Πώς η πανδημία μας έκανε να μισούμε ο ένας τον άλλον

Την Τετάρτη, το ερευνητικό κέντρο Pew Research Center δημοσίευσε μια έρευνα σχετικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας στις πολιτικές στάσεις σε 17 προηγμένες οικονομίες.

Ένας μέσος όρος 60% δήλωσε ότι ο Covid έχει εντείνει την πολιτική πόλωση στη χώρα του. Μόνο το 34% υποστήριξε ότι η χώρα του φαίνεται πιο ενωμένη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πόλωση έχει αυξηθεί περισσότερο από 30 ποσοστιαίες μονάδες από την έναρξη της πανδημίας.

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, το gzeromdia αναρωτιέται, γιατί η πανδημία έχει διευρύνει τις διαφορές μεταξύ των ψηφοφόρων σε τόσες πολλές χώρες. Και δίνει μερικές ερμηνείες:

1. Η πόλωση είναι προϊόν του φόβου.

Για μερικούς, ο ιός προκάλεσε τον φόβο της ασθένειας και του θανάτου. Για άλλους, προκάλεσε τον φόβο ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τον ιό για τον έλεγχο των πολιτών και θα περιορίσει τις βασικές ελευθερίες τους. Τέτοιοι φόβοι κρύβονται πίσω από έντονες συζητήσεις, για παράδειγμα, για το εάν και πόσο καιρό θα κλείσουν τα σχολεία και οι επιχειρήσεις και ο βαθμός στον οποίο θα πρέπει να απαιτείται ο εμβολιασμός για την είσοδο σε δημόσιες συγκεντρώσεις.

2. Η πανδημία οδήγησε τους απλούς ανθρώπους σε εξαιρετική πίεση.

Οι άνθρωποι αρρώστησαν. Οι ζωές και τα προς το ζην χάθηκαν. Τα παιδιά έμειναν μακριά από το σχολείο και περιορίστηκαν στο σπίτι, δημιουργώντας νέα διλήμματα για τους γονείς τους. Οι αντικρουόμενες πληροφορίες και οι έντονες απόψεις αύξησαν την ένταση. Η αβεβαιότητα για το πόσο θα διαρκέσει η πανδημία προκαλεί φόβο. Συνολικά, όλοι αυτοί οι παράγοντες δημιούργησαν τις εστίες πίεσης μέσα σε κοινωνίες που πυροδότησαν την πολιτική δυσαρέσκεια.

3.  Η πανδημία οξύνει τις κοινωνικές εντάσεις μεγαλώνοντας το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς.

Οι συνθήκες που δημιούργησε ο Covid-19 ήταν πιο δύσκολες για τα άτομα που δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι και για τα άτομα που χαμηλών εισοδημάτων. Η συζήτηση για τη δικαιοσύνη έχει οξύνει ήδη υπάρχουσες «σκληρές» πολιτικές θέσεις.  

4. Η πανδημία έδωσε στις κυβερνήσεις μεγαλύτερη δύναμη να περιορίσουν την κυκλοφορία, να κλείσουν επιχειρήσεις, να παραγγείλουν εμβόλια και να κατευθύνουν τεράστια χρηματικά ποσά όπως εκείνες έκριναν.

Αυτές οι δυνάμεις, οι οποίες είναι αμφιλεγόμενες ακόμη και σε «κανονικές» συνθήκες, έθεσαν τις ίδιες τις κυβερνήσεις ως σημείο που εστιάζουν οι πολωμένες κοινωνίες υπό ακραία πίεση. Οι υποστηρικτές εκείνων που έχουν την εξουσία υπερασπίστηκαν τις επιλογές τους ανεξάρτητα από τις συνέπειες, ενώ οι αντίπαλοι βρήκαν νέους λόγους να επικρίνουν τις ίδιες ενέργειες.

Με αυτόν τον τρόπο, οι υπάρχουσες διαφωνίες απόψεων για συγκεκριμένους ηγέτες και πολιτικά κόμματα οξύνουν τις αντιφατικές απόψεις για τον κορωνοϊό. Αυτό ισχύει σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βραζιλία, όπου οι κυβερνήσεις υποτίμησαν τον κίνδυνο, και σε μέρη όπως η Ινδία και οι Φιλιππίνες, όπου οι ηγέτες κατά καιρούς ανέλαβαν δραστική δράση για τον περιορισμό της πανδημίας.

5. Ο Covid-19 έδωσε σε όλους λόγους για να φοβάται ο ένας τον άλλον.

Θα με κολλήσει αυτός που στέκεται δίπλα μου χωρίς μάσκα, σκέφτεται ο ένας. Με σιχαίνεται αυτός που φοράει μάσκα επειδή αρνούμαι να βάλω μάσκα, σκέφτεται ο άλλος.

6.Το πρόβλημα της χρήσης φίλτρου μέσω της προσωπικής «φούσκας» επιδεινώθηκε.

Ακόμη και πριν από την πανδημία, οι άνθρωποι στρέφονταν σε κανάλια ειδήσεων, ιστότοπους και εφημερίδες που ευθυγραμμίζονταν με την κομματική του πίστη, και η πανδημία ενέτεινε αυτή την τάση ωθώντας τους ανθρώπους προς πηγές πληροφοριών που εμπιστεύονται.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συχνά θεωρούν την πανδημία ως «ζήτημα σφηνών» που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να παίξουν με προϋπάρχουσες προκαταλήψεις του κοινού τους για την προώθηση των δικών τους πολιτικών και εμπορικών στόχων.

7. Η πανδημία οξύνει τις αντιφατικές στάσεις σχετικά με τους «ειδικούς».

Για μερικούς ανθρώπους, οι σεβαστοί επιστήμονες έγιναν μια κρίσιμη πηγή καθημερινών πληροφοριών που μπορούν να σώσουν τη ζωή τους. Άλλοι βλέπουν τους επιστήμονες να αλλάζουν γνώμη και μηνύματα καθώς η έρευνα παρήγαγε νέες πληροφορίες σχετικά με τη μοναδική απειλή που δημιουργήθηκε από ένα νέο κορωνοϊό. Η αλλαγή των μηνυμάτων - για παράδειγμα σχετικά με την αναγκαιότητα χρήσης της μάσκας ή πόσο καιρό θα χρειαστεί για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, κ.λπ. – τροφοδότησε την αμφιβολία για την αξιοπιστία των εμπειρογνωμόνων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από gzeromedia