Πώς να ρίξετε την πίεση με διατροφή σε 10 βήματα

Η ελάττωση του βάρους στους υπέρβαρους υπερτασικούς είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για τη μείωση της πίεσης χωρίς φάρμακα.
Ακόμα και μικρή απώλεια βάρους
(π.χ. 5 κιλά) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης αλλά και στη βελτίωση άλλων παραγόντων που οδηγούν σε καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως είναι η χοληστερίνη και το σάκχαρο.

Παρακάτω θα δείτε 10 βασικές διατροφικές συμβουλές από την Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης για μείωση της πίεσης.
1. Διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά χωρίς λίπη, δηλαδή διατροφή πλούσια σε κάλιο και ασβέστιο –γνωστή ως δίαιτα DASH.
2. Μείωση της πρόσληψης αλατιού με το φαγητό, κυρίως στους υπερτασικούς μεγαλύτερης ηλικίας. Η μείωση της πρόσληψης αλατιού ενισχύει επίσης την αποτελεσματικότητα των αντιυπερτασικών φαρμάκων.
3. Αποφυγή της κατανάλωσης επεξεργασμένων, τυποποιημένων και κονσερβοποιημένων προϊόντων (έτοιμες σούπες, αλμυρά σνακ, καπνιστά και παστωμένα τρόφιμα, έτοιμες σάλτσες όπως σόγια σος, μπάρμπεκιου σος, μουστάρδα, κέτσαπ), αποφυγή της κατανάλωσης μαγειρικής σόδας και προϊόντων που περιέχουν νάτριο.
4. Μαγείρεμα με μπαχαρικά, μυρωδικά, βότανα, λεμόνι, ξύδι, για τη βελτίωση της γεύσης των τροφίμων.
5. Διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης, δημητριακά σιταριού, βρώμη, μούσλι, αρακάς, όσπρια, τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ψωμί σικάλεως, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηροί καρποί, κ.τ.λ.
6. Προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ. Μικρές ποσότητες αλκοόλ (έως 2 ποτηράκια κρασί την ημέρα για τους άνδρες και 1 ποτηράκι για τις γυναίκες) ενδέχεται να έχουν ευεργετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση, όμως μεγάλες ποσότητες αλκοόλ σχετίζονται με κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης. Για τα άτομα που ήδη έχουν υπέρταση, οι μεγάλες ποσότητες αλκοόλ δεν επιτρέπουν στα αντιυπερτασικά φάρμακα να δράσουν και επιπλέον αυξάνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου.
7. Περιορισμός στην κατανάλωση καφέ, ροφημάτων και αναψυκτικών που περιέχουν καφεΐνη (όπως ρόφημα σοκολάτας, τσάι, αναψυκτικά τύπου κόλα). Μια μέτρια κατανάλωση καφέ (2 φλιτζάνια την ημέρα) δεν φαίνεται να επηρεάζει την αρτηριακή πίεση υγιών ή υπερτασικών ατόμων, άρα δεν υπάρχει λόγος πλήρους αποχής από την κατανάλωση πηγών καφεΐνης.
8. Το σκόρδο περιέχει μια ουσία (αλικίνη) με αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες που μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, τα πιθανά οφέλη αλλά και οι κίνδυνοι από τη μακροχρόνια χρήση της ουσίας αυτής είναι άγνωστα.
9. Τα πορτοκάλια περιέχουν κάλιο, το οποίο είναι χρήσιμο στους υπερτασικούς, ιδίως σε αυτούς που παίρνουν διουρητικά φάρμακα.
10. Κατανάλωση 8-10 ποτήρια νερό ημερησίως για καλή ενυδάτωση του οργανισμού και καλή λειτουργία των νεφρών.
Πηγή: onmed.gr