Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αλλού οι πατάτες κι αλλού το κρέας

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη

Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη διάρκεια της τυπικής εβδομαδιαίας εργασίας στην Ε.Ε., σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. 

Αφού είμαστε πρωταθλητές στις ώρες εργασίας, γιατί δεν αξιωνόμαστε μετάλλιο οικονομικής υγείας; Τώρα, δηλαδή, που θα αυξηθεί το πλαφόν των υπερωριών στις 150 ώρες ετησίως, θα εκτιναχθεί το ελατήριο της οικονομίας; Σίγουρα, με περισσότερες και φθηνότερες υπερωρίες θα μειωθεί το εργατικό κόστος, ο παρονομαστής του κλάσματος της παραγωγικότητας αξία προϊόντος/κόστος εργασίας. Ναι, αλλά ο υποβολέας λέει ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Δεν βλέπω πώς και γιατί, όταν η εποχική ή έκτακτη εργασία θα γίνεται με το ίδιο προσωπικό. Δεν έχει συμφέρον η επιχείρηση να επιλέξει, π.χ., απασχόληση ορισμένου χρόνου έναντι της αύξησης της υπερωριακής.

Η ελληνική επιχείρηση, που -σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ- το α’ τρίμηνο του 2021 είχε το δεύτερο υψηλότερο περιθώριο κέρδους και ταυτόχρονα το χαμηλότερο ποσοστό επενδύσεων στην Ευρωζώνη, ενώ η χώρα κατέγραφε το 2019 άλλη μία αρνητική πρωτιά, ως προς την ποιότητα της απασχόλησης στην Ε.Ε. 

Μάλιστα, ήταν το μόνο κράτος-μέλος που παρουσίασε μεταξύ 2010 και 2019 τόσο μεγάλη πτώση (-11,45%) στον δείκτη ποιότητας της απασχόλησης. Είχαμε μνημόνια, ενώ τώρα υπάρχει Ταμείο Ανάκαμψης στα αμόνια και έγκαιρη προετοιμασία για την υποδοχή των πόρων του. Μόνο που οι πόροι δεν είναι για όλους, αλλά γι’ αυτό που τεχνοκράτες αποκαλούν το πιο σύγχρονο και ισχυρό κομμάτι της οικονομίας. 

Το πλήρωμα ακούει, ανιχνεύει δρόμους, βαδίζει ψηλαφητά. Άλλωστε, ακόμη η πανδημία το κυβερνά. Το φθινόπωρο, όμως, δεν είναι μακριά.

Το πλήρωμα ακούει τα περί «προστασίας της εργασίας», αλλά υπάρχει και η εμπειρία. Υπάρχουν επιχειρήσεις όπου ο εργαζόμενος βγάζει από το ΑΤΜ το δώρο Χριστουγέννων και το επιστρέφει στον εργοδότη στο χέρι. 

Γι’ αυτό σας λέω, θα μας τρελάνουν τα ενδεχόμενα. Η μυθοπλασία του Μίμη Ανδρουλάκη αποκαλύπτει τα φαινόμενα. «Αλλού οι πατάτες και ο καπνός κι αλλού το κρέας. Άλλοι τρώνε τις πατάτες κι άλλοι το κρέας». Όσο κι ας μας κουνάνε την ψηφιακή κάρτα, που, ναι, είναι ωραία.    www.naftemporiki.gr


 

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.