Νάρκες... βυθού από μετάλλαξη Δέλτα και τουριστικά έσοδα στον κινητήρα της ανάκαμψης

Nάρκες βάζουν στην ανάκαμψη της οικονομίας η μετάλλαξη Δέλτα και οι εκτιμήσεις για χαμηλότερα τουριστικά έσοδα από όσα προβλέπει ο προϋπολογισμός. Ο μεγάλος άγνωστος ως προς την ανάπτυξη ήταν μέχρι τώρα ο τουρισμός, αλλά πλέον έντονη ανησυχία προκαλούν οι επιπτώσεις που θα μπορούσαν να προκληθούν στην οικονομία από την κυριαρχία της ινδικής μετάλλαξης έως το τέλος του καλοκαιριού και την έλευση ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας.  

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι πανέτοιμη ανά πάσα στιγμή να αντιμετωπίσει ένα ενδεχόμενο τέταρτου κύματος κορονοϊού το φθινόπωρο, επισημαίνοντας ότι τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 41 δισ. ευρώ. Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί ανησυχία αφού η πορεία του τουρισμού υπόκειται στην αβεβαιότητα των διεθνών υγειονομικών εξελίξεων αφενός και, αφετέρου, υπάρχουν κάποια αρνητικά μηνύματα που αφορούν ειδικά την Ελλάδα, όπως τα προβλήματα με τη βρετανική αγορά και είναι πιθανό να επηρεάσουν τις αφίξεις τουριστών.

Το 2020 είχαμε έσοδα 4 δισ. ευρώ, από 18 δισ. ευρώ το 2019, ενώ φέτος η εκτίμηση είναι ότι τα έσοδα μπορούν να διπλασιαστούν και να προσεγγίσουν τα 8 δισ. ευρώ. Τα δυσάρεστα νέα από τη βρετανική αγορά αλλά και η επέκταση της μετάλλαξης Δέλτα μπορούν να οδηγήσουν σε επί τα χείρω αναθεώρηση του εισπρακτικού στόχου.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο έχει σημειώσει ότι το σενάριο του υπουργείου Οικονομικών για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,6% το 2021 έχει στηριχθεί στη σημαντική ανάκαμψη των τουριστικών εισπράξεων. Ωστόσο ακόμα δεν είναι εμφανές σε τι ύψος θα κυμανθεί η ζήτηση από το εξωτερικό για το «ελληνικό τουριστικό προϊόν», φέτος. 

Στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2022-2025 αναφέρεται με σαφήνεια ότι οι εξωγενείς κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές περιλαμβάνουν, αφενός, μία μεγαλύτερη επιμονή της πανδημίας (μεταλλάξεις, νέα έξαρση), η οποία θα ανέβαλλε εκ νέου την ανάκαμψη προς το 2022 και, αφετέρου, μεγαλύτερες ασυμμετρίες στην ανάκτηση των οικονομικών απωλειών μεταξύ χωρών, σε συνάρτηση με την έκθεση στον τουρισμό.

Ο λογαριασμός του Δημοσίου για μέτρα στήριξης μέχρι τώρα «βαθαίνει» κατά 8,3 δισ. ευρώ προκαλώντας κλυδωνισμούς στον προϋπολογισμό το 2021. Εάν το φθινόπωρο ή νωρίτερα χρειαστεί να ληφθούν αποφάσεις για τοπικά lockdown και πρόσθετα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες στην οικονομία, γίνεται αντιληπτό ότι η τρύπα θα μεγαλώσει και ο λογαριασμός θα αυξηθεί κατακόρυφα.

Είναι ενδεικτικό ότι ερωτηθείς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αν το κράτος θα έχει τα χρήματα να στηρίξει επιχειρήσεις και εργαζόμενους το φθινόπωρο, αν εμφανισθεί τέταρτο κύμα της πανδημίας, ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης με το τείχος προστασίας που επιδιώκει με τους εμβολιασμούς και τη χρήση άλλων μέσων είναι να μην επιτρέψει την εμφάνιση τέταρτου κύματος. «Οτιδήποτε άλλο συμβεί θα ήταν πολύ μεγάλη ζημιά, ανεπίτρεπτη, και δεν πιστεύω ότι θα συμβεί», είπε.  www.imerisia.gr

 

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΙΝΚΑ: Ενσωματώνουν τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής στην κιλοβατώρα για να μην μπορούμε να κάνουμε αγωγές

Εσείς γνωρίζετε τις βασικές ανάγκες ενός σκύλου...

Άρθρο κόλαφος του Hugo Dixon στο Reuters: Ήρθε η ώρα να ανησυχήσουμε ξανά για την Ελλάδα

Ρωσικό δημοσίευμα: Η Τουρκία εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ για να χτυπήσει την Ελλάδα

Για εισαγωγές πρόβειου γάλακτος από την Ιταλία κάνει λόγο ο κλάδος

Ποιος πλανήτης κυβερνά το ζώδιό σου και τι ρόλο παίζουν οι άλλοι πλανήτες στο ωροσκόπιό σου...

ζώδια Η Αφροδίτη σε τρίγωνο με τον Ουρανό

Ποια αθλήματα παρατείνουν τη ζωή περισσότερο

Ο μέγας μύθος της ακυβερνησίας...

Σούπερ Μάρκετ: Όλα για να σωθεί η κερδοφορία

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων