Ζημιές σε καλλιέργειες, ψαλίδισμα ενισχύσεων και οι νέες φουρτούνες στην ελληνική γεωργία που μένει ακυβέρνητη

Οι εκτεταµένες καταστροφές στις δενδρώδεις καλλιέργειες λόγω παγετού 

   ο άστατος καιρός που χαµηλώνει τις αποδόσεις στα σιτηρά

   η αύξηση στις τιµές των ζωοτροφών και οι επιπτώσεις της στο κόστος παραγωγής των κτηνοτροφικών µονάδων

  οι καθυστερήσεις και τα ψαλιδίσµατα στις πληρωµές των κοινοτικών επιδοτήσεων και των ειδικών ενισχύσεων

  τα µεγάλα εµπόδια στην ανεύρεση και τα υψηλά κόστη των αγρεργατών

  οι µεγάλες αβεβαιότητες της νέας ΚΑΠ, τα «κουρεµένα» δικαιώµατα και οι παθογένειες των προγραµµάτων και η πλήρης αποδιοργάνωση της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων ΟΣ∆Ε, δείχνουν να είναι ορισµένα µόνο από τα ζητήµατα που µεταφέρουν στον αγροτικό κόσµο τεράστιες ανησυχίες. Κι αυτό,  χωρίς να υπάρχει τρόπος θεσµικής έκφρασης  αυτών των ζητηµάτων, εποµένως και καµιά συζήτηση για την επίλυσή τους.

Ειδικά αυτό τον καιρό, δείχνει να έχει χαθεί ολοκληρωτικά η επαφή του υπουργείου και της κεντρικής διοίκησης µε τους αγρότες και οι όποιες συζητήσεις να είναι αποσπασµατικές, να προσεγγίζουν περιστασιακά τα θέµατα. Να κρύβουν δηλαδή κάτω από το χαλί τα σοβαρά προβλήµατα και να διαιωνίζουν µια αδιέξοδη πελατειακή σχέση η οποία µόνο το στόχο της αγροτικής ανάπτυξης δεν εξυπηρετεί.

Μέσα σ’ αυτό το κλίµα, είναι φυσικό να «ξυπνούν» και πάλι οι φωνές της στείρας διαµαρτυρίας, να βρίσκουν ρόλο οι ξεπερασµένοι από το χρόνο ηγήτορες του κάµπου και να επανέρχεται έστω και σαν «φάρσα» η λογική των µπλόκων.

Ένα τέτοιο συλλαλητήριο µε τρακτέρ προγραµµατίζεται για την προσεχή Τετάρτη 16 Ιουνίου στη Λάρισα. ∆ιοργανωτής του η Ενωτική Οµοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νοµού Λάρισας και αφορµή η παρελκυστική διαδικασία αποζηµιώσεων των αγροτών από τον πρόσφατο παγετό. 

 

Εκκρεµότητες

Βαµβάκι: Ειδική ενίσχυση 25 ευρώ το στρέµµα µε κόστος 65 εκατ. ευρώ. Είναι το προϊόν µε τη µεγαλύτερη απώλεια λόγω Covid στη διάρκεια του 2020. 

Αιγοπροβατοτροφία: Κρατική ενίσχυση 30 ευρώ το ζώο λόγω ανόδου στις τιµές  των ζωοτροφών περίπου 30-40%.

Πτηνοτροφία: Για ενισχύσεις περί τα 12 εκατ. ευρώ στον κλάδο της πτηνοτροφίας κάνει λόγο η ∆ιεπαγγελµατική.

Λεβάντα: Ένταξη σε µέτρο ενίσχυσης λόγω σηµαντικών απωλειών εισοδήµατος διεκδικούν οι αγροτικοί σύλλογοι στον χώρο της λεβάντας. Όπως υποστηρίζουν το 70% της παραχθείσας ποσότητας ελαίου του 2019 µαζί µε το σύνολο της παραγωγής του 2020 παραµένει αδιάθετη στις αποθήκες των συνεταιρισµών, καθώς η τιµή εµφανίζει µείωση πάνω από 50%. Tο ελάχιστο ποσό επιδότησης που απαιτείται για να εξισορροπηθεί η απώλεια εισοδήµατος ανέρχεται στα 300 ευρώ το στρέµµα.



Ακόμα και τα σίγουρα πάνε για τον Ιούλιο

Παράλληλα, ακόµη και ενισχύσεις που έχουν εγκριθέι αρµοδίως, παραµένουν σε εκκρεµότητα... για το καλοκαίρι.

  Για το το καρπούζι mini και το καρπούζι obla 140 ευρώ ανά στρέµµα.

  Για την καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα 205 ευρώ ανά στρέµµα.

  Για την τοµάτα θερµοκηπιακής καλλιέργειας πλην της Περιφέρειας Κρήτης, σε 500 ευρώ ανά στρέµµα.

  Για το αγγούρι θερµοκηπιακής καλλιέργειας πλην της Περιφέρειας Κρήτης, σε 210 ευρώ ανά στρέµµα.

  Για τη βουβαλοτροφία στην Επικράτεια θα διατεθεί ποσό 620.070 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο από το ποσό του άρθρου. Το ύψος της ενίσχυσης ανά βούβαλο θα προκύψει από τον αριθµό των δηλωθέντων ζώων άνω των έξι µηνών διαιρουµένου δια του ποσού που διατίθεται για την βουβαλοτροφία.

  Πόσο 253 ευρώ ανά χοιροµητέρα ήτοι 15,5 έχουν εκατ. ευρώ έχουν εγκριθεί για την αποζηµίωση των χοιροτρόφων από την πανδηµία.  www.agronews.gr