Λεμονόπιτα ωμοφαγική

Αν μας αρέσουν τα εσπεριδοειδή στα γλυκά μας, αυτή είναι ίσως μια από τις καταλληλότερες συνταγές για να απολαύσουμε το άρωμα και την γεύση των φρέσκων λεμονιών.


Καθότι τα λεμονογλυκάκια τα αγαπάμε ιδιαίτερα, αυτή την συνταγή την φτιάχνουμε όποτε θέλουμε να γευτούμε μια αυθεντική κρέμα λεμονιού χωρίς ζάχαρη, γλουτένη και ψήσιμο. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα καλό μπλέντερ!

Υλικά
(για ένα ταψάκι διαμέτρου 20-22 εκατοστά)

Για την βάση
    ½ φλιτζ. αμύγδαλα
    ½ φλιτζ. καρύδια
    ½ φλιτζ. σταφίδες

Για την κρέμα λεμονιού
    2 φλιτζ. κάσιους ωμά, μουλιασμένα για 4-6 ώρες και στραγγισμένα
    ½ φλιτζ. φρεσκοστιμμένο χυμό λεμονιού
    ½ φλιτζ. σιρόπι αγαύης ή άλλο ρευστό γλυκαντικό
    ½ φλιτζ. λάδι καρύδας ή βούτυρο κακάο λιωμένο
    1 κ.γ. κουρκουμά σε σκόνη
    ξύσμα από 3 λεμόνια

Εκτέλεση
    Για την βάση: Πλένουμε τις σταφίδες, τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε στον κάδο του πολυκόφτη (μούλτι) μαζί με τους ξηρούς καρπούς. Δουλεύουμε για μερικά λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακιά ζύμη. Αν δεν μας αρέσει να υπάρχουν κομματάκια ξηρών καρπών στη βάση, χτυπάμε πρώτα τους ξηρούς καρπούς μέχρι να γίνουν σκόνη και έπειτα προσθέτουμε τις σταφίδες και συνεχίζουμε το δούλεμα.
    Για την κρέμα λεμονιού: Βάζουμε στο μπλέντερ τα μισά από τα κάσιους, το χυμό λεμονιού, το σιρόπι αγαύης, το ξύσμα και το λάδι καρύδας και χτυπάμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πολτοποιηθούν εντελώς τα κάσιους και το μείγμα να είναι ομοιόμορφο. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα και χτυπάμε για μερικά λεπτά ακόμα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
    Συναρμολόγηση: Στρώνουμε στην βάση μιας στρογγυλής φόρμας με αποσπώμενο πάτο ή ένα τσέρκι διαμέτρου 20-22 εκ με αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε πάνω το μείγμα της βάσης. Πιέζουμε λίγο με τα χέρια μας ώστε να καλύφθεί ο πάτος της φόρμας και το πάχος της βάσης να είναι ομοιόμορφο. Ρίχνουμε από πάνω την κρέμα λεμονιού και βάζουμε στο ψυγείο για 8-12 ώρες.
    Πριν το σερβίρισμα γαρνίρουμε με επιπλέον ξύσμα λεμονιού, ξηρούς καρπούς ή και φέτες λεμονιού.

Σημείωση: Για να απολαύσουμε στο μέγιστο το άρωμα και την γεύση του λεμονιού καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε όσο το δυνατόν πιο φρέσκα λεμόνια και κατά προτίμηση βιολογικά, εφόσον χρησιμοποιούμε και το ξύσμα.



veganinathens.com