«Ρουκέτες» ΔΝΤ: Εγινε συμβιβασμός γιατί η Ελλάδα είχε ανάγκη τη δόση - Αν δεν εφαρμόσει το πρόγραμμα δεν έχει ελάφρυνση χρέους

Hχηρή παρέμβαση για το ελληνικό χρέος, κάνει ο διευθυντής Ευρώπης του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, λίγες ημέρες μετά το Eurogroup. Ο κ. Τόμσεν ενημέρωσε χθες το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου για τις συζητήσεις στο Eurogroup.
Είπε ότι “δεν συνυπογράψαμε το ανακοινωθέν, ερωτηθήκαμε και είπαμε την άποψη μας ότι χωρίς ελάφρυνση δεν θα συμμετάσχουμε”. Τόνισε ότι το 3,5% σε βάθος χρόνου “δεν βγαίνει”. Παράλληλα, ο Πολ Τόμσεν ανέφερε ότι «περιμένουμε να δούμε πως θα ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης για να κάνουμε νέα ανάλυση βιωσιμότητας και από τα ευρήματα θα εξαρτηθεί πότε θα πάμε ξανά στο διοικητικό συμβούλιο. Συμφωνήσαμε να κλείσει η αξιολόγηση επειδή η Ελλάδα χρειαζόταν τα χρήματα”, τόνισε ο κ. Τόμσεν.
Σύμφωνα, μάλιστα με το mignatiou.gr, ανώτατος αξιωματούχος του Ταμείου δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει ελάφρυνση χρέους εάν δεν εφαρμόσει το πρόγραμμα.
Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ακόμη και με εμπροστοβαρή ελάφρυνση το ελληνικό χρέος δεν θα ήταν βιώσιμο εάν δεν εφαρμοστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις». «Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κατάσταση που έχει ανάγκη μια εκταμίευση και είμαστε ασφαλώς έτοιμοι να κάνουμε παραχωρήσεις. Αλλά δεν έχουμε υποχωρήσει στο ότι χρειαζόμαστε επιπρόσθετες εγγυήσεις για την ελάφρυνση του χρέους (της)», είπε ο αξιωματούχος του Ταμείου. Ο αξιωματούχος, σημείωσε ότι το Ταμείο θα ετοιμάσει έκθεση βιωσιμότητας την οποία θα καταθέσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο και με βάση αυτή θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Για το Ταμείο οι καλύτερες λύσεις για τη μεσοπρόθεσμη διαχείριση του χρέους είναι η επέκταση της περιόδου χάριτος των δανείων, οι προσαρμογές στα επιτόκια, και η εξόφληση των υφιστάμενων δανείων του επίσημου τομέα (κεντρικές τράπεζες, κυβερνήσεις) προς την Ελλάδα με τη ενεργοποίηση πόρων του Προγράμματος, που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο «δεν βρισκόμαστε ακόμη σε μια κατάσταση όπου το ΔΝΤ να μπορεί να πει “είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε”. Πιστεύω ότι μπορούμε να φθάσουμε εκεί ως το τέλος της χρονιάς», υποστήριξε.
Πρόοδος
Ο αξιωματούχος τόνισε πως σημειώθηκε πρόοδος στις διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές, και τόνισε οι πάντες έχουν αναγνωρίσει πλέον ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Σημείωσε: «Όλοι αναγνωρίζουν τη μεθοδολογία. Όλοι αναγνωρίζουν τις τεχνικές. Βλέπουν πως πρέπει να υπάρξει διαχείριση του χρέους έως το 2060». Σύμφωνα με τον αξιωματούχο οι πιθανότητες για να συμμετέχει το Ταμείο με Πρόγραμμα έχουν αυξηθεί.
«Δεν συμβιβαστήκαμε», τόνισε, «απαιτήσαμε ξεκάθαρα μέτρα για να ζητήσουμε ένα νέο πρόγραμμα από το Εκτελεστικό μας Συμβούλιο». Υποστήριξε ότι έγιναν συμβιβασμοί επειδή η Ελλάδα είχε ανάγκη τη δόση. Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι ο Πολ Τόμσεν δεν θα προσέλθει με πρόταση στο Δ.Σ. του Ταμείου διότι κάτι τέτοιο δεν δικαιολογείται αυτή τη στιγμή. Πάντως πρόσθεσε ότι η χώρα μας έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την Ευρωζώνη, άρα είναι και καλυμμένη οικονομικά το επόμενο διάστημα. http://www.imerisia.gr