Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βάλτε «κόφτη» και στο πολιτικό σύστημα

Γράφει ο Ανδρέας Τσιλογιάννης, δημοσιογράφος.
Η Ελλάδα βρίσκεται στον αστερισμό του 3ου μνημονίου -πρώτου της της κυβέρνησης
ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ,  στην ``αυγή`` της χρήσης του Μηχανισμού Δημοσιονομικής Διόρθωσης, λίγο πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και της πλήρους εφαρμογής του 4ου μνημονίου.
Λίγες μέρες πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου δεν παρατηρείται  ``κόφτης`` στις ορέξεις των δανειστών - εταίρων, ούτε φαίνεται πρόθεση από την ελληνική κυβέρνηση για ουσιαστική  διαπραγμάτευση υπέρ των μικρομεσαίων και χαμηλών στρωμάτων που επωμίζονται την οικονομική κρίση.
Η κυβέρνηση, μετά από την περιπέτεια που επέβαλε τον ελληνικό λαό, περιπέτεια που γνωστή έγινε ακριβώς ένα χρόνο πριν, με τις  συνέπειες να φαίνονται ή θα αρχίσουν να φαίνονται, προσπαθεί με κάθε τρόπο να κλείσει μια μη βιώσιμη συμφωνία η οποία δια μαγείας συνεχώς αναβάλλεται, μέχρι να δούμε τα οριστικά ή μη αποτελέσματα του Eurogroup της 24ης  Μαΐου.
Ενός Eurogroup το οποίο αρχικά είχε αναβληθεί, ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσπάθησε ανεπιτυχώς να το μετατρέψει σε Σύνοδο Κορυφής ώστε το ελληνικό ζήτημα να συζητηθεί σε επίπεδο Πρωθυπουργών και όχι Υπουργών Οικονομικών.
Την ώρα που το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο πέρασε με το σύνολο των ψήφων της κυβερνητικής πλειοψηφίας, στη ζωή μας μπαίνει σιγά σιγά και ο κόφτης,  όπως μπήκαν τα spreads, η έξοδος της χώρας από τις αγορές, η είσοδος στο μνημόνιο, οι συγκυβερνήσεις ετερόκλητων σχηματισμών, το νέο μνημόνιο.
Τις επιβαλλόμενες από τους εταίρους, σκληρές, μη βιώσιμες σε μεγάλο βαθμό πολιτικές, καλείται να εφαρμόσει μια κυβέρνηση επί το πλείστων προερχόμενης από την αριστερά.
Στην, για πολλούς, επικίνδυνη και χωρίς όρους παράδοση στις απαιτήσεις των δανειστών, θα περίμενε κάποιος να υπάρξει μια αναγέννηση στο τοπίο της αντιπολίτευσης, αξιωματικής ή μη.
Αντίθετα, βλέπουμε στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την επιθυμία της Nέας Δημοκρατίας στη με κάθε τρόπο επιστροφής στην εξουσία, έστω με καινούργιο Πρόεδρο, πάντα όμως με την ίδια πολιτική.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας κερδίσει πρόσφατα τις εσωκομματικές εκλογές, προσπαθεί να διεισδύσει δειλά-δειλά στο κέντρο, ορθώνοντας το σύνθημα της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και την είσοδο στην ανάπτυξη με ακολουθούμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική, φέρνοντας την ελπίδα στον κόσμο, δυσάρεστα αυτή τη φορά, αλλά και χωρίς ευχολόγια κάνοντας την ελπίδα δύσπιστη στο νέο κάλεσμα της δεξιάς παράταξης.
Ο  κ. Μητσοτάκης δεν απαντά στο ερώτημα, `` ποιος έφερε την χώρα στα μνημόνια `` και κάτω από ποιες πολιτικές διογκώθηκε το χρέος, αλλά και πιο πρόγραμμα θα εφαρμόσει όταν γίνει πρωθυπουργός, δίνοντας συνάμα συγκεκριμένη απάντηση για τον απαιτούμενο χρόνο εξόδου της χώρας από την κρίση.
