Η Κίνα προειδοποιεί το ΝΑΤΟ ότι δεν θα κοιτάει με σταυρωμένα τα χέρια

Η Κίνα προειδοποίησε το ΝΑΤΟ ότι δεν θα «κοιτάζει απλά» τις οποιεσδήποτε προκλήσεις σημειωθούν από τη Συμμαχία, υποδεικνύοντας το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των εντάσεων την ώρα που οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν τους συμμάχους τους να ακολουθήσουν μια πιο σκληρή προσέγγιση απέναντι στο ασιατικό έθνος.

Το Πεκίνο δεν αποτελεί «συστημική πρόκληση» για καμία χώρα, όπως αναφέρει δήλωση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στον ιστότοπο της αποστολής της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία τονίζεται επίσης ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να υπερβάλει όσον αφορά στη στρατιωτική δύναμη της Κίνας.

Η δήλωση προέτρεψε επίσης το ΝΑΤΟ να προχωρήσει σε διάλογο και συνεργασία και ανέφερε ότι το μπλοκ θα πρέπει να εργαστεί για τη διασφάλιση της διεθνούς και περιφερειακής σταθερότητας.

Τα σχόλια του Πεκίνου έρχονται αφότου ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η συμμαχία «ανησυχεί για τις καταναγκαστικές πολιτικές της Κίνας, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αξίες που κατοχυρώνονται στη Συνθήκη της Ουάσιγκτον» στην οποία στηρίζεται το μπλοκ. Ανέφερε επίσης το ραγδαία αναπτυσσόμενο πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας, τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί την παραπληροφόρηση.

Το ανακοινωθέν που κυκλοφόρησε μετά τη συνάντηση του ΝΑΤΟ ανέφερε την Κίνα 10 φορές. Συγκριτικά το αντίστοιχο ανακοινωθέν μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής του 2019 ανέφερε την Κίνα μία φορά. Η Ρωσία ονομάστηκε περισσότερες από 60 φορές φέτος. Το έγγραφο ανέφερε επίσης ότι το μπλοκ «διατηρεί εποικοδομητικό διάλογο με την Κίνα όπου είναι δυνατόν».

Η Ουάσιγκτον επιδιώκει να οικοδομήσει ένα ενωμένο μέτωπο στο Πεκίνο, αν και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συμφώνησε σε μια μέτρια καταδίκη στη συνεδρίαση της Ομάδας των Επτά το Σαββατοκύριακο.

Ο Μπάιντεν είχε πιέσει την ομάδα να αντιμετωπίσει την Κίνα σε θέματα όπως η καταναγκαστική εργασία και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και για το σχέδιο Πρωτοβουλία μιας ζώνης και ενός δρόμου (Belt and Road Initiative).

Είπε επίσης ότι έθιξε το ζήτημα της Κίνας η οποία αρνείται την εξωτερική πρόσβαση στα εργαστήριά της για να προσδιοριστεί η προέλευση του νέου κορωνοϊού που προκάλεσε την πανδημία του Covid-19.

Το ανακοινωθέν της ομάδας της G7 καλεί για μια «έγκαιρη, διαφανή, με γνώμονα τον τους ειδικούς και την επιστημονική μελέτη» έρευνα με επικεφαλής τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την προέλευση της νόσου.

Η Μέρκελ είπε σε ένα σημείο της συνόδου κορυφής ότι «δεν πρόκειται για εναντίωση σε κάτι, αλλά για κάτι». «Είναι ο ισχυρισμός της G7 να έχει θετική ατζέντα για πολλές χώρες του κόσμου, οι οποίες πρέπει ακόμη να καλύψουν τη διαφορά», δήλωσε η Μέρκελ.

Η Κίνα απέρριψε τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της G7, με την πρεσβεία της στο Λονδίνο να εκδίδει δήλωση λέγοντας ότι «οι ημέρες που οι παγκόσμιες αποφάσεις υπαγορεύονταν από μια μικρή ομάδα χωρών έχουν παρέλθει προ πολλού».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg


 

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΙΝΚΑ: Ενσωματώνουν τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής στην κιλοβατώρα για να μην μπορούμε να κάνουμε αγωγές

Για εισαγωγές πρόβειου γάλακτος από την Ιταλία κάνει λόγο ο κλάδος

ζώδια Η Αφροδίτη σε τρίγωνο με τον Ουρανό

Σούπερ Μάρκετ: Όλα για να σωθεί η κερδοφορία

Ο μέγας μύθος της ακυβερνησίας...

Σερβία και Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία υπό άκρα μυστικότητα – Αντιδράσεις από ΕΕ και ΗΠΑ

Πώς επιβιώνουν τα ζώδια μετά από ένα χωρισμό...

Παγγαίο: Σπάνιες οι φυσικές ομορφιές του

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων