ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Έρευνα - σοκ: Ελληνες το 62% των αστέγων της Αθήνας

Το προφίλ του άστεγου συμπολίτη μας που επιμελήθηκε μεθοδολογικά η εταιρία Public Issue,παρουσιάσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο του προγράμματος «Καταπολέμηση της Φτώχειας και της Κοινωνικής
Περιθωριοποίησης», ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο πρεσβευτής της Νορβηγίας στην Αθήνας, Jorn Eugene Gjelstad, η πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α), Ελένη Κατσούλη και ο επικεφαλής της διαχείρισης του προγράμματος  Αναστάσιος Βάλβης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:
– Το 62% των αστέγων είναι Έλληνες.
– Στη συντριπτική τους πλειονότητα (85,4%) είναι άντρες.
– Το μεγαλύτερο μέρος (57%) των αστέγων ανήκει στη δυναμική ηλικιακή ομάδα 35-55.
– Μεγάλο ποσοστό οδηγήθηκε στον δρόμο την τελευταία 5ετία (71%) και τον τελευταίο χρόνο το 21,7%.
– Το 29% δηλώνει ότι δεν θέλει να μετακινηθεί σε κάποια δομή φιλοξενίας
– Το 41,2% των αστέγων δηλώνουν ότι κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών, το 7,3% χρήση αλκοόλ και το 2% και των δύο.
– το 47% δηλώνει ως αιτία που είναι άστεγος, την απώλεια της εργασίας του.
Υπενθυμίζεται ότι μέσω του προγράμματος «Καταπολέμηση της Φτώχειας και της Κοινωνικής Περιθωριοποίησης», το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τη Νορβηγική κυβέρνηση και τις υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, δόθηκαν συνολικά 46.156 κουπόνια αξίας 1.846.240 ευρώ, σε 3.724 δικαιούχους (οικογένειες), που αντιστοιχούν σε 8.996 μεμονωμένα άτομα,
Στη συνέντευξη τύπου, στην οποία παρέστη η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Θεανώ Φωτίου, παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε, μεταξύ 451 αστέγων, από το προσωπικό του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, που διενεργεί τις καθημερινές επιτόπιες παρεμβάσεις στο δρόμο (street work). Οι δικαιούχοι του προγράμματος εξαργύρωναν τα κουπόνια στα συνεργαζόμενα σούπερ μάρκετ και η απορροφητικότητα του προγράμματος ξεπέρασε το 95%.
«Μετά τα σημαντικά αποτελέσματα, αισιοδοξούμε ότι συνεργασία μας με την κυβέρνηση της Νορβηγίας θα συνεχιστεί» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, σημειώνοντας ότι «ο δήμος Αθηναίων, μέσω των κοινωνικών του δομών και με ισχυρές συμμαχίες φορέων, εταιριών και απλών πολιτών, ενισχύει περισσότερους από 25.000 κατοίκους στην πόλη, στηρίζοντας την κοινωνική συνοχή και αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά τη μάχη κατά της φτώχιας».
Ο πρεσβευτής της Νορβηγίας στην Αθήνας, κ. Jorn Eugene Gjelstad ευχαρίστησε και συνεχάρη τον δήμαρχο Αθηναίων για τη συνεργασία, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα συνέβαλε στην υποστήριξη ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ακραία φτώχεια, καθώς και ότι σύντομα θα αποφασιστεί με ποιο τρόπο, η βοήθεια, θα συνεχιστεί.
Η πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α), κυρία Ελένη Κατσούλη, σημείωσε ότι το ΚΥΑΔΑ μπόρεσε να ανταποκριθεί με απόλυτη επιτυχία στις προκλήσεις του προγράμματος και απέδειξε ότι -χάρη και στην τεχνογνωσία που αποκτήθηκε- μπορεί να αναλάβει και το επόμενο πρόγραμμα.
Την έρευνα προλόγισε ο επικεφαλής της διαχείρισης του προγράμματος κ. Αναστάσιος Βάλβης, επιμελήθηκε μεθοδολογικά η εταιρία Public Issue, και διενεργήθηκε από τις ειδικές συνεργάτιδες του street work του ΚΥΑΔΑ, κυρίες Χαρά Μουρτέζου και Μαρία Βανικιώτη. http://www.imerisia.gr