέρουν κυρίως χορτοφαγικά γεύματα από την επόμενη ακαδημαϊκή περίοδο, στο πλαίσιο μιας ενέργειας για να γίνουν τα μενού πιο φιλικά προς το κλίμα και το περιβάλλον.

Οι μαθητές θα μπορούν να παραγγείλουν γεύματα από μενού που είναι 68% vegan, 28% χορτοφαγικά και μόλις 4% με κρέας και ψάρι από τις αρχές Οκτωβρίου. Τις Δευτέρες, δεν θα υπάρχουν καθόλου πιάτα με κρέας, καθώς οι καντίνες τα κυλικεία αντικαθιστούν το κάριβουρστ και τα σντίτσελ με τις σαλάτες.

Τα κυλικεία είναι προς το παρόν κλειστά, αλλά το φαγητό μπορούν να παραληφθεί κατόπιν αιτήματος.

Τα νέα μενού έχουν σχεδιαστεί για να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα των πανεπιστημίων στη γερμανική πρωτεύουσα.

Το κρέας είναι πολύ συνηθισμένο σε πολλά παραδοσιακά γερμανικά πιάτα, όπως σνίτσελ, bratwurst και χοιρινό κότσι. Ωστόσο, οι επιστήμονες λένε ότι οι εκπομπές άνθρακα που παράγονται από τη βιομηχανία κρέατος συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

«Αναπτύξαμε μια νέα διατροφική αντίληψη κυρίως επειδή οι φοιτητές έχουν επανειλημμένα απευθυνθεί σ' εμάς με το αίτημα για μια πιο φιλική προς το κλίμα προσφορά φαγητού στα κυλικεία τους», δήλωσε η Ντανιέλα Κούμλε της Studierendenwerk, της οργάνωσης που παρέχει οικονομική, κοινωνική, υγειονομική και πολιτιστική υποστήριξη σε φοιτητές που εγγράφονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση του Βερολίνου.

Σε όλη τη Γερμανία, τα πανεπιστημιακά κυλικεία και οι καφετέριες προσφέρουν αυτή τη στιγμή 30-50% επιλογές για χορτοφάγους μετά από χρόνια αυξανόμενης ζήτησης, εκτιμά ο Στέφαν Γκρομπ, εκπρόσωπος της Deutsches Studentenwerk, της οργάνωσης παρόχων υποστήριξης φοιτητών. «Αλλά στο Βερολίνο, υπάρχει μια κρίσιμη μάζα που διεκδικεί περισσότερα».

Το 2019, τα πανεπιστήμια του Βερολίνου έδωσαν περίπου 5,6 εκατομμύρια γεύματα σε φοιτητές στα κυλικεία τους. Την ίδια χρονιά, μια έρευνα διαπίστωσε ότι το 13,5% του φοιτητικού πληθυσμού του Βερολίνου χαρακτήρισε τον εαυτό του vegan, έναντι μόλις 1,6% στη χώρα συνολικά, ενώ ένα επιπλέον 33% δήλωσε ότι είναι χορτοφάγοι.    

Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου έχει μια καντίνα με αποκλειστικά χορτοφαγικά πιάτα από το 2010, που ονομάζεται Veggie No 1. Μια καντίνα μόνο για vegan, που ονομάζεται Veggie No 2, άνοιξε τις πόρτες της το 2019.

«Η μεγάλη επιτυχία των χορτοφαγικών κυλικείων και των vegan κατέστησε σαφές ότι η καταναλωτική συμπεριφορά των μαθητών αλλάζει», δήλωσε η Κούμλε. «Υπάρχει μια σαφής τάση προς λιγότερα προϊόντα ζωικής προέλευσης.»

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC και Guardian


 

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ποτάμια της Ευρυτανίας: Ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης και ο Ταυρωπός

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Νοεμβρίου 2022 με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας

Απολύσεις τεχνικών στον ΑΝΤ1...«Μας πετάτε στον δρόμο με φτηνές δικαιολογίες»

Δραματική υποχώρηση έως 40% στην αγοραστική δύναμη...

«Φωτιά» η τιμή στο ψωμί - Είδος πολυτελείας και η φέτα

Ανεργία στην Ελλάδα: Δραματικά τα ποσοστά για τους νέους

Γερμανική κατάρρευση: Η Uniper ανακοίνωσε ζημιές 40 δισ. ευρώ – Την ακολουθούν στην άβυσσο άλλες… 375 εταιρείες

«Καίνε» τα επιτόκια των δανείων – Παγωμένα των καταθέσεων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων