Οι πλειστηριασμοί των φτωχών πονοκέφαλος για την κυβέρνηση

Οι πλειστηριασμοί - ακόμη και πρώτης κατοικίας - βρίσκονται μπροστά μας και αναμένεται να αποτελέσουν ένα από τα καυτά ζητήματα των επόμενων ετών.

Σε ένα από τα πλέον καυτά ζητήματα των επόμενων ετών εξελίσσονται οι πλειστηριασμοί, καθώς το νέο πλαίσιο..

παρέχει σαφώς μικρότερη έως μηδενική προστασία στους αδύναμους δανειολήπτες, ενώ οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες το επόμενο χρονικό διάστημα.

Αυτή τη στιγμή οι Δικηγόροι είναι αυτοί που μπλόκαραν όλες τις διαδικασίες για να μη βγουν σε πλειστηριασμό σπίτια φτωχών πολιτών, αφού ακόμη και το πενιχρό πλαίσιο στήριξης με ενοίκιο στο ίδιο σπίτι δεν είναι έτοιμο να λειτουργήσει.

Το κενό και τα προβλήματα στην εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου στο σκέλος του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων βρίσκονται στο επίκεντρο και δεν αποκλείεται τελικά να υπάρξει μια ενδιάμεση λύση για τα ευάλωτα μόνο νοικοκυριά.

Άλλωστε ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, δηλαδή ο μηχανισμός μέσω του οποίου κάποιος θα πληρώνει ενοίκιο για το σπίτι στο οποίο μέχρι τώρα πλήρωνε δάνειο δεν θα είναι έτοιμος πριν τον Μάρτιο του 2022.

Η ενδιάμεση λύση είναι απαραίτητη αλλιώς έρχονται άμεσα κατασχέσεις και πλειστηριασμοί για τα ευάλωτα νοικοκυριά που ορίζει ο νόμος.

Όλοι οι Δικηγοροι και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αποφάσισαν την αποχή των μελών τους από τις διαδικασίες πλειστηριασμών των ευάλωτων δανειοληπτών (από 17.6.2021 έως 31.7.2021) όπως επίσης αποφάσισε να απέχουν επί 15ήμερο (από 22.6.2021 έως και 6.7.2021) από όλες τις δίκες στις οποίες είναι διάδικος η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ).

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών σε ανακοίνωσή του, αναφέρει: «Το δικηγορικό σώμα από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την έντονη διαφωνία του στις ρυθμίσεις του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα, διότι δεν εξασφαλίζουν τη λυσιτελή προστασία των ευάλωτων οφειλετών, και δη της πρώτης κατοικίας τους. Με την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου (ν. 4738/2020), επίκεινται στο επόμενο χρονικό διάστημα πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες εφαρμοστικές του νόμου υπουργικές αποφάσεις, αλλά κυρίως, δεν έχει συσταθεί ο “Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης”» και προσθέτουν: «Τούτο καταδεικνύει ότι, όπως έχουμε πολλαπλώς επισημάνει, η προστασία των ευάλωτων οφειλετών με το νέο νόμο είναι απισχνασμένη και η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι αποφλοιωμένη και κόλουρη σε σχέση με το προϊσχύον καθεστώς».

Ωστόσο, προσθέτει η ανακοίνωση, «το ΔΣ του ΔΣΑ εμμένει στην πάγια θέση για την άμεση αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας των ευάλωτων οφειλετών με νομοθετική ρύθμιση, τουλάχιστον μέχρι τη θέσπιση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, καθώς και τη θέσπιση δεοντολογικού πλαισίου λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων διά νόμου».

Ακόμη, ο ΔΣΑ αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Με δεδομένο ότι τα ανωτέρω αιτήματα δεν έχουν εισέτι γίνει δεκτά, και λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι θα ακολουθήσει ορυμαγδός αναγκαστικών εκτελέσεων και πλειστηριασμών σε βάρος ευάλωτων οφειλετών (κατά τον ορισμό του άρθρου 217 ν. 4738/2020), το ΔΣ του ΔΣΑ αποφάσισε μέχρι 31.7.2021 την αποχή όλων των δικηγόρων από την εκτελεστική διαδικασία σε βάρος της πρώτης κατοικίας που επισπεύδεται από τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων και ειδικότερα:

Α) Την αποχή από τη λήψη απογράφου εκτελεστών τίτλων. Ειδικά στη περίπτωση διαταγών πληρωμής επιτρέπεται μόνο η λήψη αντιγράφου αυτής και όχι απογράφου, προκειμένου και μόνο να τηρηθεί η προθεσμία του άρθρου 630Α ΚΠολΔ.

Β) Την αποχή από τη σύνταξη, υπογραφή και κοινοποίηση επιταγής (άρθρο 924 ΚΠολΔ) που αποτελεί την 1η πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης, και η οποία συντάσσεται υποχρεωτικά κάτω από επικυρωμένο αντίγραφο από το πρώτο εκτελεστό απόγραφο, η ακρίβεια της αντιγραφής της οποίας βεβαιώνεται από το δικηγόρο που το εκδίδει (άρθρο 36 παρ. 2 περ. β΄ Κώδικα Δικηγόρων), και στην οποία επιβάλλεται τελικά de facto η υπογραφή της από δικηγόρο.

Γ) Την αποχή από την υπογραφή εντολής προς εκτέλεση (άρθρο 927 ΚΠολΔ).

Παράλληλα, το ΔΣ του ΔΣΑ αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη δεκαπενθήμερης αποχής (από 22.6.2021 έως και 6.7.2021) από όλες τις δίκες στις οποίες είναι διάδικος η ΑΕΠΠ καθώς και την αποχή των συναδέλφων της ΑΕΠΠ από κάθε νομική ενέργεια (σύνταξη, αποστολή απόψεων, υπομνημάτων κ.λπ.) για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Ο νέος Πτωχευτικός

Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας προβλέπει πλήρη άρση της προστασίας της κύριας κατοικίας, δέσμευση εισοδήματος, ρευστοποίηση του συνόλου της περιουσίας.

Ως δεύτερη ευκαιρία εμφανίζεται η δυνατότητα των δανειοληπτών να πτωχεύσουν, να απολέσουν το σύνολο και των περιουσιακών τους στοιχείων και να κάνουν νέα αρχή.

Τα άρθρα 217 έως 222, που αναφέρονται στα ευάλωτα νοικοκυριά, έχουν αυστηρότατα εισοδηματικά κριτήρια (7.000 ευρώ για τον άγαμο και 120.000 ευρώ αντικειμενική αξία κατοικίας, 10.500 ευρώ για τον έγγαμο και 135.000 ευρώ αντικειμενική αξία, 14.000 ευρώ για τριμελή οικογένεια και 150.000 ευρώ αντικειμενική αξία, και 17.500 ευρώ και 165.000 ευρώ αντικειμενική αξία για τετραμελή οικογένεια). Σε όσους δεν πληρούν τα κριτήρια αυτά , όπως αναφέραμε πριν, ρευστοποιείται το σύνολο της περιουσίας χωρίς δικαίωμα να παραμείνουν στο ακίνητο ούτε ως μισθωτές. Όσοι πληρούν τα κριτήρια και χαρακτηρίζονται ευάλωτα νοικοκυριά, έχουν το δικαίωμα, αφού ρευστοποιηθούν τα λοιπά περιουσιακά τους στοιχεία, να μεταβιβάσουν την πρώτη κατοικία τους στο Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, να παραμείνουν στο ακίνητο ως μισθωτές καταβάλλοντας μίσθωμα για 12 έτη.

Τα λεφτά που θα δώσουν στα 12 χρόνια δεν μετράνε αν στο τέλος μπορέσουν να βρουν λύση για το ακίνητό τους.

Αν οι δανειολήπτες που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση αυτή, καθυστερήσουν να καταβάλλουν έως και τρία μηνιαία μισθώματα θα απειλούνται με έξωση. Μετά την δωδεκαετία θα μπορούν, εφόσον δύνανται, να αποκτήσουν ξανά την κυριότητα του ακινήτου καταβάλλοντας ως τίμημα επαναγοράς το ποσό που θα αντιστοιχεί τότε στην εμπορική αξία του ακινήτου τους.

www.ieidiseis.gr