Προφανώς η αξιωματική αντιπολίτευση  έχει την πολυτέλεια να ψηφίζει πλέον όχι στο ασφαλιστικό και στο πολυνομοσχέδιο, όταν μέχρι τώρα ψήφιζε και εφάρμοζε μνημόνια, ακόμα και αυτό της αριστεράς.
Στον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της κεντροαριστεράς απαιτείται η ένωση των δυνάμεων που ενδεχομένως θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να οδηγήσουν τη χώρα έξω από τη κρίση με ένα νέο κοινωνικό - αληθινό αυτή τη φορά - συμβόλαιο.
Αναγκαίο όσο ποτέ μέσα στη μετάλλαξη του πολιτικού σκηνικού η δημιουργία ενός πόλου σοσιαλιστικής κατεύθυνσης με χαρακτηριστικά πατριωτισμού και ευθύνης, έχοντας απάντηση στην κρίση αλλά που να μπορεί συγχρόνως να διαχειριστεί την Ελλάδα των μετά μνημονίων εποχής.
Απαντήσεις με όρους και σχέσεις οι οποίες προέρχονται από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς και του κέντρου, απαντήσεις χωρίς εγωισμούς, χωρίς αλλαγή ανούσιων επιστολών που ως αποτέλεσμα έχουν τη μη συμμετοχή σε διαδικασίες ανασύστασης χώρου.
Είναι ευκαιρία η ανασύσταση της κεντροαριστεράς να λειτουργήσει ως απάντηση στη  με κάθε τρόπο διατήρηση στην εξουσία της κυβέρνησης, αλλά και να λειτουργήσει ως ευκαιρία απάντησης στην άνοδο της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη;
Μια ευκαιρία που θα δημιουργήσει συνθήκες μη συνέχισης της πολυδιάσπασης και του πολυκερματισμού των δυνάμεων - οι οποίες  απαρτίζουν την κεντροαριστερά- συνθήκες διαίρεσης οι οποίες δεν καθιστούν τις υγιείς δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου ως ρυθμιστικές  του πολιτικού παιχνιδιού.
Η συγκεκριμένη κατάσταση  ``επιτρέπει`` στην κεντροαριστερά τη διατήρηση και μόνο ορισμένων εδρών στο ελληνικό κοινοβούλιο, τη μη συμμετοχή στις εξελίξεις, στη μη κοινωνική αναφορά, αλλά και τη συνέχιση της ίδιας αρρωστημένης εικόνας που οδηγεί μαθηματικά στη διαίρεση και στην αφαίρεση, χωρίς να έρχεται το επιθυμητό προσθετικό ή πολλαπλασιαστικό πρόσημο.
Περιγράφουμε μια εικόνα, η οποία επιτρέπει στην κυβέρνηση να συζητάει την αλλαγή του εκλογικού νόμου με δικαίωμα ψήφου στα 17 έτη, την ώρα που έχει ψηφίσει το ασφαλιστικό, η είσοδος στον Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωση είναι γεγονός, λίγο πριν από τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και τον ερχομό του 4ου μνημονίου.
Το πολιτικό μας σύστημα βρίσκεται σε συνθήκες σηψαιμίας, χωρίς ταυτότητα και πυξίδα με τις συνέπειες για τον λαό απρόβλεπτες, οι οποίες έρχονται μέσα από τη συνεχιζόμενη εφαρμογή μη βιώσιμων  προγραμμάτων.
Η κοινωνία όχι μόνο δεν μπορεί να αντέξει τις βάρβαρες, μόνιμες μνημονιακές χωρίς ορίζοντα ανάπτυξης πολιτικές, αλλά και δεν έχει απάντηση για την επόμενη των μνημονίων μέρα.
Ώρα να μπει ``κόφτης`` και στο παρωχημένο πολιτικό σύστημα, ώστε η χώρα να προχωρήσει μπροστά. Μπορούμε ; http://www.imerisia.gr/

