Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

1½ κιλό μέτρια φρέσκα καλαμάρια

1 φλ. ελαιόλαδο

1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

½ φλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

½ φλ. άνηθο, ψιλοκομμένο

½ φλ. δυόσμο, ψιλοκομμένο

½ φλ. ρύζι καρολίνα, πλυμένο και μουλιασμένο για 15 λεπτά

½ φλ. κουκουνάρια, ελαφρώς καβουρδισμένα

½ φλ. μαύρες σταφίδες

1 φλ. λευκό ξηρό κρασί

Αλάτι και πιπέρι

1 κ.γ. ζάχαρη

5 ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ζητάμε από τον ψαρομανάβη να μας καθαρίσει τα καλαμαράκια. Θέλουμε να έχουμε το σώμα τους χωριστά και τα πλοκάμια καθαρισμένα χωριστά. Κόβουμε τα φτερά, τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε στην άκρη. Κάνουμε μια σχισμή στο κάτω μέρος του καλαμαριού με ένα κοφτερό μαχαιράκι.

Προαιρετικά, για να είναι πιο εύκολο να γεμίσουμε τα καλαμάρια, βάζουμε μια κατσαρόλα με αλατόνερο και 1 κ.σ. ξίδι να βράσει και τα ρίχνουμε μέσα για 5 λεπτά να ζεματιστούν και να φουσκώσουν. Τα σουρώνουμε.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τα 2/3 από το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα καλαμάρια, τα βότανα, το ρύζι σουρωμένο, το κουκουνάρι και τις σταφίδες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να γυαλίσει το ρύζι.

Προσθέτουμε τη μισή ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, και τη μισή ζάχαρη. Ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να πιει τα υγρά του το ρύζι και βγάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Γεμίζουμε με αυτό τα καλαμάρια χωρίς να πιέζουμε τη γέμιση. Βάζουμε στο άνοιγμα τα πλοκάμια που έχουμε κρατήσει και τα καρφώνουμε με οδοντογλυφίδα στο σώμα των καλαμαριών. Ετσι σφραγίζουμε τη γέμιση και ταυτόχρονα σταθεροποιούμε τα πλοκάμια.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και την υπόλοιπη ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και αραδιάζουμε τα γεμισμένα καλαμαράκια. Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια νερό, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε τα καλαμαράκια για περίπου 40 λεπτά. www.tovima.gr