Σίκινος: Η γοητεία του απλού και του γνήσιου

Τόπος ιδανικός για ήρεμες διακοπές, παρέα με απλούς και ζεστούς ανθρώπους, η Σίκινος, ανάμεσα στη Φολέγανδρο και την Ίο, είναι ένα αυθεντικό και φιλόξενο Κυκλαδονήσι.

Το εκτυφλωτικό λευκό και το βαθύ μπλε, η πέτρα και το φως, το απλό και το γνήσιο δίνουν ένα ξεχωριστό

χρώμα στη Σίκινο, που διατηρεί ζωντανή την παραδοσιακή κληρονομιά της.

Τους πιστούς φίλους του νησιού προσελκύουν ο οικισμός της Χώρας με το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, τα αξιόλογα εκκλησιαστικά μνημεία, οι όμορφες ακρογιαλιές με τα γαλαζοπράσινα νερά.

Η Χώρα, μια από τις ωραιότερες πρωτεύουσες των Κυκλάδων, απλώνεται σε δύο υψώματα και αγναντεύει από ψηλά το πέλαγος. Παραδοσιακά σπίτια και αρχοντικά, πλακόστρωτα στενά με ασβεστωμένα πεζούλια και σκαλοπάτια, γραφικά καφενεία και ταβέρνες, παλαιές εκκλησίες και μύλοι συνθέτουν την εικόνα του Κάστρου, του παλαιότερου συνοικισμού της Χώρας. Στο Χωριό, το νεότερο συνοικισμό, ενδιαφέρον παρουσιάζει το Λαογραφικό Μουσείο, που μεταφέρει νοερά τους επισκέπτες στη Σίκινο τού χθες.

Το δεύτερο οικιστικό σύνολο της Σικίνου είναι η Αλοπρόνοια, το γραφικό λιμάνι, που απλώνεται αμφιθεατρικά γύρω από αμμουδερή παραλία, στο μέσο περίπου της ανατολικής ακτογραμμής του νησιού.

Η εκκλησία της Παντάνασσας, προστάτιδα του νησιού, η μονή της Ζωοδόχου Πηγής με την ωραία θέα στο ηλιοβασίλεμα, το μοναστηριακό συγκρότημα της Επισκοπής, τα εκκλησάκια του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Μαρίνας, καθώς και η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Συκιάς, είναι τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της Σικίνου, όπου αναπτύχθηκε αξιόλογη δραστηριότητα στον τομέα της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής κατά τους Βυζαντινούς και Μεταβυζαντινούς Χρόνους.

Για κολύμπι σάς προτείνουμε τις παραλίες Αλοπρόνοια, Διαλισκάρι, Άγιο Γεώργιο, Μάλτα, Άγιο Παντελεήμονα, Σαντοριναίικα, Άγιο Ιωάννη και Καρά.         www.in.gr