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

SOCIAL MEDIA POSTS

Αναλαμβανω την Διαχειριση Social Media εταιρειων και μικρων επιχειρησεων.
I UNDERTAKE THE MANAGEMENT OF SOCIAL MEDIA OF COMPANIES AND SMALL BUSINESSES.


EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM

HELLASTHIVA

  • Είναι πολλά τα ρεπό, Αρη... - *Στο νεοδημοκρατικό παράδεισο που ζούμε, θα αμειβόμαστε με ρεπό, τα οποία θα μπορούμε να τα καταθέτουμε, αν μας περισσεύουν, σε μια Τράπεζα Χρόνου...* ...
    Πριν από 14 ώρες

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τη Μέρκελ με τη βοήθεια της Δανίας, σύμφωνα με έκθεση

Οι μυστικές υπηρεσίες της Δανίας βοήθησαν τις ΗΠΑ να κατασκοπεύσει Ευρωπαίους πολιτικούς, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την περίοδο από το 2021 μέχρι το 2014, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Αναλυτικότερα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (FE) της Δανίας συνεργάστηκε με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) για τη συλλογή πληροφοριών, σύμφωνα με έκθεση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα Danmark

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Νέες αντικειμενικές αξίες Ανατροπές στην κτηματαγορά και τους φόρους ακινήτων

«Φωτιά» στον χάρτη της κτηματαγοράς αναμένεται να βάλουν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Τα αποκαλυπτήρια των νέων τιμών που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε 13.808 περιοχές σε όλη τη χώρα θα γίνουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να προαναγγέλλει αυξήσεις στις αντικειμενικές ακόμη και κατά 40%. Οι νέες τιμές θα δημοσιοποιηθούν τώρα αλλά θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ,

Το πιτόγυρο που μπορείς να τρως κάθε μέρα χωρίς να παχαίνεις

Και σε ποιον δεν αρέσει το πιτόγυρο και η γεύση που προσφέρει αυτό; Κάποιοι σίγουρα θα μπορούσαν να τρέφονται καθημερινά με αυτό. Ανασταλτικός παράγοντας είναι βέβαια οι θερμίδες που το συνοδεύουν.

Από αναβολή σε αναβολή και τώρα για τέλη Μαϊου η συνδεδεμένη στα ζωικά

Χωρίς να γίνεται γνωστός ο λόγος της μεγάλης αυτής καθυστέρησης , σχεδόν ένα μήνα από το σύνηθες τα προηγούμενα χρόνια, οι αρμόδιοι κάνουν λόγο για τεχνικά κολλήματα που δεν έχουν επιτρέψει την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που ρίχνουν το βάρος στη «δουλειά» του γνωστού μηχανογραφικού συστήματος.  

Εργασιακά: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και συνδικάτων με φόντο το νέο νομοσχέδιο

Οξύνεται η αντιπαράθεση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο με τα συνδικάτα να ετοιμάζουν την πρώτη μεγάλη αναμέτρηση με την κυβέρνηση την Πέμπτη 3 Ιούνη. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις απεργίες, αλλαγές που όπως είπε θα λειτουργήσουν έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Μαΐου για τα ζώδια ανά δεκαήμερα

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Με τον Ερμή και την Αφροδίτη να μετακινούνται στους Διδύμους στις 4/5 και 9/5 αντίστοιχα έχεις την ευκαιρία να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου και να προωθήσεις σημαντικές συμφωνίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν. Το εμπόριο και οι συναλλαγές σε ευνοεί καθώς σου δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσεις σε συμφωνίες που θα είναι ιδιαίτερα θετικές για εσένα.

Αποζημιώσεις Ξεχασμένες στο Οικονομικών οι έκτακτες ενισχύσεις στην πατάτα

Στα χρήµατα αυτά, που είναι εγκεκριµένα από τις Βρυξέλλες , αλλά φαίνεται να έχουν ξεχαστεί στο «συρτάρι» του αναπληρωτή υπουργού Οικονοµικών Θεόδωρου Σκυλακάκη , πολλοί πατατοκαλλιεργητές είχαν στηρίξει τις ελπίδες τους για να µπουν στην καλλιέργεια δυναµικά.