Χάλκη: Μια σωστή ζωγραφιά


Τμήμα του νησιωτικού συμπλέγματος των Δωδεκανήσων, η Χάλκη, δυτικά της Ρόδου, αποτελεί μια ξεχωριστή ταξιδιωτική πρόταση για όσους αποφεύγουν τα πολυσύχναστα τουριστικά θέρετρα και αποζητούν ηρεμία και γαλήνη σε έναν τόπο με παραδοσιακό χρώμα, ιδανικό για πεζοπορικές διαδρομές.

 
 

Η Χάλκη στο διάβα του χρόνου

Οι κάτοικοι της Χάλκης, που κατοικήθηκε από την απώτατη αρχαιότητα και ακολούθησε την ιστορική πορεία της Ρόδου, υπήρξαν ανέκαθεν επιδέξιοι ναυτικοί, ενώ επιδόθηκαν και στη σπογγαλιεία, που έφερε μεγάλο πλούτο στο νησί.

Ο Αλέξανδρος Διάκος

Από τη Χάλκη καταγόταν, μεταξύ άλλων, ο πρώτος πεσών αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού Ξηράς στον Ελληνοαλβανικό Πόλεμο, ο υπολοχαγός Πεζικού Αλέξανδρος Διάκος, που έχασε τη ζωή του την 1η Νοεμβρίου 1940.

Το Νημποριό

Χτισμένος αμφιθεατρικά γύρω από το κλειστό λιμάνι του, ο μοναδικός οικισμός της Χάλκης, το Νημποριό, αποπνέει αρχοντιά.

Στολίδια του, το ρολόι με τον πετρόχτιστο πύργο, μπροστά στο δημαρχείο, και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, με μεγαλόπρεπο καμπαναριό και ξυλόγλυπτο τέμπλο σπάνιας τέχνης.

Το Χωριό και το μεσαιωνικό κάστρο

Το Χωριό είναι η παλαιά πρωτεύουσα της Χάλκης, όπου ζούσαν επί αιώνες οι κάτοικοι του νησιού, για να προστατευτούν από τις επιδρομές των κουρσάρων και των πειρατών.

Πάνω από το Χωριό βρίσκεται το μεσαιωνικό κάστρο του νησιού, χτισμένο από τους Ιωαννίτες Ιππότες επάνω στα ερείπια αρχαίας ακρόπολης.

Η θέα από το χώρο του κάστρου είναι συναρπαστική, το ταξίδι του νου στο παρελθόν αναπόφευκτο.

 
 

Εδώ, όπως και σε άλλα νησιά του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων, έζησαν και έδρασαν οι Ιωαννίτες Ιππότες, το θρησκευτικό-στρατιωτικό τάγμα που έκανε την εμφάνισή του στα εδάφη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας λίγο πριν και, κυρίως, μετά τη Δ’ Σταυροφορία.

Τα θρησκευτικά μνημεία του νησιού

Αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία της Χάλκης είναι το μοναστήρι του Ταξιάρχη Μιχαήλ, με σπάνια εικόνα του αγίου, το εκκλησάκι του Σταυρού του Ξύλου και το μοναστήρι του Αϊ-Γιάννη Αλάργα, στο δυτικό τμήμα του νησιού.          www.in.gr